ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

30 Ιουλίου 2013

ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ - Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Ο χρόνος είναι εγκέφαλος – Μια ματιά στον χρόνο που μεσολαβεί από την έναρξη των συμπτωμάτων του Αγγειακού Εγκεφαλικού  Επεισοδίου μέχρι την θεραπεία με tPA
Time Is Brain' - A Look at tPA Time to Treatment
Σχολιαστής:
Mark J. Alberts, MD
Vice-Chair of Clinical Affairs, Department of Neurology, University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, Texas

Σε πρόσφατη δημοσίευση ενός άρθρου από τους Saver and colleagues(1), στο JAMA, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μεγάλη βάση δεδομένων έχοντας κατά νου τις επιταγές των σύγχρονων κατευθυντήριων οδηγιών για την θεραπεία του ΑΕΕ, μελετώντας την επίπτωση της καθυστερημένης έναρξης της θεραπείας με ενδοφλέβια χορήγηση tPA (IV tPA – tissue plasminogen activator) πάνω στην έκβαση των ασθενών με οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ισχαιμικού τύπου.
Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίσθηκαν νωρίτερα έναντι αυτών που αντιμετωπίσθηκαν αργότερα σε αυτό το καθορισμένο όριο των 4,5 ωρών, είχαν σημαντικά βελτιωμένη έκβαση, συμπεριλαμβανομένων μείωσης κατά 26% του σχετικού κινδύνου για ενδονοσοκομειακή θνητότητα και μείωσης κατά 28% του σχετικού κινδύνου για εμφάνιση συμπτωματικής ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας.
Σε αυτή την μεγάλη μελέτη εξετάσθηκαν δεδομένα από 58,000 ασθενείς. Οι ερευνητές εντόπισαν τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες η χρήση ενδοφλέβιου tPA έλαβε χώρα εντός 4,5 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού.
Επιπρόσθετα, για κάθε 1000 ασθενείς που ελάμβαναν νωρίτερα παρά αργότερα ενδοφλεβίως το tPA, 18 περισσότεροι ασθενείς μπορούσαν να περπατήσουν καλύτερα και 8 περισσότεροι ασθενείς ήταν λειτουργικά ανεξάρτητοι μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό από θεραπευτική σκοπιά.
Παρατήρησαν σε ασθενείς με πιο βαριά κλινική εικόνα ΑΕΕ, όπως αυτή καθοριζόταν από την υψηλότερη βαθμολογία στο NIH Stroke Scale Score, υπήρχε η τάση να έρχονται νωρίτερα στο νοσοκομείο για θεραπεία συγκριτικά με τους ασθενείς με ελαφρά εγκεφαλικά και χαμηλότερη βαθμολογία σε αυτή την κλίμακα, που έρχονταν αργότερα.
Ως εκ τούτου, η καλύτερη έκβαση των ασθενών που ελάμβαναν την θεραπεία νωρίτερα παρά αργότερα δεν μπορεί να εξηγηθεί από την υπόθεση ότι οι ασθενείς με ελαφρά εγκεφαλικά είχαν και την καλύτερη έκβαση από αυτούς που είχαν βαρύτερη κλινική εικόνα.
Η μελέτη επίσης κατέδειξε ότι ασθενείς που έφθαναν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο είχαν την τάση να παρουσιάζονται νωρίτερα και να έχουν καλύτερη έκβαση από τους ασθενείς που έφθαναν στο νοσοκομείο με άλλα μέσα μεταφοράς.
Η παράμετρος “Door-to-Needle Time”
Δεν εξετάσθηκε η παράμετρος του χρόνου που μεσολαβεί από την στιγμή της παρουσίασης στο νοσοκομείο μέχρι την στιγμή της έναρξης της ενδοφλέβιας χορήγησης tPA (Door-to-Needle Time).
Αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική και η προσοχή των επιστημόνων στρέφεται τώρα πάνω της.
Στο ευρύ πεδίο σχεδιασμού για την παροχή καλών υπηρεσιών υγείας στο κοινωνικό σύνολο, δεν μπορούμε στο προνοσοκομειακό επίπεδο να κάνουμε περισσότερα από το να εκπαιδεύσουμε το κοινό να αναγνωρίζει τα πιθανά συμπτώματα του ΑΕΕ και να το ευαισθητοποιήσουμε να σηκώνει το τηλέφωνο και να καλεί το 166 για επείγουσα μεταφορά προς το νοσοκομείο, Όμως, έχουμε πολλά πράγματα να ελέγξουμε από την στιγμή που ο ασθενής περνά την πόρτα του νοσοκομείου,
Γνωρίζουμε τώρα ότι οι εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες επιτάσσουν ο χρόνος από την στιγμή της παρουσίασης του ασθενή στο νοσοκομείο μέχρι την στιγμή της ενδοφλέβιας χορήγησης του tPA να μην ξεπερνά τα 60 min (Door-to-Needle Time < 60 min).
Αυτή η μεγάλη μελέτη με σαφήνεια προσφέρει πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι πραγματικά «ο χρόνος είναι εγκέφαλος». Κάθε λεπτό που κερδίζουμε αποφεύγοντας τις καθυστερήσεις στην ενδοφλέβια χορήγηση tPA είναι κερδισμένος εγκέφαλος και καλύτερη νευρολογική έκβαση.

References

Saver JL, Fonarow GC, Smith EE, et al. Time to treatment with intravenous tissue plasminogen activator and outcome from acute ischemic stroke. JAMA. 2013;309:2480-2488. 

1 σχόλιο:

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)