ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

22 Ιανουαρίου 2024

ΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ - 08 - Heinrich Quincke (the first lumbar puncture)

ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ - 08 - Heinrich Quincke (the first lumbar puncture) 

Heinrich Quincke

Ήταν πρωτοπόρος στον ιατρικό τομέα και μνημονεύεται για πολυάριθμες ερευνητικές συνεισφορές σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

Ο Quincke εισήγαγε την τεχνική της οσφυνωτιαίας παρακέντησης για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. και περιέγραψε το αγγειονευρωτικό οίδημα, τον τριχοειδικό σφυγμό της κοίτης του νυχιού σε αορτική ανεπάρκεια, τα ευρήματα της νεκροψίας ανευρύσματος ηπατικής αρτηρίας, τον αιτιολογικό μικοροοργανισμό της δερμομυκητίασης Mouse Favus και την απόκριση στη διέγερση του καρωτιδικού κόλπου.


Το όνομα του Quincke έχει δώσει την επωνυμία στις παρακάτω περιπτώσεις: τον τριχοειδικό σφυγμό του Quincke (1868), το οίδημα του Quincke (1882), το αχόριο του Quincke (1886) και την οσφυονωτιαία παρακέντηση (παρακέντηση του Quincke (1891).

Βιογραφία
  • Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1842 στηνFrankfurt an der Oder, της Γερμανίας
  • 1858-63 – Ξεκίνησε σε ηλικία 16 ετών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική στο Friedrich-Wilhelm-Universität στο Βερολίνο. Επίσης φοίτευσε στο Würzburg και στην Heidelberg, υπό την καθοδήγηση ορισμένω από τους ηγέτες της ιατρικής επιστήμης εκείνης της εποχής όπως, οι Virchow, Langebeck, MüllerHelmholtz, και Bunsen
  • 1865 – Εργάσθηκε σε νοσοκομεία της Ευρώπης όπως στη Βιέννη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο,
  • 1866 – Διορίστηκε βοηθός στο χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου Bethanien του Βερολίνου
  • 1867-70 Βοηθός ιατρός στο Νοσοκομείο Charité του Βερολίνου υπό τον καθηγητή Friedrich Theodor von Frerichs
  • 1870 – Καθηγητής και διευθυντής του τμήματος εσωτερικής παθολογίας στη Βέρνη της Ελβετίας
  • 1878-1908 Καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής του τμήματος εσωτερικής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Kiel (Christian Albrechts University), Γερμανία
  • 1900 – Διορίστηκε Πρύτανης Εξαίρετος (Rector magnificus) του Πανεπιστημίου του Κιέλου (Kiel University)
  • 1908 – Αποσύρθηκε στη Frankfurt am Main και συνέχισε περαιτέρω έρευνα στο Ινστιτούτο Senckenberg
  • 1914 – Βραβευμένος επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Goethe (Johann Wolfgang Goethe-Universität), Frankfurt am Main
  • Πέθανε στις 19 Μαΐου 1922 στη Frankfurt am Main


Ιατρικές Επωνυμίες
Ο Σφυγμός του Κουΐνκε [Quincke’s pulse (1868)]

Ρυθμική εναλλαγή ωχρότητας και υπεραιμίας της κοίτης του όνυχος στη ρίζα του νυχιού ενώ ασκείται πίεση στην άκρη του νυχιού σε αορτική ανεπάρκεια.

Ο Quincke δημοσίευσε την παρατήρησή του για τριχοειδείς και φλεβικούς σφυγμούς σε ηλικία 26 ετών ως βοηθός στην Παθολογική Κλινική του Βερολίνου. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Quincke, το σημείο του τριχοειδικού σφυγμού είναι απλώς ένα φυσιολογικά παρατηρήσιμο φαινόμενο που υπάρχει στους περισσότερους ανθρώπους, το οποίο τυχαίνει να είναι ιδιαίτερα εμφανές σε ασθενείς με αορτική ανεπάρκεια… επομένως δεν είναι και τόσο χρήσιμο.

Όσον αφορά τον τριχοειδικό σφυγμό, μπορεί κανείς να τον δει καλύτερα στο νύχι του δακτύλου του ή καλύτερα σε αυτό ενός άλλου, στην περιοχή μεταξύ της λευκής, φτωχής σε αίμα περιοχής και του ερυθρού τμήματος τροφοδοσίας του τριχοειδούς συστήματος της κοίτης του όνυχος. Στην πλειονότητα των ατόμων που εξετάζονται, υπάρχει, με κάθε καρδιακό παλμό, μια κίνηση προς τα εμπρός και προς τα πίσω του περιθωρίου μεταξύ του κόκκινου και του λευκού τμήματος…

Ένας μεγάλος και ταχέως μειούμενος σφυγμός παρατηρείται ιδιαίτερα στην αορτική ανεπάρκεια, και για το λόγο αυτό ο τριχοειδικός σφυγμός είναι ιδιαίτερα εμφανής σε αυτή την κατάσταση.

 

Quincke 1868

Οίδημα του Κουίνκε [Quincke’s oedema (1882)]

Το Αγγειονευρωτικό οίδημα [νόσος του Quincke] είχε περιγραφεί παλαιότερα από άλλους, συμπεριλαμβανομένου του Robert James Graves (1796-1853) το 1843. και John Laws Milton (1820-1898) το 1876 που περιέγραψαν την πάθηση ως «γιγαντιαία κνίδωση».

Θέλω να περιγράψω μια δερματοπάθεια που δεν φαίνεται να είναι σπάνια. Ωστόσο, έχουν περιγραφεί μόνο μερικές περιπτώσεις. Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται ως οιδηματώδης διόγκωση του δέρματος και του υποδόριου ιστού ως εντοπισμένες βλάβες από 2 έως 10 cm. ή μεγαλύτερης διαμέτρου. Αυτά τα οιδήματα είναι πιο κοινά στους γλουτούς και στο πρόσωπο, ιδιαίτερα στα χείλη και τα βλέφαρα. Τα διογκωμένα μέρη του δέρματος δεν οριοθετούνται πάντα από τον περιβάλλοντα ιστό του δέρματος που μπορεί να είναι ωχρός ή ημιδιαφανής ή ερυθηματώδης. Οι ασθενείς συνήθως έχουν μια αίσθηση διάτασης του δέρματος ενώ ο κνησμός δεν είναι συνηθισμένος—τοπικά οιδήματα εμφανίζονται επίσης στον γαστρεντερικό βλεννογόνο παράγοντας συμπτώματα…Λόγω του τρόπου ανάπτυξής του, η οξεία τοπική διόγκωση του δέρματος και των βλεννογόνων, θα πρέπει να θεωρείται ως αγγειονεύρωση

Quincke 1882

 

Achorion of Quincke (1886)

Ο αιτιολογικός οργανισμός του «mouse favus» (δερματομυκητίαση - favus = μελισσοκηρύθρα - mouse favus = "ποντικός ο κηρώδης" )περιγράφηκε αρχικά από τον Quincke ως α-Pilz. Τώρα ταξινομικά ορίζεται ως το δερματόφυτοTrichophyton quinckeanum.



  • Quincke H. Ueber Favuspilze. Archiv für experimentelle Pathologie und Pharmakologie. 1886; 22(1-2): 62–76

Οσφυονωτιαία Παρακέντηση [Quincke’s puncture (1891)]

Η οσφυονωτιαία παρακέντηση αναπτύχθηκε από τον Quincke με την τεχνική της σπονδυλικής παρακέντησης που εφάρμοσε, που στόχευε ειδικά στην αφαίρεση εγκεφαλονωτιαίου υγρού σε παιδιά με υδροκεφαλία. Είχε μελετήσει τον σχηματισμό του εγκεφαλονωτιαίου υγρού σε σκύλους και την επικοινωνία μεταξύ του αραχνοειδούς χώρου στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό. Παρουσίασε για πρώτη φορά την οσφυονωτιαία παρακέντηση και τις διαγνωστικές και θεραπευτικές χρήσεις της στο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας στο Wiesbaden τον Απρίλιο του 1891.

Η πρώτη περίπτωση οσφυνωτιαίας παρακέντησης του Quincke ήταν σε ένα 12χρονο αγόρι που πέθανε παρά τις έξι παρακεντήσεις των κοιλιών το 1888. Η δεύτερη περίπτωση το 1890 ήταν ενός αγοριού 1 έτους και 9 μηνών με υποψία φυματιώδους μηνιγγίτιδας που ανάρρωσε μετά από τρεις οσφυϊκές παρακεντήσεις με μεσοδιάστημα με τρεις ημέρες μεταξύ τους.  Η τρίτη περίπτωση που περιέγραψε αφορούσε έναν άνδρα 25 ετών με έντονους πονοκεφάλους και χρόνιο υδροκέφαλο που υποχώρησε με οσφυονωτιαία παρακέντηση. Η εργασία του Quincke του 1891 περιέγραψε την διενέργεια οσφυονωτιαίας παρακέντησης σε πέντε παιδιά και πέντε ενήλικες.


Σπονδυλική βελόνα Quincke (Quincke spinal needle)

Περιγράφει βελόνες σπονδυλικής στήλης για οσφυονωτιαία παρακέντηση με σύνδεση Luer lock στο κέντρο και έχει σχεδιαστεί με αιχμηρή άκρη διάτρησης με λοξότμηση.Mallory-Weiss syndrome (1879)


Ιατρικές Συνεισφορές - Κλειδιά (Key Medical Attributions)

Εκτός από τις σημαντικές επώνυμες συνεισφορές του, ο Quincke δημοσίευσε σε πολλούς άλλους τομείς, όπως ενδεικτικά: ποικιλοκυττάρωση στην κακοήθη αναιμία, αιμόλυση ερυθροκυττάρων, αιμοσιδήρωση, νόσος caisson, άλατα σιδήρου και σιδηροθεραπεία, διατροφή σε παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, διαβητικό κώμα, χειρουργική θεραπεία πνευμονικού αποστήματος, εξωνεφρική αιτία νεφρικού οιδήματος, αμοιβαδική δυσεντερία και τυφοειδής πυρετός.
Αμφισβητήσεις - Διαμάχες (Controversies)
Όχι… Το βραβείο Νόμπελ (Not…The Nobel Prize)

Ο Quincke προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1909 για το έργο του σχετικά με την οσφυονωτιαία παρακέντηση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1891. Η υποψηφιότητα απορρίφθηκε λόγω του μακρού χρονικού διαστήματος, δεκαοκτώ χρόνια, που είχε παρέλθει μεταξύ της ημερομηνίας ανακάλυψης και της υποψηφιότητας. Το 1918, ένας διαιτητής, ο οποίος νωρίτερα του είχε αρνηθεί το βραβείο, περιέγραψε τώρα το έργο του στην οσφυονωτιαία παρακέντηση ως εξαιρετικά υψηλής διαγνωστικής αξίας και ο Quincke προτάθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Νόμπελ για το Βραβείο Νόμπελ. Ωστόσο, σε ηλικία 76 ετών, θεωρήθηκε πολύ μεγάλος για την τιμή (γεγονός που αργότερα επηρέασε και τον Joseph Babinski).

Σημείωση: Οι κανόνες του Νόμπελ άλλαξαν αργότερα και το 1966, ο Peyton Rous έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής για την εργασία του στους ιούς που προκαλούν όγκους: σε ηλικία 87 ετών. για μια ανακάλυψη που είχε δημοσιευτεί 55 χρόνια νωρίτερα το 1911…
Σημαντικές Εκδόσεις (Major Publications)

References

Biography

Eponymous terms




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)