ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina Il progetto dell'ospedale fu presentato nel 1935. Fu costruito dalla società italiana Impressa Urban. L'Ospedale venne denominato “Infermeria Autonoma Regia Marina”. Era un'infermeria autonoma della Regia Marina, con una capienza di 300 posti letto. Era gestito dalla comunità delle suore zelatrici del Sacro Cuore. L'ospedale ha servito i bisogni dell'intera isola. Nel primo semestre della sua attività, gennaio-giugno 1936, ricevette per consultazione 1.161 civili. Accanto all'ospedale fu costruita una piccola chiesa cattolica, con un campanile che ricorda le torri di Torre Littorio. Successivamente venne costruita la galleria dell'ospedale, con 150 posti letto e una sala operatoria. Nel 1943 l'ospedale fu distrutto da un bombardamento spietato e i servizi furono offerti nella tribuna. Il primario dell'ospedale era il tenente colonnello Salvatore Saitta, e il chirurgo era il maggiore Repetto, che operò incessantemente durante tutto il periodo dell'assedio aereo…..

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina Τα σχέδια του νοσοκομείου παρουσιάστηκαν το 1935. Κατασκευάστηκε από την ιταλική εταιρεία Impressa Urban. Το Νοσοκομείο ονομάστηκε «Infermeria Autonoma Regia Marina». Ήταν αυτόνομο αναρρωτήριο του Ιταλικού Βασιλικού Ναυτικού, χωρητικότητας 300 κλινών. Διευθύνθηκε από την κοινότητα των ζηλωτών καλογραιών αδελφών της Ιερής Καρδιάς. Το νοσοκομείο εξυπηρετούσε τις ανάγκες όλου του νησιού. Στο πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του, Ιανουάριος – Ιούνιος 1936, δέχθηκε 1.161 πολίτες για παροχή ιατρικής φροντίδας. Δίπλα στο νοσοκομείο κατασκευάστηκε μια μικρή Καθολική Εκκλησία, με ένα καμπαναριό που μοιάζει με τους πύργους Torre Littorio. Αργότερα κατασκευάστηκε το καταφύγιο του νοσοκομείου με 150 κλίνες και χειρουργείο. Το 1943, το νοσοκομείο καταστράφηκε από ανελέητους βομβαρδισμούς και οι υπηρεσίες προσφέρονταν στο καταφύγιο. Ο Αντισυνταγματάρχης Salvatore Saitta ήταν ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και ο χειρουργός ήταν ο ταγματάρχης Repetto, ο οποίος χειρουργούσε ασταμάτητα καθ' όλη τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών…..

"ΑΠΟΙΚΙΑ ΨΥΧΟΠΑΘΩΝ ΛΕΡΟΥ" - Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου

10 χρόνια μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα (1947), με το από 18-3-1957 Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύεται στις 7-5-1957 στο ΦΕΚ 76/57 Τ. Α΄ ιδρύεται η «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου» σε κτίρια της Ιταλικής Ναυτικής Βάσης, στην τοποθεσία «Γωνιά» του Λακκιού. Ο οργανισμός, ο οποίος κυρώνεται με ΒΔ στις 11-12-1957 και δημοσιεύεται 2-1-1958 στο ΦΕΚ 1/58 Τ. Α΄, προβλέπει δύναμη 650 κλινών και 101 άτομα προσωπικό από τα οποία: 6 γιατροί, 16 αδελφές νοσοκόμες (!), και 20 άτομα φύλακες ασθενών! Με το Βασιλικό Διάταγμα της 10-2-1965, που δημοσιεύεται στις 25-2-1965 στο ΦΕΚ 30/1965 Τ. Α΄, τροποποιείται ο Οργανισμός της «Αποικίας Ψυχοπαθών Λέρου», μετονομάζεται σε «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου» και προβλέπει 2.650 κλίνες και 625 άτομα προσωπικό από τα οποία : 33 γιατροί, 111 αδελφές νοσοκόμες (30 θέσεις προορίζονται για άνδρες νοσοκόμους) και 200 φύλακες ασθενών. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, η δύναμη ασθενών του ψυχιατρείου θα προσεγγίσει τους 2.400. Με το Προεδρικό Διάταγμα 874/16-11-1976 που δημοσιεύεται 30-11-1976 ΦΕΚ 318/76 Τ. Α΄ έχουμε τη συγχώνευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου με το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου (το οποίο είχε ιδρυθεί με το ΠΔ υπ’ αρ 444/18-6-1974, ΦΕΚ 174/25-6-1974 το οποίο είχε αντικαταστήσει το «Ασκληπιείο» που προϋπήρχε) με την ονομασία «Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου» (Κ.Θ.Λ.).

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

01 Μαρτίου 2011

Κοιλιακό άλγος μη τραυματικής αιτιολογίας

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΜΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΑΛΓΟΥΣ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Το κοιλιακό άλγος είναι ένα συχνό, δυνητικά υψηλού κινδύνου, κύριο ενόχλημα.
Οι ασθενείς με κοιλιακό άλγος αποτελούν χονδρικά το 7% των επισκέψεων στο ΤΕΠ ετησίως και είναι από τις συχνότερες ομάδες ασθενών που εγείρουν κατηγορίες και αξιώσεις αποζημίωσης για διάπραξη ιατρικού λάθους από τους ιατρούς της Επείγουσας Ιατρικής.
Επιπρόσθετα η ανησυχία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την χρήση ενδοφλεβίων σκιαγραφικών μέσων στην ακτινολογική διερεύνηση περιστατικών κοιλιακού άλγους, αποτελεί ένα επιπλέον παράγοντα κινδύνου στην αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιακό άλγος.

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ασθενών
με υπόνοια οξείας σκωληκοειδίτιδας στο ΤΕΠ.

American College of Emergency Physicians Clinical Policies Subcommittee on Appendicitis
and Clinical Policies Committee
Annals of Emergency Medicine. 2010;55:71-116.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες που θα αναπτυχθούν αφορούν ασθενείς που παρουσιάζονται οξέως στο ΤΕΠ με κοιλιακό άλγος που δεν σχετίζεται με τραύμα και με πιθανή ή ύποπτη οξεία σκωληκοειδίτιδα. Εξαιρούνται έγκυες γυναίκες με κοιλιακό άλγος και ασθενείς με κοιλιακό άλγος που σχετίζεται με τραύμα.
Η ισχύς των οδηγιών και των συστάσεων διαστρωματώνεται σε 3 επίπεδα (Α,Β, και C).
Επίπεδο Α: Γενικά παραδεκτές αρχές αντιμετώπισης που αντικατοπτρίζουν υψηλού βαθμού βεβαιότητα.
Επίπεδο Β: Συστάσεις για ορισμένη στρατηγική στην αντιμετώπιση ασθενών που αντικατοπτρίζουν μετρίου βαθμού βεβαιότητα.
Επίπεδο C: Στρατηγικές αντιμετώπισης που βασίζονται σε προκαταρκτικά δεδομένα ή ελλιπείς – αλληλοσυγκρουόμενες ενδείξεις.

Ερώτηση 1: Μπορούν τα κλινικά ευρήματα (συμπτώματα και σημεία) να χρησιμοποιηθούν στην λήψη αποφάσεων για την διαστρωμάτωση κινδύνου ασθενών με πιθανή σκωληκοειδίτιδα;

Σύσταση Επιπέδου Β: Σε ασθενείς με ύποπτη σκωληκοειδίτιδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κλινικά ευρήματα (συμπτώματα και σημεία) για την διαστρωμάτωση κινδύνου των ασθενών και για την λήψη αποφάσεων για περαιτέρω έλεγχο (καθόλου έλεγχος, απεικονιστικός / εργαστηριακός έλεγχος) και αντιμετώπιση (εξιτήριο, παρακολούθηση / χειρουργική εκτίμηση).   

Ερώτηση 2: Ποιός είναι ο ρόλος της χρήσης σκιαγραφικής ουσίας σε ενήλικες ασθενείς με υπόνοια οξείας σκωληκοειδίτιδας που θα υποβληθούν σε έλεγχο με αξονική τομογραφία κοιλίας;

Σύσταση Επιπέσου Β: Σε ενήλικες ασθενείς με ύποπτη οξεία σκωληκοειδίτιδα που θα υποβληθούν σε έλεγχο με αξονική τομογραφία πυέλου / κοιλίας, η προσθήκη ενδοφλεβίου και από του στόματος σκιαγραφικής ουσίας θα αυξήσει την ευαισθησία της εξέτασης για την διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας.

Ερώτηση 3: Ποιός είναι ο ρόλος της αξονικής τομογραφίας και του υπερηχογραφήματος σε παιδιατρικούς ασθενείς με υπόνοια οξείας σκωληκοειδίτιδας που υποβάλλονται σε ακτινολογική διερεύνηση;
Σύσταση Επιπέδου Β:
  1. Σε παιδιά η χρήση του υπερηχογρφήματος μπορεί να θέσει την διάγνωση οξείας σκωληκοειδίτιδας αλλά δεν μπορεί να την αποκλείσει με βεβαιότητα.
  2. Σε παιδιά η χρήση αξονικής τομογραφίας κοιλίας / πυέλου μπορεί να θέσει ή να αποκλείσει την διάγνωση οξείας σκωληκοειδίτιδας
Σύσταση Εππέδου C:
Επειδή υπάρχει προβληματισμός για την έκθεση των παιδιών σε ιονίζουσα ακτινοβολία, συνιστάται η διενέργεια υπερηχογραφήματος σαν αρχική εξέταση στη διερεύνηση οξείας σκωληκοειδίτιδας. Αν μετά το υπερηχογράφημα παραμένει ακόμη αμφιβολία για την διάγνωση τότε μπορεί να προχωρήσει η διερεύνηση με διενέργεια αξονικής τομογραφίας.

Βαθμολογία Alvarado
Το σύστημα βαθμολογίας Alvarado στηρίζεται στην εκτίμηση ύπαρξης ορισμένων παραμέτρων από την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό αιματολογικό έλεγχο .
Μνημοτεχνικό ακρωνύμιο: MANTRELS από τα αρχικά των λέξεων
Migration of the pain
Anorexia 
Nausea
Tenderness of RLQ
Rebound pain
Elevation of temperature
Leukocytosis
Shift to the left


Παράμετρος
Βαθμοί
Μετατόπιση του άλγους
1
Ανορεξία
1
Ναυτία
1
Ευαισθησία δεξιού λαγονίου βόθρου
2
Αναπηδώσα ευαισθησία
1
Θερμοκρασία > 37,3 C
1
Λευκοκυττάρωση > 10.000 / mm3
2
Πολυμορφοπύρηνα > 75%
1
ΣΥΝΟΛΟ
10


Σύνολο βαθμών < 5 σημαίνει ότι η διάγνωση σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πιθανή.
Σύνολο βαθμών < 3 σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται απεικονιστικός έλεγχος με αξονική τομογραφία.
Η εκτίμηση επιπρόσθετα της CRP (cutoff level 8 mg/L) ενισχύει την διαγνωστική αξία της λευκοκυττάρωσης.
Η καταγραφή χαμηλής βαθμολογίας Alvarado στο διάγραμμα εξέτασης ενός ασθενούς που  λαμβάνει εξιτήριο από το ΤΕΠ είναι πολύ χρήσιμη διότι υποδηλώνει ότι ο κλινικός ιατρός εξέτασε προσεκτικά τον ασθενή για το ενδεχόμενο ύπαρξης οξείας σκωληκοειδίτιδας.

Σχόλια για τον απεικονιστικό έλεγχο
Α] Πλεονεκτήματα από την χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας
Η έγχυση σκιαγραφικής ουσίας ενδοφλεβίως, μπορεί να καταδείξει φλεγμονή των τοιχωμάτων της σκωληκοειδούς απόφυσης και των γύρω ιστών, ενώ η από του στόματος χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας πετυχαίνει καλύτερη αντίθεση στην σκιαγράφηση του εντερικού αυλού και να γίνει διάκριση της σκωληκοειδούς από τους υπόλοιπους ιστούς.
Β] Μειονοκτήματα από την χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας
Απαιτείται πολύς χρόνος για την από του στόματος χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας.
Υπάρχει δυσανασχέτηση από την πλευρά του ασθενούς στην από του ορθού χορήγησ σκιαγραφικής ουσίας.
Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών από την χορήγηση ενδοφλεβίου σκιαγραφικής ουσίας κυρίως με την μορφή νεφρικής δυσλειτουργίας – ανεπάρκειας και με την μορφή αλλεργίας.
Η αυξημένη ευκρίνεια που παρέχουν οι πολυτομικοί αξονικοί τομαγράφοι νέας γενιάς μπορούν να παρακάμψουν τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους που προέρχονται από την χρήση σκιαγραφικής ουσίας, όμως με το κόστος ακόμη μεγαλύτερης έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία.

Κατευθυντήριες Οδηγίες για την αρχική εκτίμηση ασθενών με
οξύ κοιλιακό άλγος μη τραυματικής αιτιολογίας
American College of Emergency Physicians Clinical Policies Subcommittee on Abdominal Pain and
American College of Emergency Physicians Clinical Policies Committee
Annals of Emergency Medicine. 2000;36:406-415.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες που θα αναπτυχθούν δεν αφορούν παιδιατρικούς ασθενείς, ασθενείς με γνωστό προηγηθέντα κοιλιακό τραυματισμό, και ασθενείς στο τελευταίο τρίμηνο της κύσησης ή στον πρώτο μήνα της λοχείας.

Διάγνωση Κοιλιακού Άλγους Μη Διευκρινυσμένης Αιτιολογίας
  1. Αποφυγή κατονομασίας του κοιλιακού άλγους με την χρήση όρων ή χαρακτηρισμών που παραπέμπουν σε συγκεκριμένη αιτιολογία, όταν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ενδείξεις για την ύπαρξη αυτής της συγκεκριμένης αιτιολογίας. Η χρήση του όρου “Κοιλιακό Άλγος Μη Διευκρινυσμένης Αιτιολογίας” είναι πιο σωστό να εφαρμόζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
  2. Ασθενείς με την διάγνωση “Κοιλιακό Άλγος Μη Διευκρινυσμένης Αιτιολογίας” ή “Μη ειδικό Κοιλιακό Άλγος” πρέπει να εξέρχονται από το ΤΕΠ με κατάλληλες και συγκεκριμένες οδηγίες για την παρακολούθηση της κατάστασής τους.
Εκτίμηση Κοιλιακού Άλγους
  1. Η ανατομική θέση εντόπισης του άλγους δεν πρέπει να περιορίζειτην διαφορική διάγνωση. Μπορεί όργανα της δεξιάς κοιλίας να προκαλούν άλγος στην αριστερή κοιλία.
  2. Η παρουσία ή η απουσία πυρετού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως διαφοροδιαγνωστικό κριτήριο μεταξύ παθολογικών και χειρουργικών αιτίων κοιλιακού άλγους.
  3. Σε περιπτώσεις Κοιλιακού Άλγους Μη Διευκρινυσμένης Αιτιολογίας, η επαναλαμβανόμενη κλινική εξέταση μέσα στις επόμενες ώρες παραμονής του ασθενούς στο ΤΕΠ μπορεί να υποβοηθήσει τελικά την διάγνωση και να κατευθύνει τις θεραπευτικές αποφάσεις.
Κατηγορίες ασθενών υψηλού κινδύνου
  1. Οι υπερήλικες και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς ή αυτοί πού πάσχουν από HIV είναι πιο πιθανό να έχουν επικίνδυνες καταστάσεις οι οποίες να παρουσιάζονται με άτυπες κλινικές εκδηλώσεις. Ο εντοπισμός τέτοιων υψηλού κινδύνου κατηγοριών ασθενών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή λανθασμένης διάγνωσης και βεβιασμένης λήψης εξιτήριου.
Συχνές περιπτώσεις προβλημάτων που διαφεύγουν της διάγνωσης
  1. Στην εκτίμηση ασθενών που παρουσιάζονται με άλγος στην άνω κοιλία (επιγαστραλγία) αβέβαιης αιτιολογίας και που έχουν καρδιακούς παράγοντες κινδύνου   συμπεριλαμβανομένων και όλων των ηλικιωμένων ασθενών, πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η διενέργεια ΗΚΓ.
  2. Όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που παρουσιάζονται με κοιλιακό άλγος πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο με test κυήσεως.
  3. Σε σταθερούς ασθενείς άνω των 50 ετών που παρουσιάζονται με κοιλιακό άλγος αβέβαιης αιτιολογίας, πρέπει να τίθεται η υπόνοια ύπαρξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής και να αποκλείεται η διάγνωση με την διενέργεια Υπερηχογραφήματος κοιλίας ή Αξονικής Τομογραφίας Κοιλίας/Οπισθοπεριτοναίου.
  4.  Σε γυναίκες που φέρονται διαγνωσμένες ως πάσχουσες από Φλεγμονώδη Νόσο της Πυέλου ή από Ουρολοίμωξη, η περίπτωση οξείας σκωληκοειδίτιδας πρέπει να θεωρείται ως πιθανή αιτία των συμπτωμάτων αυτών των ασθενών.
Χρήση αναλγησίας με ναρκωτικά σε περιπτώσεις ασθενών με κοιλιακό άλγος.
Ασθενείς που παρουσιάζονται στο ΤΕΠ με μετρίου έως σοβαρού βαθμού έντασης κοιλιακό άλγος πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία με ναρκωτική αναλγησία.

Κριτήρια Καταλληλότητας Αμερικανικού Κολλεγίου Ακτινολογίας στην Επιλογή Ακτινολογικής Εξέτασης για την διερεύνηση Κοιλιακού Άλγους στο ΤΕΠ.

Πρόκειται για κατευθυντήριες οδηγίες βασισμένες σε ενδείξεις που θέσπισε η Επιτροπή για την Καταλληλότητα Κριτηρίων του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ακτινολογίας, λαμβάνοντας υπ' όψιν θέσεις και αρχές από τον Οργανισμό για την Έρευνα και Ποιότητα στην Ιατρική Φροντίδα του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ. [Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ)].
Οι κατευθυντήριες οδηγίες που ανασκοπούνται εδώ αφορούν τις παρακάτω περιπτώσεις:
  • Άλγος Δεξιού Άνω Τεταρτημορίου
  • Άλγος Δεξιού Κάτω Τεταρτημορίου
  • Άλγος Αριστερού Κάτω Τεταρτημορίου
  • Οξύ Κοιλιακό Άλγος και Πυρετός ή Υποψία Ενδοκοιλιακού Αποστήματος
Η διαβάθμιση της καταλληλότητας γίνεται σε αντιστοίχιση βαθμολογικής κλίμακας από το 1 έως το 9, όπου το 1 αντιστοιχεί στη “λιγότερο κατάλληλη επιλογή” και το 9 στην “περισσότερο κατάλληλη επιλογή”.
Επιπρόσθετα, διαβαθμίζεται και η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία ανάλογα με την επιλεγμένη εξέταση, με την εισαγωγή του όρου του Σχετικού Επιπέδου Ακτινοβολίας (Relative Radiation Level - RRL)

Κλινική Κατάσταση: Άλγος Δεξιού Άνω Τεταρτημορίου. (Τελευταία ανασκόπηση: 2007)

Υποπερίπτωση 1: Πυρετός – Λευκοκυττάρωση – Θετικό Σημείο Murphy
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας: Βαθμός Καταλληλότητας 9 – Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας: Βαθμός Καταλληλότητας 5 – Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας με ή χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 5 – Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο


Υποπερίπτωση 2: Υποψία μη λιθιασικής χολοκυστίτιδας
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Ραδιοϊσοτοπική Χολοκυστογραφία: Βαθμός καταλληλότητας 8 – Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Χαμηλό
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας με ή χωρίς σκιαγραικό: Βαθμός καταλληλότητας 6 – Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 6 – Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 4 – Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0 (Σχόλιο: Επανάληψη εντός 24ώρου)

Υποπερίπτωση 3: Χωρίς πυρετό – Φυσιολογικό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 8 – Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας με ή χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 7 – Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο
  • Ραδιοϊσοτοπική Χολοκυστογραφία: Βαθμός καταλληλότητας 6 – Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Χαμηλό
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 4 – Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο
Υποπερίπτωση 4: Χωρίς πυρετό – Φυσιολογικό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων – παρουσία χολολίθων στο υπερηχογράφημα
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Ραδιοϊσοτοπική χολοκυστογραφία: Βαθμός καταλληλότητας 8 – Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Χαμηλό
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας με ή χωρίς σκιαγραικό: Βαθμός καταλληλότητας 6 – Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 4 – Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο
Κλινική Κατάσταση: Άλγος Δεξιού Κάτω Τεταρτημορίου. (Τελευταία ανασκόπηση: 2007)

Υποπερίπτωση 1: Πυρετός, Λευκοκυττάρωση, και κλασσική εικόνα σκωληκοειδίτιδας σε ενήλικες
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 8 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό (Σχόλιο: Η χρήση σκιαγραφικής ουσίας από το στόμα ή από το ορθό εξαρτάται από την πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα)
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 7 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό (Σχόλιο: Η χρήση σκιαγραφικής ουσίας από το στόμα ή από το ορθό εξαρτάται από την πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα)
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας – Δεξιού Κάτω Τεταρτημορίου: Βαθμός καταλληλότητας 6 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0 (Σχόλιο: Με διαβάθμιση συμπίεσης)
  • Υπερηχογράφημα Πυέλου: Βαθμός καταλληλότητας 5 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 5 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο.
Υποπερίπτωση 2: Πυρετός, Λευκοκυττάρωση, Πιθανή Σκωληκοειδίτις, Άτυπη παρουσίαση σε ενήλικες και εφήβους.
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας – Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 8 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό. (Σχόλιο: Η χρήση σκιαγραφικής ουσίας από το στόμα ή από το ορθό εξαρτάται από την πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα)
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας – Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 6 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό (Σχόλιο: Η χρήση σκιαγραφικής ουσίας από το στόμα ή από το ορθό εξαρτάται από την πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα)
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 6 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας Δεξιού Κάτω Τεταρτημορίου: Βαθμός καταλληλότητας 6 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0 (Σχόλιο: Με διαβάθμιση συμπίεσης)
  • Υπερηχογράφημα Πυέλου: Βαθμός καταλληλότητας 6 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0
Υποπερίπτωση 3: Πυρετός, Λευκοκυττάρωση, Έγκυος γυναίκα
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας – Δεξιό Κάτω Τεταρτημόριο: Βαθμός καταλληλότητας 8 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0 (Σχόλιο: Με διαβάθμιση συμπίεσης – Καλύτερα στο πρώτο και αρχική φάση δευτέρου τριμήνου της κύησης)
  • Μαγνητική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 7 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0
  • Υπερηχογράφημα Πυέλου: Βαθμός καταλληλότητας 6 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 6 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό (Σχόλιο: Η χρήση σκιαγραφικής ουσίας από το στόμα ή από το ορθό εξαρτάται από την πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα)
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 5 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό (Σχόλιο: Η χρήση σκιαγραφικής ουσίας από το στόμα ή από το ορθό εξαρτάται από την πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα)
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 2 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο
Υποπερίπτωση 4: Πυρετός, Λευκοκυττάρωση, Πιθανή σκωληκοειδίτιδα, Άτυπη παρουσίαση σε παιδιά (ηλικία < 14 ετών).
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας – Δεξιού Κάτω Τεταρτημορίου: Βαθμός καταλληλότητας 8 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0 (Σχόλιο: Με διαβάθμιση συμπίεσης)
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 7 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό (Σχόλιο: Πιθανόν χρήσιμη μετά από αρνητικό υπερηχογράφημα. Η χρήση σκιαγραφικής ουσίας από το στόμα ή από το ορθό εξαρτάται από την πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα. Επικέντρωση της εξέτασης στο Δεξιό Κάτω Τεταρτημόριο)
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 6 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο
  • Υπερηχογράφημα Πυέλου: Βαθμός καταλληλότητας 5 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 5 Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό (Σχόλιο: Η χρήση σκιαγραφικής ουσίας από το στόμα ή από το ορθό εξαρτάται από την πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα. Επίκεντρωση της εξέτασης στο Δεξιό Κάτω Τεταρτημόριο)
Κλινική Κατάσταση: Άλγος Αριστερού Κάτω Τεταρτημορίου (Τελευταία αναθεώρηση: 2008)

Υποπερίπτωση1: Υπερήλικας ασθενής με τυπική κλινική εικόνα εκκολπωματίτιδος
Ακτινολογική εξέταση:
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 8. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό (Σχόλιο: Από του στόματος ή από το ορθό χορήγηση σκιαγραφικού μπορεί να είναι επιβοηθητική για την απεικόνιση του εντερικού αυλού).
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 6. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό.
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας Διακοιλιακά, με εφαρμογή διαβαθμισμένης πίεσης: Βαθμός καταλληλότητας 4. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας διορθρικό ή διακολπικό: Βαθμός καταλληλότητας 4. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας - Πευέλου: Βαθμός καταλληλότητας 4. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο.
Υποπερίπτωση 2: Οξύ και έντονο άλγος, με ή χωρίς πυρετό.
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 9. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό. (Σχόλιο: Από του στόματος ή από το ορθό χορήγηση σκιαγραφικού μπορεί να είναι επιβοηθητική για την απεικόνιση του εντερικού αυλού).
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 6. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό.
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας και Πυέλου: Βαθμός καταλληλότητας 5. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο.
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας Διακοιλιακά, με εφαρμογή διαβαθμισμένης πίεσης: Βαθμός καταλληλότητας 4. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας διορθρικό ή διακολπικό: Βαθμός καταλληλότητας 4. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
Υποπερίπτωση 3: Χρόνιο, διαλείπον ή ήπιο άλγος
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 8. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό. (Σχόλιο: Από του στόματος ή από το ορθό χορήγηση σκιαγραφικού μπορεί να είναι επιβοηθητική για την απεικόνιση του εντερικού αυλού).
  • Βαριούχος Υποκλυσμός: Βαθμός καταλληλότητας 6. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο.
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας και Πυέλου: Βαθμός καταλληλότητας 5. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο.
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας Διακοιλιακά, με εφαρμογή διαβαθμισμένης πίεσης: Βαθμός καταλληλότητας 5. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 5. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό.
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας διορθρικό ή διακολπικό: Βαθμός καταλληλότητας 4. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
Υποπερίπτωση 4: Γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας Διακοιλιακά, με εφαρμογή διαβαθμισμένης πίεσης: Βαθμός καταλληλότητας 8. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας διορθρικό ή διακολπικό: Βαθμός καταλληλότητας 8. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 7. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό. (Σχόλιο: Από του στόματος ή από το ορθό χορήγηση σκιαγραφικού μπορεί να είναι επιβοηθητική για την απεικόνιση του εντερικού αυλού).
  • Βαριούχος Υποκλυσμός: Βαθμός καταλληλότητας 6. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο.
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 5. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό.
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας και Πυέλου: Βαθμός καταλληλότητας 5. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο.
Υποπερίπτωση 5: Παχύσαρκος ασθενής
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 8. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό. (Σχόλιο: Από του στόματος ή από το ορθό χορήγηση σκιαγραφικού μπορεί να είναι επιβοηθητική για την απεικόνιση του εντερικού αυλού).
  • Βαριούχος Υποκλυσμός: Βαθμός καταλληλότητας 5. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο.
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 5. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό.
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας και Πυέλου: Βαθμός καταλληλότητας 5. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο.
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας Διακοιλιακά, με εφαρμογή διαβαθμισμένης πίεσης: Βαθμός καταλληλότητας 4. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας διορθρικό ή διακολπικό: Βαθμός καταλληλότητας 4. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
Κλινική Κατάσταση: Οξύ Κοιλιακό Άλγος και Πυρετός ή Πιθανό Ενδοκοιλιακό Απόστημα (Τελευταία Αναθεώρηση: 2008)

Υποπερίπτωση 1: Ασθενής με πυρετό στην μετεγχειρητική περίοδο.
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 8. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό.
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 7. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό.
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 6. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
  • Μαγνητική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 6. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 5. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο.
Υποπερίπτωση 2: Ασθενής με πυρετό στην μετεγχειρητική περίοδο και χωρίς απόστημα στην Αξονική Τομογραφία Κοιλίας τις τελευταίες 7 μέρες.
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 8. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό.
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 6. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό.
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 6. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
  • Σπινθηρογράφημα Κοιλίας και Πυέλου με  Tc-99m ή In-111 WBC: Βαθμός καταλληλότητας 6. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο.
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 5. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο.
Υποπερίπτωση 3: Ασθενής με πυρετό, μη εντοπισμένο κοιλιακό άλγος και όχι πρόσφατη εγχείρηση.
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 8. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό.
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 6. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό.
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 6. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
  • Απλή Ακτινογραφία Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 6. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο.
Υποπερίπτωση 4: Έγκυος ασθενής
Ακτινολογική Εξέταση:
  • Υπερηχογράφημα Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 8. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
  • Μαγνητική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 7. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
  • Μαγνητική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 7. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας 0.
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου με σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 5. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό. (Σχόλιο: Μόνο αφού άλλες απεικονιστικές εξετάσεις χωρίς ιονίζουσα ακτινοβολία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.)
  • Αξονική Τομογραφία Κοιλίας και Πυέλου χωρίς σκιαγραφικό: Βαθμός καταλληλότητας 5. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Υψηλό.
  • Απλή ακτινογραφία Κοιλίας: Βαθμός καταλληλότητας 4. Σχετικό Επίπεδο Ακτινοβολίας Μέτριο.

Όσον αφορά την σχέση μεταξύ των ενδοφλεβίων σκιαγραφικών με βάση το gadolinium και την ανάπτυξη νεφρογενούς συστηματικής ίνωσης (nephrogenic systemic fibrosis - NSF), αναφέρεται ότι παρόλο που υφίσταται κάποια ασάφεια, υπάρχει η ομογνωμία να συστήνεται η αποφυγή όλων των σκιαγραφικών μέσων με βάση το  gadolinium, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, εκτός αν τα πιθανά οφέλη ξεκάθαρα ξεπερνούν τον κίνδυνο από την χρήση της εξέτασης και να μειώνεται η χορηγούμενη ποσότητα σκιαγραφικού σε ασθενείς με εκτιμούμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης (GFR) κάτω από 30 mL/min/1.73m2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)