ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

25 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΓΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΝΗΨΗ ΑΠΟ ΤΡΑΥΜΑ - UPDATES IN FLUID RESUSCITATION IN TRAUMA

Επικαιροποίηση των αρχών για την χορήγηση υγρών στην ανάνηψη από τραύμα

UPDATES IN FLUID RESUSCITATION IN TRAUMA

Η απώλεια αίματος είναι μια σημαντική αιτία θνητότητας στο τραύμα, και η χορήγηση υγρών στα πλαίσια της ανάνηψης αποτελεί σημαντικό τμήμα της αντιμετώπισης του τραύματος.
Τα τελευταία χρόνια, η χορήγηση υγρών άλλαξε και υπήρξε μετάβαση από τους μεγάλους όγκους χορήγησης που εφαρμόζονταν στο παρελθόν στην έννοια της ανάνηψης για έλεγχο της βλάβης (Damage Control Resuscitation - DCR).

Ποιος χρειάζεται την Ανάνηψη Ελέγχου Βλάβης (Damage Control Resuscitation – DCR);
Οι ασθενείς για τους οποίους υπολογίζεται ότι θα χρειασθούν 4 μονάδες συμπυκνωμένων ερυθρών στις πρώτες 2-4 ώρες της αντιμετώπισής τους.
Υπάρχουν διάφορα εργαλεία υπολογισμού αυτής της ανάγκης, αλλά φαίνεται ότι δουλεύουν το ίδιο καλά όσο και η κλινική κρίση και διαίσθηση του ιατρού που φροντίζει τον ασθενή.

Πως εντοπίζονται οι ασθενείς που βρίσκονται σε καταπληξία (shock);
Τιμή συστολικής πίεσης κάτω από 90 mmHg συνήθως χρησιμοποιείται για τον ορισμό της υπότασης και της καταπληξίας. Όμως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν χειρότερες εκβάσεις με τιμές συστολικής πίεσης κάτω από 110 mmHg.
Οι βασικές φυσιολογικές παράμετροι θα εντοπίσουν μόνο τους ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένη αιμορραγική καταπληξία (advanced haemorrhagic shock).  
Υπάρχουν ασθενείς με φυσιολογικά ζωτικά σημεία οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση συγκαλυμμένης υπογκαιμικής καταπληξίας (occult hypovolaemic shock), και όπως διαπιστώνεται ακόμα και αυτοί οι ασθενείς έχουν αυξημένη θνητότητα.
Η μεταβολική εκτίμηση με την εξέταση της συγκέντρωσης του γαλακτικού οξέος (lactate levels) και της τιμής των πλεοναζόντων βάσεων (base excess) μπορεί επίσης να προβλέψει την έκβαση, αλλά οι τιμές του γαλακτικού οξέος μπορεί να είναι ψευδώς χαμηλές αν στον ασθενή χορηγούνται λιγότερα υγρά απ’ αυτά που χρειάζεται και ως εκ τούτου βρίσκεται σε κατάσταση υπο-άρδευσης (hypoperfused patient), ή αντίθετα να είναι αυξημένες αν πριν την στιγμή του τραυματισμού  υπήρχε σωματική άσκηση και καταπόνηση. 
Στους ασθενείς που έχει εξασφαλισθεί κεντρική φλεβική προσπέλαση, η τιμή του κορεσμού οξυγόνου σε μεικτό φλεβικό αίμα είναι ένας καλός δείκτης απώλειας αίματος με τιμές κάτω από 70% να υποδηλώνουν ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στους ιστούς.

Υπογκαιμική Ανάνηψη (Hypovolaemic Resuscitation)
Η έννοια του όρου «Υπογκαιμική Ανάνηψη» αναφέρεται στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης στην χορήγηση υγρών μέχρι να επιτευχθεί οριστικός έλεγχος της αιμορραγίας. Οι μελέτες δείχνουν πλεονέκτημα επιβίωσης σε ασθενείς με διατιτραίνοντα τραύματα κορμού που αντιμετωπίσθηκαν με αυτή την μέθοδο ενώ υπάρχουν ενδείξεις για μη πρόκληση βλάβης και σε περιπτώσεις τυφλών τραυματισμών.
Το θεραπευτικό σχήμα που προτείνεται είναι της μορφής των ενδοφλέβιων ώσεων χορήγησης 250 ml υγρών μέχρι η αρτηριακή πίεση να φθάσει στα 80 mmHg ή μέχρι να ψηλαφιέται κερκιδικός σφυγμός.

Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Η θνητότητα διπλασιάζεται αν η συστολική αρτηριακή πίεση είναι κάτω από τα 90 mmHg. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν να διατηρείται η αρτηριακή πίεση πάνω από 90 mmHg αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες μέχρι τώρα.

Αιμοστατική Ανάνηψη
Η διαταραχή πηκτικότητας που προκαλείται από το τραύμα (Trauma Induced Coagulopathy TIC) είναι μια διαδικασία που ξεκινάει λίγα λεπτά μετά τον τραυματισμό. Η θεραπευτική της αντιμετώπιση γίνεται με αντικατάσταση του ενδαγγειακού όγκου με προϊόντα αίματος όπως φρέσκο κατεψυγμένο πλάσμα (Fresh Frozen Plasma FFP), αιμοπετάλια και συμπυκνωμένα ερυθρά (Packed Red Blood Cells PRBCs). Η τρέχουσα θέση ομογνωμίας είναι ότι το πλάσμα πρέπει να δίνεται από την αρχή της ανάνηψης σε λόγο σχέσης 1 μονάδα FFP προς 1 μονάδα PRBCs. Πολύ λίγα είναι γνωστά για την αποτελεσματικότητα της μετάγγισης αιμοπεταλίων για την διόρθωση της διαταραχής της πηκτικότητας που προκαλείται από τραύμα.
Υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι η αντικατάσταση του ινωδογόνου (fibrinogen) με την μορφή κρυοϊζήματος (cryoprecipitate) βελτιώνει την επιβίωση και μειώνει τις ανάγκες για μετάγγιση αίματος.
Οι καθιερωμένες δοκιμασίες ελέγχου της πηκτικότητας του αίματος παίρνουν πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν και δεν ωφελούν στην λήψη γρήγορων αποφάσεων για την διαδικασία της ανάνηψης τουλάχιστον στην αρχική της φάση, αλλά η θρομβοελαστογραφία (thromboelastography) ερευνάται σήμερα σαν δυνητικά χρήσιμη μέθοδος παρακλίνιου ελέγχου (potentially useful point of care test) της πηκτικότητας του αίματος.
Το τρανεξαμικό οξύ (Tranexamic acid) είναι ένας αντι-ινωδολυτικός παράγοντας που έχει φανεί ότι μειώνει την θνητότητα με την προϋπόθεση ότι χορηγείται εντός των πρώτων 3 ωρών από τον τραυματισμό.


·        References
Harris T et al. Early fluid resuscitation in severe trauma.
BMJ. 2012; 345;e5752 doi: 10.1136/bmj.e5752

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)