ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

14 Ιουνίου 2013

ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΠ - 10 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

10 κορυφαία ζητήματα για τα Σύνδρομα Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας στο ΤΕΠ
(Acute Heart Failure Syndromes in the ED – Top 10 Things to know)

1)    Η Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΚΑ) διαγνώσθηκε σε 5.8 εκατομμύρια άτομα το 2009 στις ΗΠΑ (σχεδόν το 2% του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ). Στις περισσότερες περιπτώσεις, η οξεία συμπτωματολογία της νόσου πυροδοτεί τις επισκέψεις των ασθενών στα ΤΕΠ. Αυτές οι οξείες φάσεις της απορρύθμισης ή της μη αντιρρόπησης (acute phases of decompensation) της καρδιακής ανεπάρκειας, ορίζονται ως επεισόδια Συνδρόμου Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας (Acute Heart Failure SyndromeAHFS).
2)    Καταγράφονται περίπου 658.000 επισκέψεις στα ΤΕΠ λόγω Συνδρόμου Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των επισκέψεων λόγω Καρδιακής Ανεπάρκειας σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ετησίως.
3)    Περίπου το 80% των ατόμων που αντιμετωπίζονται στα ΤΕΠ για Σύνδρομο Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας εισάγονται τελικά στο νοσοκομείο. Έτσι το ΤΕΠ λειτουργεί ως κύρια πύλη εισόδου των νοσηλευόμενων ασθενών για Σύνδρομο Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας και το ιατρικό προσωπικό του ΤΕΠ ως οι κλειδοκράτορες αυτής της πύλης.
4)    Σημαντικές πρόοδοι έχουν καταγραφεί στην εξωνοσοκομειακή θεραπεία των ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά σε ενδονοσοκομειακό επίπεδο με εξαίρεση την καθιέρωση της εξέτασης του νατριοδιουρητικού πεπτιδίου, η θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με Σύνδρομο Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Παρ’ όλο που η κλινική παρουσίαση του Συνδρόμου Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας είναι πολύ ετερογενής, οι θεραπευτικές επιλογές αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών του συνδρόμου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδιες.
5)    Η παθοφυσιολογία του Συνδρόμου Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας είναι μάλλον πολύπλευρη. Όμως, χαρακτηριστικά από την κλινική παρουσίαση όπως η αιμοδυναμική κατάσταση, η παρουσία ή απουσία ισχαιμίας του μυοκαρδίου, και η νεφρική δυσλειτουργία, μέχρι σήμερα επηρεάζουν τις θεραπευτικές αποφάσεις στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών.
6)    Η αντίληψη της ποικιλομορφίας του Συνδρόμου Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας εκλείπει. Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς την ίδια αιτία ή τον ίδιο εκλυτικό παράγοντα. Η ετερογένεια στις κλινικές μορφές του συνδρόμου αντιμετωπίζεται με θεραπευτική ομοιογένεια.
7)    Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η επείγουσα θεραπεία επηρεάζει την υποκείμενη καρδιακή και νεφρική λειτουργία καθώς και την αιμοδυναμική κατάσταση των ασθενών είναι πολύ κρίσιμη στην ανάπτυξη πιο εξελιγμένης και προσανατολισμένης ως προς την έκβαση θεραπευτικής αγωγής για το Σύνδρομο Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας.
8)    Αντικειμενικές μετρήσεις προς το παρόν δεν υπάρχουν για να επιλεχθούν υπο-ομάδες ασθενών για εφαρμογή στοχευμένων θεραπειών με βάση κριτήρια που αφορούν το προφίλ του κινδύνου των ασθενών, την αιτιολογία της καρδιακής ανεπάρκειας, και την αιτία της κατάργησης της αιμοδυναμικής αντιρρόπησης.
9)    Ένας κοινός δεσμός στις κλινικές μελέτες που ασχολούνται με την θεραπεία του Συνδρόμου Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας είναι η απουσία εισόδου ασθενών του ΤΕΠ στις μελέτες. Η επείγουσα θεραπεία και η εξ αυτής συμπτωματική βελτίωση συνήθως συμβαίνει σε λιγότερο από 6 ώρες στην μεγάλη πλειονότητα των ασθενών ενώ η τυχαιοποιημένη είσοδος των ασθενών στις μελέτες διενεργείται πολύ αργότερα από αυτό τον χρόνο.
10)  Οι συνεχιζόμενες μελέτες και οι στρατηγικές αντιμετώπισης πρέπει να επικεντρώνονται στα κενά της σύγχρονης γνώσης για να εξασφαλίζουν την παροχή οδηγιών αντιμετώπισης που βασίζονται σε ενδείξεις με στόχο την βελτίωση της κλινικής έκβασης.


Weintraub NL, Collins et al; on behalf of the American Heart Association Council on Clinical Cardiology and Council on Cardiopulmonary, Critical Care, Perioperative and Resuscitation.
Acute heart failure syndromes: emergency department presentation, treatment and disposition: current approaches and future aims: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. 2010: published online before print October 11, 2010, 10.1161/CIR.0b013e3181f9a223   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)