ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

01 Δεκεμβρίου 2011

1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS

Μύθοι και Αλήθειες για το AIDS

Μάριος Κ. Λαζανάς, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικού Τμήματος-Μονάδας Λοιμώξεων, Κοργιαλένειου Μπενάκειου Ν.Ε.Ε.Σ.


Το AIDS, στενά συνδεδεμένο με τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων, προκαλεί στιγματισμό και ντροπή σ’αυτούς που έχουν προσβληθεί. Μύθοι έχουν εγκατασταθεί ανάμεσά μας.
Μύθος: Το AIDS προσβάλλει μόνο τους ομοφυλόφιλους
Αλήθεια: Το AIDS πρωτοδιαγνώσθηκε σε ομοφυλόφιλους στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η ομοφυλοφιλική επαφή εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης στο Δυτικό κόσμο αλλά ο ιός προσβάλλει και τα δύο φύλα μέσω ετεροφυλοφιλικής απροφύλακτης επαφής, όταν ο ένας σύντροφος έχει προσβληθεί. Στην Ελλάδα, το 22,2% των οροθετικών είναι ετεροφυλόφιλοι.
Μύθος: Αν συναναστρέφομαι με οροθετικό κινδυνεύω να μολυνθώ από το HIV.
Αλήθεια: Ο HIV δε μεταδίδεται με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το σάλιο. Δεν κινδυνεύουμε από τις κοινωνικές επαφές, την συγκατοίκηση ή την συνεύρεση στον ίδιο εργασιακό χώρο.
Μύθος: Το AIDS μεταδίδεται στις πισίνες και από το τσίμπημα κουνουπιών.
Αλήθεια: Έχει αποδειχθεί ότι το AIDS δε μεταδίδεται στις πισίνες, επειδή ο ιός βρίσκεται σε μεγάλη αραίωση και σκοτώνεται από το χλώριο. O ιός αδρανοποιείται, επίσης, από το σάλιο των κουνουπιών. Άλλωστε στην Αφρική το τσίμπημα των κουνουπιών, το οποίο είναι η κύρια οδός μετάδοσης της ελονοσίας, δεν ενοχοποιείται για τη μετάδοση του ΑΙDS.
Μύθος: Το AIDS μεταδίδεται με το φιλί.
Αλήθεια: Έχει αποδειχθεί πως με το κοινωνικό φιλί δε μεταδίδεται. Με το ερωτικό φιλί οι πιθανότητες είναι ελάχιστες και αυξάνονται εάν στο στόμα των ερωτικών συντρόφων υπάρχουν πληγές ή αιμορραγία.
Μύθος: Το AIDS δε μεταδίδεται με το στοματικό έρωτα.
Αλήθεια: Ο ιός υπάρχει στα κολπικά, τα προσπερματικά υγρά, καθώς και στο σπέρμα. Μεταδίδεται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Η πιο επικίνδυνη θεωρείται η πρωκτική.
Μύθος: Το προφυλακτικό δεν προφυλάσσει.
Αλήθεια: Μελέτες, που έχουν γίνει μεταξύ ζευγαριών που ο ένας σύντροφος ήταν οροθετικός, έχουν αποδείξει ότι το προφυλακτικό προφυλάσσει πλήρως αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά από την αρχή της ερωτικής επαφής.
Μύθος: Το test για το AIDS δεν είναι σίγουρο.
Αλήθεια: Η εξέταση για τη διαπίστωση της οροθετικότητας ανιχνεύει αντισώματα έναντι του ιού στο αίμα με τη μέθοδο Elisa. Οι νεότερης γενιάς εξετάσεις είναι πολύ ευαίσθητες και ιδιαίτερα αξιόπιστες. Για να δοθεί ,όμως, θετική απάντηση απαιτείται επιβεβαιωτική εξέταση με τη μέθοδο Western Blot.
Μύθος: Οι μεταγγίσεις δεν είναι ασφαλείς.
Αλήθεια: Από το 1985 πραγματοποιείται έλεγχος των μεταγγίσεων και ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις μετάδοσης του ιού του AIDS. Αυτό οφείλεται στο ότι ο δότης βρισκόταν στην περίοδο του «σιωπηρού παραθύρου». Οι περιπτώσεις αυτές έχουν ελαχιστοποιηθεί με τη χρησιμοποίηση πιο ευαίσθητων Elisa, καθώς και με τη μοριακή μέθοδο NAT.
Μύθος: Όταν συμβεί σεξουαλικό ατύχημα με HIV θετικό άτομο, δεν υπάρχει καμία προφυλακτική θεραπεία.
Αλήθεια: Όταν επισυμβεί σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή σπάσει το προφυλακτικό κατά τη συνεύρεση με HIV θετικό άτομο, επιβάλλεται η άμεση (μέχρι 72 ώρες) χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής.
Μύθος: Οι τοξικομανείς μολύνονται οπωσδήποτε από AIDS.
Αλήθεια: Οι τοξικομανείς, οι οποίοι επαναχρησιμοποιούν σύριγγες και άλλα αντικείμενα για την παρασκευή και ενδοφλέβια χρήση τοξικών ουσιών, έχουν αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούν από τους ιούς της ηπατίτιδας C και του AIDS. Εάν η χρήση γίνεται αποκλειστικά από σύριγγα μιας χρήσης δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος.
Μύθος: Όποιος μολύνεται από τον ιό του AIDS οπωσδήποτε πεθαίνει.
Αλήθεια: Υπάρχει σήμερα αποτελεσματική θεραπεία για το AIDS, η οποία όμως δεν είναι ριζική. Η αντιρετροϊκή θεραπεία καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού και μετατρέπει τη νόσο σε μακροχρόνια ασθένεια.
Μύθος: Τα φάρμακα είναι πολύ δραστικά και εάν ξεχνάω μερικές φορές τις δόσεις μου δεν παθαίνω τίποτα.
Αλήθεια: Τα φάρμακα είναι όντως πολύ δραστικά, αλλά έχουν συγκεκριμένη διάρκεια δράσης Έτσι, εάν παραλείπονται δόσεις, μπορεί ο ιός να γίνει ανθεκτικός στα φάρμακα με καταστροφικές επιπτώσεις λόγω της αντοχής που αναπτύσσεται.
Μύθος: Γυναίκα οροθετική δεν μπορεί να γεννήσει υγιές παιδί.
Αλήθεια: Οροθετική γυναίκα μπορεί να αποκτήσει παιδί με πιθανότητα <1% να προσβληθεί από AIDS, εάν λάβει αγωγή από το στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδοφλέβια αγωγή κατά τη διάρκεια του τοκετού, που θα γίνει με καισαρική τομή, και το παιδί υποβληθεί σε θεραπεία μετά την γέννησή του.
Μύθος: Οροθετικός άνδρας δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί.
Αλήθεια: Σε ειδικά κέντρα, το σπέρμα του οροθετικού άνδρα υφίσταται ειδική επεξεργασία, υποβάλλεται σε διαδικασία καθαρισμού και στη συνέχεια γίνεται τεχνητή γονιμοποίηση.
Μύθος: Σύντομα θα υπάρξει εμβόλιο για το AIDS.
Αλήθεια: Από την εποχή που απομονώθηκε ο ιός, έχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες δημιουργίας εμβολίου χωρίς ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις και διάφοροι ορότυποι του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)