Επίδραση της Κοινωνικοοικονομικής Κατάστασης στην Υγεία των Γυναικών
Ορισμός της Κοινωνικοοικονομικής Κατάστασης
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που προσδιορίζεται από τον συνδυασμό επί μέρους παραμέτρων όπως της μόρφωσης, του εισοδήματος, και του επαγγέλματος ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων. Χαρακτηρίζει την κοινωνική θέση ή την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει το άτομο.
Εάν εξετασθεί από την σκοπιά του ταξικού διαχωρισμού της κοινωνίας τότε παράμετροι όπως τα προνόμια, η δύναμη και ο έλεγχος επισημαίνονται με έμφαση.
Επιπρόσθετα αν η κοινωνικοοικονομική κατάσταση εξετασθεί ω; διαβαθμισμένη παράμετρος, τότε φανερώνει ανισότητες στην πρόσβαση και στην διανομή των διαθέσιμων πόρων μέσα σε μια κοινωνία.
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση σχετίζεται με όλο το φάσμα των κοινωνικών επιστημών συμπεριλαμβανομένων της έρευνας, της εκπαίδευσης και της διαμόρφωσης πολιτικής.
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζει τον καθένα
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζει συνολικά την λειτουργία του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων της ανάπτυξης καθ' όλη την διάρκεια της ζωής, της σωματικής και της ψυχικής υγείας του ανθρώπου.
Η διαφορετικότητα της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που συμπεριλαμβάνει τις ανισότητες στην διανομή του πλούτου, του εισοδήματος, και της πρόσβασης στους διαθέσιμους πόρους, επηρεάζει τον καθένα μας.
Όμως οι γυναίκες είναι εκείνες που υπερεκπροσωπούνται ανάμεσα σε όσους ζουν μέσα στη φτώχεια.
Οι γυναίκες συχνότερα επιφορτίζονται με την ανατροφή των παιδιών και ολοένα συχνότερα καλούνται να το κάνουν μόνες τους (μονογονικές οικογένειες).
Αυτό το γεγονός αποτελεί μια από τις πολλές αιτίες που η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γυναικών καθίσταται πολύ σημαντικός παράγοντας για την ευημερία των μελλοντικών γενεών.
Όλοι μπορούμε να ωφεληθούμε από την αυξημένη επικέντρωση της προσοχής μας στις θεμελιώδεις αιτίες της δημιουργίας των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και να ενώσουμε τις δυνάμεις στην ανατροπή αυτής της κατάστασης μειώνοντας το βαθύ χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις κοινωνικοοικονομικές τάξεις όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζει την ζωή των γυναικών
Μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχουν δείξει ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση είναι καθοριστικός παράγοντας στην ποιότητα της ζωής των γυναικών με αποτέλεσμα να επηρεάζει τις ζωές των παιδιών και των οικογενειών τους.
Οι ανισότητες στην διανομή του πλούτου και στην ποιότητα ζωής ανάμεσα στις γυναίκες υπάρχουν προ πολλού όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση ανάμεσα στις γυναίκες και τα σχετιζόμενα με αυτήν χαρακτηριστικά όπως η φτώχεια, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, και η φτωχή κατάσταση υγείας των παιδιών και των οικογενειών τους, σε τελική ανάλυση επηρεάζουν την κονωνία μας στο σύνολο της. Οι επιστήμονες στους κλάδους των κοινωνικών επιστημών και των επιστημών συμπεριφοράς κατέχουν τα απαιτούμενα εργαλεία για την μελέτη των προβλημάτων αυτών και μπορούν να διαμορφώσουν στρατηγικές που θα μπορούσαν να εξαλείψουν αυτές τις ανισότητες τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Εισόδημα και δυνατότητα απόκτησης εισοδήματος
Τόσο κατά το παρελθόν όσο και τώρα στις ΗΠΑ, οι άνδρες αμείβονται περισσότερο από τις γυναίκες, ακόμα και όταν έχουν το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης και ασκούν το ίδιο επάγγελμα.
Η μείωση του εισοδήματος σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης για την γυανίκα αλλά και η αυξημένη ευθύνη που επωμίζεται η γυναίκα για την ανατροφή των παιδιών την τοποθετούν σε μειονεκτική θέση από την πλευρά της οικονομίας.
· Σύμφωνα με τα ευρήματα της Έρευνας της Αμερικάνικης Κοινωνίας (American Community Survey – ACS), το 2006, οι μισθοί των γυναικών ήταν στο 77,3% των μισθών των ανδρών. Μάλιστα σε μερικές πολιτείες το εισόδημα των γυναικών ήταν το 66% του εισοδήματος των ανδρών, σύμφωνα με τα δεσομένα του Γραφείου Στατιστικής των ΗΠΑ (U.S. Census Bureau, 2006).
· Επίσης διαπιστώθηκε ότι μεταξύ ατόμων που κατείχαν κάποιο πτυχίο ή τίτλο επαγγελματικών σπουδών, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες ελάμβαναν περίπου το 66,4% της αμοιβής των ανδρών. (U.S. Census Bureau – 2006).
· Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες βγάζουν λιγότερα λεφτά εντούτοις αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό μονογονικών οικογενειών και επωμίζονται την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών έχοντας στην διάθεση τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους. Το 2006, στις ΗΠΑ η αναλογία των αρχηγών στα νοικοκυριά ήταν 14.000.000 γυναίκες έναντι 5.000.000 ανδρών (U.S. Census Bureau, 2006).
· Περίπου το 18% των παιδιών στις ΗΠΑ ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (U.S. Census Bureau, 2006).
· Οι γυναίκες με τους λιγότερους οικονομικούς πόρους είναι λιγότερο πιθανό να συνάψουν γάμο και έτσι να επωφεληθούν από την διπλή εισροή ή την αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος λόγω της συνεισφοράς του συζύγου τους.
Ψυχική Υγεία
Ολοένα και περισσότερες ενδείξεις υποστηρίζουν την αιτιολογική σύνδεση μεταξύ χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική υγεία των γυναικών.
· Παρόλο που οι γυναίκες υποφέρουν συχνότερα από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, το γεγονός της διαβίωσης κάτω από το όριο της φτώχειας είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους προγνωστικούς δείκτες για την εμφάνιση κατάθλιψης και άλλων διαταραχών της ψυχικής υγείας (Groh, 2007).
· Η σύνδεση μεταξύ κατάθλιψης και χαμηλού εισοδήματος στις γυναίκες μπορεί να δικαιολογηθεί από το αυξημένο άγχος που νοιώθουν οι γυναίκες που ζούν στη φτώχεια και με ελάχιστη κοινωνική-προνοιακή υποστήριξη που συχνά συνυπάρχει στις γυανίκες με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση (Bell & Doucet, 2003).
· Η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η αποστέρηση υλικών αγαθών έχει επίσης συσχειτισθεί με την παρουσία κατάθλιψης ανάμεσα σε έγκυες γυναίκες (Stewart, Dean, Gregorrich, Brawarsky, & Hass, 2007).
· Παρά το γεγονός ότι η πραγματική συχνότητα κακοποίησης της γυναίκας είναι παρόμοια ανάμεσα σε γυναίκες υψηλής και χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, εντούτοις οι γυναίκες με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση διατρέχουν περισσότερο συχνά τον κίνδυνο να υποστούν κακοποίηση σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας (Colten & Allard, 1997). Περιορισμοί στην κοινωνικοοικονομική υποστήριξη μπορεί αν οδηγήσουν μια γυναίκα να επιστρέψει σε μια προβληματική σχέση μόνο και μόνο γιατί δεν μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει την στοιχειώδη επιβίωση (Gondolf & Fisher, 1988).
Σωματική Υγεία
Η έρευνα που διεξάγεται στο θέμα της υγείας των γυανικών συνεχώς συνδέει την χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση με ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις ίδιες τις γυναίκες όσο και στα παιδιά τους.
· Τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τον καρκίνο του μαστού δείχνουν ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχουν αυξημένες πιθανότητες κατά 11% να πεθάνουν εάν διαβιούν σε συνθήκες χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης (Du, Fang, & Meyer, 2008).
· Γυναίκες ηλικίας 40 – 64 ετών με χαμηλό εισόδημα που δεν έχουν ασφάλεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υποβάλλονται πολύ σπάνια σε προσυμπτωματικό προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου λόγω καρκίνου μαστού (Sabatino et al., 2008).
· Η θνητότητα γυναικών με στεφανιαία νόσο φαίνεται ότι σχετίζεται άμεσα με την χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση (Hemingway, 2007).
· Έγκυες γυναίκες με χαμηλό εισόδημα υποβάλλονται λιγότερο συχνά σε προγεννητικό έλεγχο, βιώνουν περισσότερο άγχος και είναι πολύ πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα μωρά (Adler, 2006).
· Έγκυες γυναίκες με χαμηλό εισόδημα είναι πολύ πιθανότερο να εμφανίσουν αναιμία μετά την γέννηση του μωρού τους(Bodnar, Scanlon, Freedman, Siega-Ritz, & Cogswell, 2001), κατάσταση που σχετίζεται με την εμφάνιση κατάθλιψης και διαταραγμένης νοητικής λειτουργίας (Beard et al., 2005).
Ποιότητα Ζωής
Οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζει συνολικά την γενικκή κατάσταση και την ποιότητα ζωής των γυναικών.
· Για γυναίκες ηλικίας 20 – 45 ετών, η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα ενεργητικότητας και λιγότερο ενδιαφέρον για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Επιπλέον μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανέχεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης πρόσληψης υγιεινών τροφών, μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας στις γυναίκες (Jeffrey & French, 1996).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.