ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

20 Μαρτίου 2012

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΙΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΟ ΤΕΠ - ΜΕΡΟΣ 01

Εισαγωγικά Σχόλια
Ο βίαιος ασθενής αντιπροσωπεύει μια από τις δυσκολότερες καταστάσεις που μπορούν να παρουσιασθούν σε ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ειδικά αυτών χωρίς ψυχιατρική κάλυψη.

Συχνά τέτοιοι ασθενείς προσκομίζονται στο ΤΕΠ χωρίς την συγκατάθεσή τους, και παρουσιάζονται ερειστικοί, διεγερτικοί, με επιθετική συμπεριφορά και είναι σχεδόν αδύνατον να εξετασθούν κλινικά.

Εάν μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, τότε τέτοιοι ασθενείς μπορεί να βλάψουν τους εαυτούς τους ή άλλους, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού που εργάζεται στο ΤΕΠ.

Παρ’ όλο που είναι πολύ σημαντικό να μπορεί αποτελεσματικά, να αντιμετωπισθεί ένας τέτοιος βίαιος ασθενής από το προσωπικό του ΤΕΠ, είναι σίγουρα καλύτερο να αναγνωρίζονται έγκαιρα σημάδια επικείμενης εμφάνισης βίας και να προλαμβάνεται η βία προτού ξεσπάσει.  

Ο ιατρός του ΤΕΠ έχει ορισμένα καθήκοντα να επιτελέσει όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα βίαιο ασθενή.

Πρέπει να μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και τον ασθενή, να διαγνώσει και να θεραπεύσει αναστρέψιμα αίτια επιθετικής συμπεριφοράς, και να προστατεύσει την σωματική ακεραιότητα τόσο του ίδιου του ασθενή, όσο και των υπολοίπων ατόμων που βρίσκονται ή εργάζονται στο ΤΕΠ.

Επειδή η σωματική καθήλωση ενός βίαιου ασθενή γίνεται χωρίς την συγκατάθεσή του, πολλές παγίδες δεοντολογικού και νομικού χαρακτήρα, καραδοκούν στην προσπάθεια του ανυποψίαστου ιατρού που, καλή τη πίστη, προσπαθεί να ελέγξει μια τέτοια περίπλοκη κατάσταση.

Ένα περιστατικό βίας στο ΤΕΠ μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το Νοσοκομείο. Περιστατικά βίας με δραματική κατάληξη μπορεί να δημοσιευθούν στον Τύπο και να αποβούν καταστροφικά για την φήμη και την καλή δημόσια εικόνα του ιδρύματος ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και κύριες αιτίες κινδύνου για αποζημιώσεις αστικής ευθύνης.

Επιπρόσθετα, η βία στον χώρο της εργασίας εγκυμονεί τον κίνδυνο της υιοθέτησης της στάσης «εμείς εναντίον αυτών» ανάμεσα στο προσωπικό παροχής υπηρεσιών υγείας και στο κοινό που υπηρετεί.

Επιδημιολογικά δεδομένα
Η βία είναι πολύ διαδεδομένη στην εποχή μας και έχει χαρακτηρισθεί ως «επαίσχυντη επιδημία» σε εθνικό επίπεδο για τις ΗΠΑ.

Η συχνότητα των ανθρωποκτονιών στις ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλο βιομηχανοποιημένο κράτος, και η συχνότητα θανάτων από πυροβόλα όπλα είναι οκταπλάσια σε σύγκριση με αυτή άλλων βιομηχανοποιημένων κρατών.

Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων είναι επιρρεπή στην εμφάνιση βίαιων συμβάντων και συμπεριφορών.

Αποτελούν χώρους που κατακλύζονται από άτομα με συναισθηματική φόρτιση, ασθενείς που υπόκεινται στην ταλαιπωρία παρατεταμένων ωρών αναμονής, και όπου επικρατούν συνθήκες σύγχυσης και έλλειψης συνεννόησης ή επικοινωνίας.

Επιπρόσθετα, η 24ωρη λειτουργία των ΤΕΠ σε συνδυασμό με την ευκολία πρόσβασης του κοινού σε εξαρτησιογόνες ουσίες και όπλα, περιπλέκουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Σχεδόν 90% των ΤΕΠ στις ΗΠΑ έχουν αναφέρει τουλάχιστον 1 βίαιο συμβάν στην διάρκεια των περασμένων 2 ετών, με το 30% αυτών των συμβάντων να αφορούν περιστατικά με όπλα.

ΤΕΠ με ετήσιο φορτίο ασθενών πάνω από 50.000 ή με μέσο όρο αναμονής πάνω από 2 ώρες είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίαιων και επιθετικών ασθενών.

Το περιστατικό του πυροβολισμού και θανάτου 3 ιατρών εν ώρα υπηρεσίας σε ΤΕΠ της Κομητείας του Los Angeles, το 1993, υπογραμμίζει τις τραγικές συνέπειες του φαινομένου της βίας στα ΤΕΠ.

Το πρόβλημα της βίας στο ΤΕΠ δεν περιορίζεται μόνο σε ορισμένα ΤΕΠ αστικών περιοχών.

Το 1988, σε μια μελέτη που συμμετείχαν 170 ΤΕΠ Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων των ΗΠΑ, φάνηκε ότι 32% των τμημάτων ανέφερε τουλάχιστον ένα περιστατικό λεκτικής απειλής ημερησίως, 18% τουλάχιστον ένα περιστατικό απειλής με όπλο ημερησίως, και 25% ένα τουλάχιστον περιστατικό σωματικής καθήλωσης ημερησίως. 

Μέσα στην περασμένη πενταετία, 7% των ιδρυμάτων ανέφεραν μια περίπτωση βίαιου θανάτου στο ΤΕΠ, ενώ 85% ανέφεραν τραυματισμό μέλους από το προσωπικό του ΤΕΠ λόγω περιστατικού βίας. 


Ποιος, Πότε και Που;
Επιθέσεις μπορούν να προέλθουν από τους ασθενείς, τους επισκέπτες, ή τα μέλη της οικογένειας ενός ασθενούς


Οι γονείς κάποιου άρρωστου παιδιού μπορεί να εμφανίσουν βίαιη και επιθετική συμπεριφορά επειδή νοιώθουν απελπισία για το πρόβλημα του παιδιού τους.

Το 1994 μια μελέτη που αφορούσε 44 ΤΕΠ Παιδιατρικών Νοσοκομείων αποκάλυψε ότι πάνω από το 50% των τμημάτων ανέφεραν ένα ή περισσότερα περιστατικά λεκτικής απειλής εβδομαδιαίως, 77% ανέφεραν τουλάχιστον ένα περιστατικό σωματικής επίθεσης σε μέλος του προσωπικού ετησίως, και 25% ανέφεραν περιστατικά σωματικής βλάβης που υπέστησαν μέλη του προσωπικού τους.

Το νοσηλευτικό προσωπικό του ΤΕΠ είναι πολύ πιθανόν να δεχθεί επίθεση. Σχεδόν το 70% όλων των νοσηλευτριών που εργάζονται στα ΤΕΠ έχουν δεχθεί επίθεση κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

Παρά την ανησυχητική εικόνα που δίνουν αυτά τα στατιστικά στοιχεία, μέχρι και το 80% όλων των επιθέσεων κατά του προσωπικού του ΤΕΠ δεν αναφέρεται καθόλου.

Τόσο η ώρα του 24ωρου όσο και ο χώρος μέσα στο ΤΕΠ επηρεάζουν την εμφάνιση επιθέσεων.

60% - 70% όλων των περιστατικών βίας στο ΤΕΠ λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της απογευματινής και νυκτερινής βάρδιας, συνήθως μεταξύ 7 το απόγευμα και 3:30 τα ξημερώματα.

Οι χώροι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση επιθέσεων και περιστατικών βίας είναι η περιοχή της Διαλογής, ο χώρος Αναμονής, ο χώρος Αντιμετώπισης Τραύματος και ο χώρος εξέτασης ψυχιατρικών περιστατικών.

Εκπαίδευση για Αντιμετώπιση περιστατικών βίας

Παρά τους εμφανείς κινδύνους, το ιατρικό και λοιπό προσωπικό σπάνια εκπαιδεύεται στο να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει βίαιους ασθενείς.

Μια μελέτη το 1997 που αφορούσε ειδικευόμενους ψυχιατρικής κατέδειξε ότι πάνω από το 1/3 των ειδικευομένων είχε δεχθεί σωματική επίθεση κατά την διάρκεια της ειδικότητας.

Παρ’ όλα αυτά, τα 2/3 των ειδικευομένων δεν είχαν λάβει καθόλου εκπαίδευση ή είχαν εκπαιδευθεί ανεπαρκώς στην αντιμετώπιση βίαιων ασθενών.

Μόνο το 40% των νοσοκομείων στις ΗΠΑ παρέχουν επίσημα εκπαίδευση στο νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση βίαιων ασθενών.

Οπλοφορία στο ΤΕΠ
Η διαδεδομένη οπλοφορία στην κοινότητα, ξεκάθαρα υποδηλώνει την δυνατότητα ταχείας κλιμάκωσης της βίας μέσα στο ΤΕΠ όταν οπλισμένα άτομα βρίσκονται μέσα σ’ αυτό, είτε ως ασθενείς, είτε ως επισκέπτες.

Σχεδόν ένα στα τέσσερα ΤΕΠ αναφέρει τουλάχιστον μια επίθεση οπλισμένου δράστη ετησίως.

Συνολικά, το 30% των επιθέσεων που καταγράφονται στα ΤΕΠ, αφορούν περιπτώσεις με όπλα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον 4% - 5% των ασθενών ή μελών των οικογενειών τους, ή επισκεπτών οπλοφορούν εντός των ΤΕΠ.

Ένα από τα ΤΕΠ κατέσχεσε 300 όπλα σε ένα μήνα χρησιμοποιώντας συσκευή ανίχνευσης μετάλλων.

Οι παρανοϊκοί σχιζοφρενείς είναι πολύ πιθανόν να οπλοφορούν.

Θύματα πυροβολισμού που μεταφέρονται στο ΤΕΠ μέσω ασθενοφόρων της υπηρεσίας προ-νοσοκομειακής φροντίδας από τον τόπο του συμβάντος, είναι επίσης πιθανό να οπλοφορούν με αναφερόμενη συχνότητα 25% σε ορισμένες περιοχές.

Έχει επίσης καταγραφεί μια ανησυχητική τάση μείωσης του παρατηρούμενου μέσου όρου ηλικίας ατόμων με σοβαρούς τραυματισμούς που οπλοφορούσαν, από την μέση ηλικία των 24 ετών το 1979, στη μέση ηλικία των 19 ετών το 1992.

Δυστυχώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιος από τους προσερχόμενους ασθενείς οπλοφορεί.

Πρέπει λοιπόν να θεωρείται δεδομένο ότι όλοι οι βίαιοι ασθενείς οπλοφορούν μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)