ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina Il progetto dell'ospedale fu presentato nel 1935. Fu costruito dalla società italiana Impressa Urban. L'Ospedale venne denominato “Infermeria Autonoma Regia Marina”. Era un'infermeria autonoma della Regia Marina, con una capienza di 300 posti letto. Era gestito dalla comunità delle suore zelatrici del Sacro Cuore. L'ospedale ha servito i bisogni dell'intera isola. Nel primo semestre della sua attività, gennaio-giugno 1936, ricevette per consultazione 1.161 civili. Accanto all'ospedale fu costruita una piccola chiesa cattolica, con un campanile che ricorda le torri di Torre Littorio. Successivamente venne costruita la galleria dell'ospedale, con 150 posti letto e una sala operatoria. Nel 1943 l'ospedale fu distrutto da un bombardamento spietato e i servizi furono offerti nella tribuna. Il primario dell'ospedale era il tenente colonnello Salvatore Saitta, e il chirurgo era il maggiore Repetto, che operò incessantemente durante tutto il periodo dell'assedio aereo…..

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina Τα σχέδια του νοσοκομείου παρουσιάστηκαν το 1935. Κατασκευάστηκε από την ιταλική εταιρεία Impressa Urban. Το Νοσοκομείο ονομάστηκε «Infermeria Autonoma Regia Marina». Ήταν αυτόνομο αναρρωτήριο του Ιταλικού Βασιλικού Ναυτικού, χωρητικότητας 300 κλινών. Διευθύνθηκε από την κοινότητα των ζηλωτών καλογραιών αδελφών της Ιερής Καρδιάς. Το νοσοκομείο εξυπηρετούσε τις ανάγκες όλου του νησιού. Στο πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του, Ιανουάριος – Ιούνιος 1936, δέχθηκε 1.161 πολίτες για παροχή ιατρικής φροντίδας. Δίπλα στο νοσοκομείο κατασκευάστηκε μια μικρή Καθολική Εκκλησία, με ένα καμπαναριό που μοιάζει με τους πύργους Torre Littorio. Αργότερα κατασκευάστηκε το καταφύγιο του νοσοκομείου με 150 κλίνες και χειρουργείο. Το 1943, το νοσοκομείο καταστράφηκε από ανελέητους βομβαρδισμούς και οι υπηρεσίες προσφέρονταν στο καταφύγιο. Ο Αντισυνταγματάρχης Salvatore Saitta ήταν ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και ο χειρουργός ήταν ο ταγματάρχης Repetto, ο οποίος χειρουργούσε ασταμάτητα καθ' όλη τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών…..

"ΑΠΟΙΚΙΑ ΨΥΧΟΠΑΘΩΝ ΛΕΡΟΥ" - Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου

10 χρόνια μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα (1947), με το από 18-3-1957 Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύεται στις 7-5-1957 στο ΦΕΚ 76/57 Τ. Α΄ ιδρύεται η «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου» σε κτίρια της Ιταλικής Ναυτικής Βάσης, στην τοποθεσία «Γωνιά» του Λακκιού. Ο οργανισμός, ο οποίος κυρώνεται με ΒΔ στις 11-12-1957 και δημοσιεύεται 2-1-1958 στο ΦΕΚ 1/58 Τ. Α΄, προβλέπει δύναμη 650 κλινών και 101 άτομα προσωπικό από τα οποία: 6 γιατροί, 16 αδελφές νοσοκόμες (!), και 20 άτομα φύλακες ασθενών! Με το Βασιλικό Διάταγμα της 10-2-1965, που δημοσιεύεται στις 25-2-1965 στο ΦΕΚ 30/1965 Τ. Α΄, τροποποιείται ο Οργανισμός της «Αποικίας Ψυχοπαθών Λέρου», μετονομάζεται σε «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου» και προβλέπει 2.650 κλίνες και 625 άτομα προσωπικό από τα οποία : 33 γιατροί, 111 αδελφές νοσοκόμες (30 θέσεις προορίζονται για άνδρες νοσοκόμους) και 200 φύλακες ασθενών. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, η δύναμη ασθενών του ψυχιατρείου θα προσεγγίσει τους 2.400. Με το Προεδρικό Διάταγμα 874/16-11-1976 που δημοσιεύεται 30-11-1976 ΦΕΚ 318/76 Τ. Α΄ έχουμε τη συγχώνευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου με το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου (το οποίο είχε ιδρυθεί με το ΠΔ υπ’ αρ 444/18-6-1974, ΦΕΚ 174/25-6-1974 το οποίο είχε αντικαταστήσει το «Ασκληπιείο» που προϋπήρχε) με την ονομασία «Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου» (Κ.Θ.Λ.).

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

07 Νοεμβρίου 2013

ΤΡΑΥΜΑ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΠ # 05 - ΚΡΑΝΙΟΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ - ΜΕΡΟΣ Β'



ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ – ΜΕΡΟΣ Β’
Ειδική Αντιμετώπιση
  1. Όλοι οι τραυματίες με κατάγματα κρανίου, ιστορικό απώλειας συνείδησης, επιληπτικούς σπασμούς, έντονη κεφαλαλγία, αμνησία, καταστολή επιπέδου επαφής, και με εστιακά νευρολογικά ελλείμματα, πρέπει να εισάγονται στο νοσοκομείο. Επί αμφιβολίας για την ύπαρξη των ανωτέρω παραγόντων όπως π.χ. συμβαίνει σε βρέφη ή μεθυσμένους τραυματίες, συνιστάται εισαγωγή για παρακολούθηση.
  2. Σε περιπτώσεις κλειστών ανεπίπλεκτων καταγμάτων κρανίου, συνιστάται παρακολούθηση για 2-3 μέρες, και δεν απαιτείται χορήγηση αντιβιοτικών.
  3. Σε περιπτώσεις ανοικτών ανεπίπλεκτων καταγμάτων κρανίου, συνιστάται παρακολούθηση για 2-3 μέρες, χημειοπροφύλαξη με χορήγηση μιας δόσης αντιβιοτικού, πλύση και συρραφή του ανοικτού τραύματος.
  4. Σε περιπτώσεις καταγμάτων βάσεως κρανίου, συνιστάται χημειοπροφύλαξη με χορήγηση μιας δόσης αντιβιοτικού. Δεν συνιστάται να ταμπονάρονται οι ρινικές κοιλότητες ή οι έξω ακουστικοί πόροι των ώτων με στόχο να διακοπεί η εκροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) και να αποφευχθεί ο κίνδυνος για εμφάνιση μηνιγγίτιδας. Συνιστάται να τοποθετείται ο ασθενής σε ημικαθιστή θέση και να παρακολουθείται η διαφυγή του ΕΝΥ. Αν μετά την πάροδο 10 ημερών εξακολουθεί η διαφυγή του ΕΝΥ τότε πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
  5. Σε περιπτώσεις εμπιεστικών καταγμάτων κρανίου, αν πρόκειται για ανοικτό κάταγμα, τότε η ανύψωση του εμπιεστικού τμήματος του οστού, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα για εμφάνιση σήψης. Αντίθετα, αυτή η ενέργεια δεν συνιστάται σαν χειρισμός ρουτίνας ανεξέλεγκτα σε όλες τις περιπτώσεις εμπιεστικών καταγμάτων ειδικότερα δε αν αυτά είναι κλειστού τύπου, διότι η ανύψωση του εμπιεστικού τμήματος του οστού δεν φαίνεται να βελτιώνει την νευρολογική έκβαση ούτε να μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση επιληψίας.
  6. Σε περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων που προκαλούν παρατεταμένο κώμα ή η αντιμετώπιση τους απαιτεί μηχανικό αερισμό, οι περισσότεροι συγγραφείς συνιστούν κάλυψη με αντιεπιληπτική αγωγή (Phenytoin), για όσο διάστημα διαρκεί το κώμα ή η υποστήριξη με μηχανικό αερισμό.
  7. Σε περιπτώσεις μετα-τραυματικών επιληπτικών σπασμών, συνστάται έλεγχος με χορήγηση Διαζεπάμης ή Φαινυτοΐνης (Phenytoin: δόση φόρτισης = 10-15 mg/kg εντός 30-60 min, που ακολουθείται από 5 mg/kg ημερησίως). Η εμφάνιση πρώϊμων επιληπτικών σπασμών (εντός των πρώτων 7 ημερών από τον τραυματισμό) δεν επιβάλλει την μακροχρόνια χορήγηση αντιεπιληπτικών φαρμάκων για την προφύλαξη έναντι εμφάνισης επιληψίας. Η μακροχρόνια χορήγηση αντιεπιληπτικών δεν προλαμβάνει την μεταγενέστερη εμφάνιση επιληψίας.
  8. Σε περιπτώσεις τραύματος με ενσφηνωμένο μαχαίρι ή αιχμηρό αντικείμενο εντός του κρανίου, αυτό δεν πρέπει να αφαιρείται. Η αφαίρεσή του πρέπει να γίνεται μέσα στην αίθουσα του χειρουργείου από τον νευροχειρουγό, μερικές φορές μάλιστα αφού έχει προηγηθεί αγγειογραφικός έλεγχος.
  9. Σε ενδείξεις δυσλειτουργίας του εγκεφαλικού στελέχους (επιδείνωση επιπέδου συνείδησης, καθηλωμένη μυδριασμένη κόρη, εστιακά νευρολογικά σημεία, βραδυκαρδία, υπέρταση) συνιστάται να χορηγείται Μαννιτόλη σε δόση 0.5 g – 1 g /kg εντός 20 min, και να μειώνεται η συγκέντρωση του pCO2 σε επίπεδο 32 – 35 mmHg. Εάν ο ασθενής επιδεινώνεται ραγδαία, μπορούν να γίνουν οπές κρανιονάτρησης χωρίς καμία περαιτέρω επέμβαση. Η υπολογιστική τομογραφία εγκεφάλου γίνεται μόνο σε σταθεροποιημένους ασθενείς.
  10.  Σε αυξημένη ενδοκράνια πίεση: Η φυσιολογική ενδοκράνια πίεση είναι < 15 cm H2O στους ενήλικες και < 5 cm H2O στα μικρά παιδιά. Θεραπεία πρέπει να ξεκινάει όταν η ενδοκράνια πίεση ανέβει > 20 cm H2O. Η υψηλή ενδοκράνια πίεση σχετίζεται με δυσμενή έκβαση. Η ενδοκράνια υπέρταση είναι περισσότερο σοβαρή τις πρώτες 2 – 3 μέρες μετά τον τραυματισμό. Μπορεί να αντιμετωπισθεί με συνδυασμό των παρακάτω θεραπευτικών μέτρων:
Γενικά Μέτρα
·        Διόρθωση τυχόν υποογκαιμίας ή υποξυγοναιμίας
·        Αποφυγή σφιγκτής εφαρμογής ιμάντων ή και του αυχενικού κολλάρου γύρω από τον λαιμό του τραυματία
·        Εξασφάλιση ικανοποιητικής καταστολής και αν απαιτείται και μυοχάλασης (paralysis)
·        Αποτελεσματκή αντιμετώπιση επιληπτικών σπασμών
·        Διατήρηση της κεφαλής της κλίνης σε ανύψωση κατά 150 – 300, με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής είναι νορμοογκαιμικός (euvolemic) δηλαδή αιμοδυναμικά σταθερός και δεν έχει συνοδό τραύμα στην σπονδυλική στήλη και στο νωτιαίο μυελό
·        Διατήρηση νορμοθερμίας (φυσιολογικής θερμοκρασίας) – αυτό μειώνει τον μεταβολισμό του εγκεφάλου.
Ειδικά Μέτρα:
·        Παροχέτευση ΕΝΥ με την χρήση ενδοκοιλιακού καθετήρα (CSF drainage through an intraventricular catheter)
·        Μαννιτόλη 0.5 – 1.0 g/kg εντός 20 min IV (διατήρηση οσμωτικότητας πλάσματος 320 mOsm/L)
·        Μείωση του pCO2 σε 32-35 mmHg μέσω ελεγχόμενου υπεραερισμού (η υποκαπνία προκαλεί σύσπαση των εγκεφαλικών αγγείων μειώνοντας την ενδοκράνια πίεση). Να αποφεύγεται η υπερβολική υποκαπνία (pCO2 < 32) επειδή η προκαλούμενη εκσεσημασμένη αγγειοσύσπαση μπορεί να προκαλέσει υποξία στον εγκεφάλο.
·        Χορήγηση Βαρβιτουρικών για εμμένουσα ενδοκράνιο υπέρταση.
·        Πάντα προσπάθεια για διατήρηση της CPP > 70 mmHg (> 50 mmHg σε μικρά παιδιά).
·        Οι ακόλουθες θεραπευτικές μέθοδοι φυλάσσονται για περιπτώσεις ανθεκτικής στην θεραπεία ενδοκράνιας υπέρτασης:
o   Βαρβιτουρικό Κώμα
o   Υποθερμία
o   Θεραπευτική αύξηση της πίεσης εγκεφαλικής άρδευσης (Hypertensive CPP)
o   Κρανιεκτομή
·        Ναυτία και έμετος είναι συνηθισμένα στα παιδιά και δεν έχουν προγνωστική σημασία. Αντιμετωπίζονται συμπτωματικά.
·        Ανησυχία (Restlessness): Αποκλεισμός πόνου, διάτασης ουροδόχου κύστεως, σφιγκτής εφαρμογής γυψονάρθηκα ή επίδεσης, και υποξίας. Αν κανένα από αυτά δεν ισχύει τότε εφαρμογή καταστολής του ασθενούς.
·        Τραύματα κεφαλής από πυροβόλα όπλα (Gunshot wounds of the head): Φτωχή επιβίωση, η θνητότητα ξεπερνά το 90%. Δυσμενή προγνωστικά ευρήματα:
o   Αυξημένη ενδοκράνια πίεση
o   Ευρήματα στην CT εγκεφάλου: παρεκτόπιση δομών μέσης γραμμής (midline shift), συμπίεση κοιλιών (compression of basal cisterns), υπαραχνοειδής αιμορραγία, ενδοκοιλιακή αιμορραγία (intraventricular bleeding), πυκνωτικές βλάβες > 15 ml (densities)
·        Άποιος Διαβήτης: Μπορεί να εμφανισθεί ενωρίς ή σε απότερο χρόνο μετά τον τραυματισμό. Χαρακτηρίζεται από πολυουρία, υψηλή οσμωτικότητα πλάσματος και χαμηλή οσμωτικότητα ούρων. Θεραπεία με Desmopressin ή Vasopressin και αναπλήρωση υγρών (fluid replacement).
·        Σύνδρομο Απρόσφορης Έκκρισης Αντιδιουρητικής Ορμόνης [Syndrome of Inappropriate Secretion of Anti-Diuretic Hormone (ADH) – SIADH]: Χαρακτηρίζεται από χαμηλή οσμωτικότητα πλάσματος και υψηλή οσμωτικότητα ούρων. Θεραπεία με στέρηση υγρών (fluid restriction), υπέρτονα διαλύματα NaCl, και διουρητικά.
·        Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αντιμετώπιση υπαραχνοειδούς αιμορραγίας με χορήγηση Νιμοδιπίνης (Nimodipine), ενός αναστολέα διαύλων ασβεστίου, βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης.
·        Διάχυτη Ενδαγγειακή Πήξη (ΔΕΠ) – Disseminated Intravascular Coagulopathy (DIC): Είναι πολύ συχνή επιπλοκή σε βαρειές ΚΕΚ, ειδικά από πυροβόλα όπλα. Παρακολούθηση παραγόντων πήξεως εντατικά και άμεση έναρξη θεραπείας επί εμφάνισης διαταραχών.
·        Απαιτείται επείγουσα νευροχειρουργική εκτίμηση όποτε παρατηρηθεί έκπτωση ή επιδείνωση του επιπέδου συνείδησης ή αν εμφανισθούν εστιακά νευρολογικά ελείμματα.

Αντιμετώπιση του ασθενή με ΚΕΚ και χωρίς επίπεδο συνείδησης (Management of the Unconscious Patient)
·        Αναπνευστική Υποστήριξη: Ενδοτραχειακή διασωλήνωση ή τραχειοστομία αν προβλέπεται παρατατεταμένη νοσηλεία και συχνή αναρρόφηση των εκκρίσεων. Χορήγηση οξυγόνου με υγραντήρα (Humidified oxygen).
·        Υγρά και Ηλεκτρολύτες: Αποφυγή υπερυδάτωσης, αφυδάτωσης ή ηλεκτρολυτικών διαταραχών, ειδικά τις πρώτες κρίσιμες μέρες.
·        Διατροφή: Επειχειρείται νωρίς η εφαρμογή ρινογαστρικού καθετήρα ή καθετήρα σίτισης στη νήστιδα. Στους ενήλικες χοηγούνται 1800 kcal και 1.5 g/kg πρωτεΐνης το 24-ωρο.
·        Ουροδόχος κύστη: τοποθέτηση ουροκαθετήρα Foley.
·        Πρόληψη ελκών κατακλίσεως: Χρήση ειδικού αεροστρώματος κατακλίσεων, διατήρηση καλής διατροφής και καλής υγιεινής.
·        Παρακολούθηση για εμφάνιση επιπλοκών: Πνευμονία, Ουρολοίμωξη, Μηνιγγίτιδα, Χρόνιο Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα, Υδροκέφαλος, Άποιος Διαβήτης, και Σύνδρομο Απρόσφορης Έκκρισης Αντιδιουρητικής Ορμόνης.  

Απότερες Επιπλοκές
·        Σύνδρομο μετά από Διάσειση (Post-Concussion Syndrome): κεφαλαλγία, ζάλη, αδυναμία συγκέντρωσης και διαταραχή μνήμης. Δεν απαιτείται ειδική θεραπεία. Οι περισσότεροι ασθενείς βελτιώνονται μετά από πάροδο ημερών ή και μηνών.
·        Χρόνιο Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα (Chronic Subdural Hematoma): Μπορεί να εμφανισθεί εβδομάδες έως και μήνες μετά τον τραυματισμό, ειδικά σε ηλικωμένους ασθενείς.
·        Υποσκληρίδιο Ύγρωμα (Subdural Hygroma): Οφείλεται σε διαφυγή και συλλογή ΕΝΥ.
·        Υδροκέφαλος (Hydrocephalus): Ακολουθεί μετά από υπαραχνοειδή ή ενδοκοιλιακή αιμορραγία λόγω απόφραξης της κυκλοφορίας του ΕΝΥ.
·        Όψιμες Διαφυγές ΕΝΥ (Late CSF leaks): Εμφανίζονται μετά από κατάγματα βάσεως κρανίου (basilar fracture) και μπορεί να εκδηλωθούν εβδομάδες ή και χρόνια μετά τον τραυματισμό.
·        Μετα-τραυματική Επιληψία (Post-traumatic Epilepsy): Συχνή σε τραύματα από σφαίρες, εμπιεστικά κατάγματα, ενδοκρανιακά αιματώματα, μηνιγγίτιδα, και πρώϊμη εμφάνιση σπασμών. Συνήθως εμφανίζεται εντός του πρώτου χρόνου από τον τραυματισμό. Η παρατεταμένη προφυλακτική αντιεπιληπτική αγωγή δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας.
·        Εγκεφαλική Ατροφία (Brain Atrophy)
·        Καρωτιδο-Σηραγγώδης Επικοινωνία (Carotid Cavernous Fistula): Ο ασθενής παραπονείται για κεφλαλγία, «θόρυβο» μέσα στο κεφάλι, πρόπτωση του οφθαλμού, και πολύ βαριά γενική κατάσταση.

Σημαντικές Υπενθυμίσεις
·        Αποφυγή προφυλακτικής εφαρμογής υπεραερισμού (pCO2 < 35) το πρώτο 24-ωρο, εκτός και ο ασθενής έχει ανθεκτική ενδοκράνιο υπέρταση.
·        Μη χορηγείται προφυλακτικά Μαννιτόλη ως ενέργεια ρουτίνας σε όλες τις βαριές ΚΕΚ ανεξέλεγκτα. Η χορήγηση Μαννιτόλης πρέπει να εφαρμόζεται μόνο επί παρουσίας ενδοκράνιας υπέρτασης και σε ασθενείς που επιδεινώνουν την νευρολογική τους εικόνα αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν παρουσιάζουν συστηματική υπόταση.
Συνηθισμένα Λάθη
·        Οι κλειστές ΚΕΚ από μόνες τους δεν προκαλούν συνήθως υπόταση, παρά μόνο σε τελικά στάδια ή σε βρέφη. Σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται υπόταση πρέπει να γίνεται διερεύνυση για απώλεια αίματος από άλλες πηγές (εσωτερική αιμορραγία) ή για συνύπαρξη τραύματος αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης.
·        Ήπιες ΚΕΚ (Minor Head Injuries) [GCS 13 – 15] μπορεί να σχετίζονται με σημαντικές ενδοκράνιες βλάβες. Όλοι οι ασθενείς με GCS < 15, ιστορικό απώλειας συνείδησης ή αμνησίας θα πρέπει να διερευνώνται με CT εγκεφάλου.
·        Τα θλαστικά τραύματα του τριχωτού της κεφαλής αιμορραγούν πολύ! Να γίνεται συρραφή των τραυμάτων πριν την μετακίνηση του ασθενούς στο ακτινολογικό τμήμα.
·        Μη δίνετε προφυλακτική αντιεπιληπτική αγωγή για περισσότερο από 7-10 μέρες. Η παράταση της προφυλακτικής χορήγησης αντιεπιληπτικών δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας.
·        Η Διάχυτη Ενδαγγειακή Πήξη, ο Άποιος Διαβήτης, και οι Επιληπτικοί Σπασμοί είναι πολύ συχνά συμβάματα σε βαρείς τραυματισμούς. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση του ασθενούς και έναρξη θεραπείας άμεσα επί εμφανίσεως αυτών των επιπλοκών. Συνιστάτα χορήγηση προφυλκτικής αντιεπιλητπικής αγωγής ως πράξη ρουτίνας για 7-10 μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)