ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

17 Φεβρουαρίου 2013

Βραχυχρόνιο Σχήμα χορήγησης Ασπιρίνης και Κλοπιδογρέλης μειώνει τον κίνδυνο ΑΕΕ


Βραχυχρόνιο Σχήμα χορήγησης Ασπιρίνης και Κλοπιδογρέλης μειώνει τον κίνδυνο ΑΕΕ

Short Course of Aspirin, Clopidogrel Cuts Stroke Risk

International Stroke Conference (ISC) 2013
 

Ένα σχετικά βραχυχρόνιο σχήμα ασπιρίνης μαζί με κλιπιδογρέλη αμέσως μετά την εμφάνιση ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου (Transient Ischemic AttackTIA) ή ενός ελαφρού Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (Minor Stroke) υπερέχει θεραπευτικά σε σύγκριση με μόνο την χορήγηση ασπιρίνης στην μείωση του κινδύνου για εμφάνιση ενός επακόλουθου επεισοδίου, και αυτό επιτυγχάνεται χωρίς σημαντική αύξηση του κινδύνου για σοβαρές αιμορραγικές επιπλοκές.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν τα αποτελέσματα της μελέτης CHANCE (Clopidogrel in High-risk patients with Acute Non-disabling Cerebrovascular Events) που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο – International Stroke Conference (ISC) 2013.

Η μελέτη CHANCE, διεξήχθη αποκλειστικά στην Κίνα, και προπορεύεται μιας παρόμοιας μελέτης, της μελέτης POINT (Platelet Oriented Inhibition in New TIA  and stroke), που τώρα ξεκινάει στις ΗΠΑ.

 

Μελέτη CHANCE

CHANCE co–principal investigator: Yongjun Wang, MD, professor of neurology and vice-president of Beijing TianTan Hospital, Capital Medical University.

Στη μελέτη CHANCE συμπεριελήφθησαν 5170 ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ετών οι οποίοι είχαν υποστεί παροδικό ισχαιμικό ή ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, και οι οποίοι εντός 24ώρου από την έναρξη των συμπτωμάτων τους χωρίσθηκαν τυχαιοποιημένα σε 2 ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε ασπιρίνη (1η μέρα θεραπείας με δόση εφόδου 75 – 300 mg και ακολούθως 75 mg ημερησίως) μαζί με εικονικό φάρμακο (placebo), ενώ η δεύτερη ομάδα έλαβε το ίδιο σχήμα ασπιρίνης μαζί με κλοπιδογρέλη (1η μέρα θεραπείας με δόση εφόδου 300 mg και ακολούθως 75 mg ημερησίως).

Στους ασθενείς της ομάδας με την συνδυασμένη χορήγηση ασπιρίνης και κλοπιδογρέλης, την 21η ημέρα της θεραπείας διεκόπτετο η χορήγηση της ασπιρίνης λόγω του αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας που έχει καταδειχθεί επιδημιολογικά, στους Κινέζους όπως επίσης και στους υπόλοιπους Ασιάτες.

Η μελέτη κατέδειξε ότι ΑΕΕ συνέβαινε λιγότερο συχνά στους ασθενείς της ομάδας που έλαβε συνδυασμένη θεραπεία με ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη.

Το πρωτογενές καταληκτικό σημείο έκβασης της μελέτης ήταν η επιβίωση του ασθενούς ελεύθερου εγκεφαλικού επεισοδίου ισχμαικού ή αιμορραγικού στις 90 ημέρες με το λόγο κινδύνου (hazard ratioHR)  HR = 0.68 (95% confidence interval [CI], 0.57 - 0.81; P < .001) για την ομάδα συνδυασμένης χορήγησης ασπιρίνης και κλοπιδογρέλης.

Για το δευτερογενές σημείο έκβασης της μελέτης που ήταν η συνδυασμένη εμφάνιση διαφόρων συμβαμάτων όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακός θάνατος, ο λόγος κινδύνου ήταν HR = 0.69 (95% CI, 0.58 - 0.82; P < .001).

Ο κίνδυνος για εμφάνιση αιμορραγικού επεισοδίου ήταν ο ίδιος (0.3%) και στις δυο ομάδες. Παρ’ όλο που ήπιες αιμορραγικές επιπλοκές συνέβαιναν συχνότερα στην ομάδα συνδυασμένης χορήγησης ασπιρίνης και κλοπιδογρέλης (1.2% έναντι 0.7%) εντούτοις αφορούσαν στην πλειονότητά τους επιστάξεις – ρινορραγίες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ποσοστό εμφάνισης σοβαρών αιμορραγικών επιπλοκών ήταν το ίδιο και στις δυο ομάδες (0.2% σε κάθε ομάδα).

Η μελέτη CHANCE ήταν η πρώτη που επικεντρώθηκε στην περίοδο της οξείας φάσης αμέσως μετά την εμφάνιση ενός παροδικού ισχαιμικού ή ελφρού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ΑΕΕ είναι υψηλότερος στον Κινέζικο πληθυσμό από πληθυσμούς σε άλλα μέρη του κόσμου και ειδικότερα στις ΗΠΑ και Ευρώπη.

 

Μελέτη POINT

POINT Investigator: Larry B. Goldstein, MD, professor, medicine, Division of Neurology, and director, Duke Stroke Center, Duke University, Durham, North Carolina

Η μελέτη POINT που βρίσκετα στα αρχικά της στάδια, διαφέρει από την μελέτη CHANCE στα παρακάτω σημεία:

Εφαρμόζει υψηλότερη δοσολογία φόρτισης κλοπιδογρέλης

Απαιτεί έναρξη θεραπείας εντός 12ώρου (αντί 24ώρου) από την έναρξη των συμπτωμάτων

Οι ασθενείς της ομάδας συνδυασμένης θεραπείας ασπιρίνης και κλοπιδογρέλης δεν διακόπτουν την λήψη της ασπιρίνης στις 21 ημέρες αλλά συνεχίζουν να λαμβάνουν ασπιρίνη μέχρι την 90η ημέρα.

Η ιδέα της σύγκρισης της ασπιρίνης με το συνδυασμό ασπιρίνης κλοπιδογρέλης σε μελέτες στην Βόρεια Αμερική χρονολογείται από την περασμένη δεκαετία, αλλά οι ερευνητές αντιμετώπισαν χρηματοδοτικές δυσκολίες όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες παραγωγής του φαρμάκου απέσυραν την χρηματοδοτικής τους υποστήριξη. Το γεγονός αυτό καθυστέρησε σημαντικά την έναρξη της μελέτης.

Πάντως τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης POINT θα δούν το φως της δημοσιότητας μετά τον Μάϊο 2013 και είναι σημαντικό να συγκριθούν με τα αποτελέσματα της μελέτης CHANCE, που αναμφίβολα είναι πολύ σημαντικά.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την δευτερογενή πρόληψη του ΑΕΕ επεισοδίου υποστηρίζουν μόνο την χορήγηση ασπιρίνης και μάλιστα σημειώνουν ως αντένδειξη την συνδυασμένη θεραπεία για μακρύ χρονικό διάστημα λόγω του αυξημένου κινδύνου αιμορραγικών επιπλοκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)