ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina Il progetto dell'ospedale fu presentato nel 1935. Fu costruito dalla società italiana Impressa Urban. L'Ospedale venne denominato “Infermeria Autonoma Regia Marina”. Era un'infermeria autonoma della Regia Marina, con una capienza di 300 posti letto. Era gestito dalla comunità delle suore zelatrici del Sacro Cuore. L'ospedale ha servito i bisogni dell'intera isola. Nel primo semestre della sua attività, gennaio-giugno 1936, ricevette per consultazione 1.161 civili. Accanto all'ospedale fu costruita una piccola chiesa cattolica, con un campanile che ricorda le torri di Torre Littorio. Successivamente venne costruita la galleria dell'ospedale, con 150 posti letto e una sala operatoria. Nel 1943 l'ospedale fu distrutto da un bombardamento spietato e i servizi furono offerti nella tribuna. Il primario dell'ospedale era il tenente colonnello Salvatore Saitta, e il chirurgo era il maggiore Repetto, che operò incessantemente durante tutto il periodo dell'assedio aereo…..

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina Τα σχέδια του νοσοκομείου παρουσιάστηκαν το 1935. Κατασκευάστηκε από την ιταλική εταιρεία Impressa Urban. Το Νοσοκομείο ονομάστηκε «Infermeria Autonoma Regia Marina». Ήταν αυτόνομο αναρρωτήριο του Ιταλικού Βασιλικού Ναυτικού, χωρητικότητας 300 κλινών. Διευθύνθηκε από την κοινότητα των ζηλωτών καλογραιών αδελφών της Ιερής Καρδιάς. Το νοσοκομείο εξυπηρετούσε τις ανάγκες όλου του νησιού. Στο πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του, Ιανουάριος – Ιούνιος 1936, δέχθηκε 1.161 πολίτες για παροχή ιατρικής φροντίδας. Δίπλα στο νοσοκομείο κατασκευάστηκε μια μικρή Καθολική Εκκλησία, με ένα καμπαναριό που μοιάζει με τους πύργους Torre Littorio. Αργότερα κατασκευάστηκε το καταφύγιο του νοσοκομείου με 150 κλίνες και χειρουργείο. Το 1943, το νοσοκομείο καταστράφηκε από ανελέητους βομβαρδισμούς και οι υπηρεσίες προσφέρονταν στο καταφύγιο. Ο Αντισυνταγματάρχης Salvatore Saitta ήταν ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και ο χειρουργός ήταν ο ταγματάρχης Repetto, ο οποίος χειρουργούσε ασταμάτητα καθ' όλη τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών…..

"ΑΠΟΙΚΙΑ ΨΥΧΟΠΑΘΩΝ ΛΕΡΟΥ" - Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου

10 χρόνια μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα (1947), με το από 18-3-1957 Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύεται στις 7-5-1957 στο ΦΕΚ 76/57 Τ. Α΄ ιδρύεται η «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου» σε κτίρια της Ιταλικής Ναυτικής Βάσης, στην τοποθεσία «Γωνιά» του Λακκιού. Ο οργανισμός, ο οποίος κυρώνεται με ΒΔ στις 11-12-1957 και δημοσιεύεται 2-1-1958 στο ΦΕΚ 1/58 Τ. Α΄, προβλέπει δύναμη 650 κλινών και 101 άτομα προσωπικό από τα οποία: 6 γιατροί, 16 αδελφές νοσοκόμες (!), και 20 άτομα φύλακες ασθενών! Με το Βασιλικό Διάταγμα της 10-2-1965, που δημοσιεύεται στις 25-2-1965 στο ΦΕΚ 30/1965 Τ. Α΄, τροποποιείται ο Οργανισμός της «Αποικίας Ψυχοπαθών Λέρου», μετονομάζεται σε «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου» και προβλέπει 2.650 κλίνες και 625 άτομα προσωπικό από τα οποία : 33 γιατροί, 111 αδελφές νοσοκόμες (30 θέσεις προορίζονται για άνδρες νοσοκόμους) και 200 φύλακες ασθενών. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, η δύναμη ασθενών του ψυχιατρείου θα προσεγγίσει τους 2.400. Με το Προεδρικό Διάταγμα 874/16-11-1976 που δημοσιεύεται 30-11-1976 ΦΕΚ 318/76 Τ. Α΄ έχουμε τη συγχώνευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου με το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου (το οποίο είχε ιδρυθεί με το ΠΔ υπ’ αρ 444/18-6-1974, ΦΕΚ 174/25-6-1974 το οποίο είχε αντικαταστήσει το «Ασκληπιείο» που προϋπήρχε) με την ονομασία «Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου» (Κ.Θ.Λ.).

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

18 Νοεμβρίου 2013

ΤΡΑΥΜΑ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΠ # 06 – ΔΙΑΤΕΤΡΑΙΝΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ (PENETRATING INJURIES OF THE NECK)



ΤΡΑΥΜΑ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΠ # 06 – ΔΙΑΤΕΤΡΑΙΝΟΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ (PENETRATING INJURIES OF THE NECK)

Α] ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ (ANATOMICAL ZONES)
Τα διατετραίνοντα τραύματα στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου υποδιαιρούνται σε 3 ανατομικές ζώνες:
Ζώνη Ι: αφορίζεται μεταξύ της κλείδας και του κρικοειδούς χόνδρου
Ζώνη ΙΙ: αφορίζεται μεταξύ του κρικοειδούς χόνδρου και της γωνίας της κάτω γνάθου
Ζώνη ΙΙΙ: αφορίζεται μεταξύ της γωνίας της κάτω γνάθου και της βάσης του κρανίου με το όριο να συμπίπτει με το λοβίο του αυτιού
















Β] ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ VS. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ (OPERATION VS. OBSERVATION)
Τα κριτήρια για επείγουσα χειρουργική επέμβαση, συνήθως χωρίς να προηγηθεί οποιασδήποτε μορφής ειδική διερεύνηση, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα «σκληρά σημεία» (“hard signs”) και συμπτώματα:
·        Βαριά υπογκαιμική καταπληξία (severe hypovolemic shock)
·        Ενεργός Αιμορραγία (active bleeding)
·        Επεκτεινόμενο ή σφύζον Αιμάτωμα (expanding or pulsatile hematoma)
·        Απουσία ή εξασθένηση περιφερικού σφυγμού (absent or diminished peripheral pulse) με συνυπάρχουσα καταπληξία
·        Παραγωγή φυσαλίδων αέρα δια μέσου του τραύματος (bubbling of air through the wound)
·        Δύσπνοια (dyspnea)
Άλλα «μαλακά σημεία» (“soft signs”) που υποδηλώνουν παρουσία σημαντικού τραυματισμού περιλαμβάνουν:
·        Δυσκαταποσία (πόνος στην κατάποση) – (pain in swallowing)
·        Περιορισμένη Αιματέμεση (small haematemesis)
·        Βράγχος φωνής (βραχνάδα στην ομιλία) – (hoarseness)
·        Υποδόριο εμφύσημα χωρίς την ύπαρξη πνευμοθώρακα (subcutaneous emphysema in the absence of pneumothorax)
Αυτές οι περιπτώσεις απαιτούν περεταίρω διερεύνηση.
Η παρουσία μεμονωμένης βλάβης σε νεύρο (isolated nerve injury) δεν αποτελεί ένδειξη για διενέργεια επείγουσας επέμβασης.
Εάν δεν υπάρχουν «σκληρά σημεία» σημαντικού τραυματισμού και στην διερεύνηση δεν αποκαλύπτονται παθολογικά ευρήματα, τότε ο ασθενής αντιμετωπίζεται συντηρητικά – μη χειρουργικά (non-operatively).
Συνολικά, μόνο 15% - 20% των διατετραινόντων τραυμάτων του τραχήλου απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Γ] ΑΡΧΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ (INITIAL ASSESSMENT AND MANAGEMENT)
1.  Αεραγωγός (Airway): Η απόφραξη του αεραγωγού (airway obstruction) μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε ασθενείς με μεγάλα αιματώματα του τραχήλου ή με εκτεταμένη λαρυγγο-τραχειακή τραυματική βλάβη (laryngotracheal injury).
Ενδείκνυται η ενδοτραχειακή διασωλήνωση κατά προτίμηση με την χρήση εύκαμπτου λαρυγγοσκοπίου οπτικών ινών σε σταθερούς ασθενείς.
Μπορεί να απαιτηθεί  η χειρουργική εξασφάλιση αεραγωγού με τραχειοστομία (surgical airway placement) σε επείγουσες καταστάσεις.


Η φαρμακευτική μυοχάλαση (pharmacological paralysis) μπορεί να αποβεί μοιραία λόγω της απώλειας και της αδυναμίας ελέγχου του αεραγωγού αν δεν καταστεί δυνατός ο εντοπισμός των φωνητικών χορδών κατά την προσπάθεια της διασωλήνωσης. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η παρουσία της χειρουργικής ομάδας κατά την διαδικασία της διασωλήνωσης σε περίπτωση που χρειασθεί άμεση διενέργεια κρικοθυρεοειδοτομίας.
2. Αιμορραγία (Bleeding): Εφαρμογή εξωτερικής πίεσης πάνω στο τραύμα και τοποθέτηση του ασθενούς σε θέση Trendelenburg. Αυτοί οι απλοί χειρισμοί θα παράσχουν επιπρόσθετη προφύλαξη έναντι εμβολής από αέρα σε περιπτώσεις τραυματισμών σε μεγάλα φλεβικά στελέχη. Αν η αιμορραγία προέρχεται από τραυματισμό σε βαθύτερα στρώματα, μπορεί να ελεγχθεί με την εισαγωγή ενός καθετήρα Foley και την διάταση του αεροθαλάμου του με την ένεση απεσταγμένου ύδατος.
3. Ενδοφλέβιες γραμμές (Intravenous Lines): Πάντα γίνεται εγκατάσταση ενδοφλέβιας οδού από την αντίθετη πλευρά από αυτή στην οποία υπάρχει κεντρική φλεβική βλάβη (proximal venous injury).
4. Τοπική Εξέταση (Local Examination): Έλεγχος για ενεργό αιμορραγία, για ύπαρξη επεκτεινώμενου ή σφύζοντος αιματώματος, για παρουσία φυσήματος, για ύπαρξη ή απουσία περιφερικού σφυγμού, για αιμόφυρτα πτύελα ή αιμόπτυση, για έξοδο φυσαλίδων αέρα από το στόμιο του τραύματος, για βράγχος φωνής, και για παρουσία υποδορίου εμφυσήματος. Αποκλεισμός ύπαρξης τραυματισμού νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικών νεύρων (VII, IX, X, XI, XII) και του βραχιονίου πλέγματος (brachial plexus) καθώς και για ύπαρξη συνδρόμου Horner (Horners syndrome) από τραυματισμό της συμπαθητικής αλύσου (sympathetic chain). Είναι σημαντικό η εξέταση να διενεργείται σύμφωνα με γραπτό πρωτόκολλο κατά συστηματικό τρόπο για την αποφυγή παραλείψεων (βλέπε πρωτόκολλο τοπικής εξέτασης σε διατετραίνοντα τραύματα τραχήλου).
5. Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Central Nervous System): Οι τραυματισμοί της καρωτίδας σχετίζονται συχνά με ισχαιμία του εγκεφάλου και με την εμφάνιση νευρολογικών σημείων. Η νευρολογική εξέταση μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη σε ασθενείς με καταπληξία ή με μέθη από αλκοόλη ή λήψη άλλων ουσιών.
6. Καρδιαγγειακό Σύστημα (Cardiovascular System):Έλεγχος της ΑΠ στο άκρο που βρίκεται στην αντίθετη πλευρά από το τραύμα.
7. Συσχετιζόμενοι Τραυματισμοί (Associated Injuries): Η παρουσία ενός τραύματος στον τράχηλο που αιμορραγεί δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή του γιατρού από τον έλεγχο ύπαρξης και άλλων επικίνδυνων για την ζωή τραυματισμών στο θώρακα, στην κοιλιά και αλλού.

Δ] ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (DIAGNOSTIC TESTS)
Η διενέργεια διαγνωστικής διερεύνησης με παρακλινικές εξετάσεις γίνεται μόνο σε σταθεροποιημένους ασθενείς.
1.      Ακτινογραφίες Θώρακα και Τραχήλου: Έλεγχος για την ύπαρξη των παρακάτω ακτινολογικών σημείων:
a.      Αιμοπενυμοθώρακας (Hemopneumothorax): είναι συχνά σχετιζόμενο πρόβλημα σε περίπου 25% των περιπτώσεων.
b.      Υποδόριο Εμφύσημα (Subcutaneous Emphysema): Μπορεί να οφείλεται σε συνυπάρχοντα πνευμοθώρακα, τραυματισμό της τραχείας, του λάρυγγα ή του οισοφάγου, ή απλά σε αέρα που εισέρχεται δια μέσου του κρατήρα του τραύματος προς τους ιστούς. Ασθενείς με υποδόριο εμφύσημα και τραυματικό αυλό (wound tract) με κατεύθυνση προς την μέση γραμμή, πρέπει να διερευνώνται με κατάποση γαστρογραφίνης (Gastrografin swallow) και ενδοσκόπηση (endoscopy).
c.      Διεύρυνση ανώτερου μεσοθωρακίου (Widened upper mediastinum): Μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού κάποιου μεγάλου αγγείου στο μεσοθωράκιο. Αν ο ασθενής βρίσκεται σε καταπληξία (shock), τότε ενδείκνυται επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Αν ο ασθενής είναι αιμοδυναμικά σταθερός, τότε πρέπει να διενεργηθεί επείγουσα αγγειογραφία του αορτικού τόξου (emergency aortic arch angiography) ή CT αγγειογραφία, για τον αποκλεισμό τραυματισμού της αορτής ή κάποιου άλλου μεγάλου αγγείου.
2.       CT με ενδοφλέβιο σκιαγραφικό (CT scan with intravenous contrast): Είναι εξαιρετική εξέταση σε αιμοδυναμικά σταθερούς ασθενείς με τραύματα τραχήλου από πυροβόλο όπλο. Μπορεί αξιόπιστα να επιλέξει ασθενείς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από επιπρόσθετο έλεγχο με αγγειογραφία ή διερεύνηση του οισοφάγου.
3.      Έγχρωμο Doppler Ροής (Color Flow Doppler): Αυτό μπορεί να είναι η διρεύνηση επιλογής. Είναι μη επεμβατική εξέταση, με ευαισθησία και ειδικότητα και είναι και φθηνή. Έχει όμως περιορισμούς στην εκτίμηση της έσω καρωτίδας κοντά στη βάση του κρανίου και στο εγγύς τμήμα της υποκλειδίου σε παχύσαρκους ασθενείς.
4.      Αγγειογραφία (Angiography): Η αξία της επείγουσας αγγειογραφίας ως εξέτασης ρουτίνας στην διερεύνηση διατετραινόντων τραυμάτων στο λαιμό είναι αμφιλεγόμενη (debatable). Σε ορισμένα κέντρα τραύματος έχει υποκατασταθεί από το έγχρωμο Doppler ροής και την CT. Αλλά και σε αυτά τα κέντρα συνιστάται να γίνεται επείγουσα αγγειογραφία σε αιμοδυναμικά σταθερούς ασθενείς με διεύρυνση ανωτέρου μεσοθωρακίου στην ακιτνογραφία θώρακος, σε τραυματισμούς από πυροβολισμό, σε ύποπτα ευρήματα από την CT, και σε σταθερούς ασθενείς με απουσία ή εξασθένηση περιφερικού σφυγμού ή παρουσία φυσήματος, με την προϋπόθεση ότι το άκρο δεν είναι επικίνδυνα ισχαιμικό.
5.      Κατάποση Γαστρογραφίνης (Gastrografin swallow): Γίνεται επί υπόνοιας ύπαρξης τραυματισμού του οισοφάγου. Προϋποθέτει ο ασθενής να είναι σε εγρήγορση με καλό επίπεδο επαφής και συνεργάσιμος.
6.      Οισοφαγοσκόπηση (Esophagoscopy): Γίνεται επί υπόνοιας ύπαρξης τραυματισμού του οισοφάγου προεγχειρητικά (preoperatively) ή και διεγχειρητικά (intraoperatively).
7.      Λαρυγγο-τραχειοσκόπηση (Laryngo-tracheoscopy): Γίνεται επί υπόνοιας ύπαρξης τραυματισμού στο λάρυγγα και στην τραχεία.

Ε] ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ (ΜΗ-ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ (NON-OPERATIVE MANAGEMENT)
Ασθενείς που επιλέγονται για μη επεμβατκή αντιμετώπση, εισάγονται στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και συχνές κλινικές επανεκτιμήσεις. Αν ο ασθενής εμφανίσει σημεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη σοβαρού τραυματισμού τότε διενεργείται χειρουργική επέμβαση. Σε διαφορετική περίπτωση, όταν ο ασθενής δεν παρουσιάσει καμιά επιπλοκή μπορεί να λάβει εξιτήριο μετά από 48 ώρες νοσηλείας.

Συχνά Λάθη

  • Η τοποθέτηση ενός ασθενούς με τραυματισμό σε φλεβικά στελέχη του τραχήλου σε καθιστή θέση. Πρόβλημα: Κίνδυνος εμβολής από αέρα. Κρατήστε τον ασθενή σε κατακεκλιμένη θέση (Trendelenburg position)!
  • Η τοποθέτηση ενδοφλέβιας γραμμής στην ίδια πλευρά με το τραύμα.
  • Η χορήγηση φαρμακολογικής μυοχάλασης (pharmacological paralysis) για διενέργεια ενδοτραχειακής διασωλήνωσης σε ασθενή με ένα μεγάλο αιμάτωμα τραχήλου, χωρίς να είναι παρών και έτοιμος για δράση ειδικός χειρουργός για διενέργεια επείγουσας κρικοθυρεοειδοτομίας. Πρόβλημα: Απώλεια αεραγωγού από αδυναμία εντοπισμού των φωνητικών χορδών και αδυναμία διασωλήνωσης.
  • Η αποτυχία εξέτασης σύμφωνα με το γραπτό πρωτόκολλο εξέτασης. Πρόβλημα: Σημαντικά σημεία και συμπτώματα μπορούν να παραβλεφθούν με καταστροφικές συνέπειες για τον άρρωστο.
  • Αφαίρεση ενσφηνωμένου αιχμηρού αντικειμένου στην αρχική φάση αντιμετώπισης και εκτός της χειρουργικής αίθουσας. 
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)