ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina Il progetto dell'ospedale fu presentato nel 1935. Fu costruito dalla società italiana Impressa Urban. L'Ospedale venne denominato “Infermeria Autonoma Regia Marina”. Era un'infermeria autonoma della Regia Marina, con una capienza di 300 posti letto. Era gestito dalla comunità delle suore zelatrici del Sacro Cuore. L'ospedale ha servito i bisogni dell'intera isola. Nel primo semestre della sua attività, gennaio-giugno 1936, ricevette per consultazione 1.161 civili. Accanto all'ospedale fu costruita una piccola chiesa cattolica, con un campanile che ricorda le torri di Torre Littorio. Successivamente venne costruita la galleria dell'ospedale, con 150 posti letto e una sala operatoria. Nel 1943 l'ospedale fu distrutto da un bombardamento spietato e i servizi furono offerti nella tribuna. Il primario dell'ospedale era il tenente colonnello Medico Salvatore Saitta (Capo Servizio Sanitario), Il Maggiore Medico G. Troilo (Capo Reparto Medicina) e il Maggiore Chirurgo E. Repetto (Capo Reparto Chirurgia) che operò incessantemente durante tutto il periodo dell'assedio aereo…..

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina Τα σχέδια του νοσοκομείου παρουσιάστηκαν το 1935. Κατασκευάστηκε από την ιταλική εταιρεία Impressa Urban. Το Νοσοκομείο ονομάστηκε «Infermeria Autonoma Regia Marina». Ήταν αυτόνομο αναρρωτήριο του Ιταλικού Βασιλικού Ναυτικού, χωρητικότητας 300 κλινών. Διευθύνθηκε από την κοινότητα των ζηλωτών καλογραιών αδελφών της Ιερής Καρδιάς. Το νοσοκομείο εξυπηρετούσε τις ανάγκες όλου του νησιού. Στο πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του, Ιανουάριος – Ιούνιος 1936, δέχθηκε 1.161 πολίτες για παροχή ιατρικής φροντίδας. Δίπλα στο νοσοκομείο κατασκευάστηκε μια μικρή Καθολική Εκκλησία, με ένα καμπαναριό που μοιάζει με τους πύργους Torre Littorio. Αργότερα κατασκευάστηκε το καταφύγιο του νοσοκομείου με 150 κλίνες και χειρουργείο. Το 1943, το νοσοκομείο καταστράφηκε από ανελέητους βομβαρδισμούς και οι υπηρεσίες προσφέρονταν στο καταφύγιο. Ο Αντισυνταγματάρχης Salvatore Saitta ήταν ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, ο Ταγματάρχης Ιατρός G. Troilo (Διευθυντής Παθολογίας) και ο Ταγματάρχης Χειρουργός E. Repetto (Διευθυντής Χειρορυγικής), ο οποίος χειρουργούσε ασταμάτητα μέσα στο νοσοκομείο - καταφύγιο καθ' όλη τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών…..

"ΑΠΟΙΚΙΑ ΨΥΧΟΠΑΘΩΝ ΛΕΡΟΥ" - Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 μέσα στο στρατόπεδο του Λακκίου λειτουργεί το Ναυτικό Ιαταλικό Νοσοκομείο (Infermeria Autonoma Regia Marina) το οποίο μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου (1947) μετατρέπεται σε Πολιτικό Νοσοκομείο και την λειτορυγία του αναλαμβάνει επίσημα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (1952 - 1975). Το Πολιτικό Νοσοκομείο μετονομάζεται σε Ασκληπιείο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου. Το Νοσοκομείο λειτουργεί και ως Σανατόριο μετατρέποντας 130 απο τις κλίνες σε σανατοριακές, δεδομένου ότι τα λοιμώδη νοσήματα μετά τον πόλεμο βρίσκονταν σε έξαρση και έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα, επειδή οι σανατοριακές κλίνες των μεγάλων νοσοκομείων των πόλεων δεν επαρκούσαν για την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών. Έτσι το πρώην Ναυτικό Νοσοκομείο των Ιταλών, που ήταν ένας σωρός από ερείπια, επισκευάζεται από το 1948 έως το 1952, μετά την εισήγηση της βασίλισσας Φρειδερίκης, για να βοηθήσει στην ανακούφιση χιλιάδων παιδιών που έπασχαν τότε από φυματίωση των οστών. Το Ασκληπιείο της Λέρου, νοσηλεύει από το 1952 έως το 1963 πάνω από 1000 πάσχοντες από κλειστή φυματίωση των οστών, διαθέτοντας 130 σανατοριακές κλίνες αφήνοντας μόνο 20 κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο. Το Νοσοκομείο παύει οριστικά να λειτουργεί ως Σανατόριο το 1963. Το Ασκληπιείο έπαψε να λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΕΕΣ το 1975, οπότε και επαναλειτουργεί ως Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Λέρου. Στη συνέχεια συγχωνέυεται με το Ψυχιατρείο, λόγω έλλειψης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, με την επωνυμία Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου. Με το Προεδρικό Διάταγμα 874/16-11-1976 που δημοσιεύεται 30-11-1976 ΦΕΚ 318/76 Τ. Α΄ έχουμε τη συγχώνευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου με το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου (το οποίο είχε ιδρυθεί με το ΠΔ υπ’ αρ 444/18-6-1974, ΦΕΚ 174/25-6-1974 το οποίο είχε αντικαταστήσει το «Ασκληπιείο» που προϋπήρχε) με την ονομασία «Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου» (Κ.Θ.Λ.).Σχετικά πρόσφατα, το 1993, το ΚΘΛ συγχωνεύει και το ΠΙΚΠΑ. Πιο αναλυτικά για το Ψυχιατρείο Λέρου: 10 χρόνια μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα (1947), με το από 18-3-1957 Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύεται στις 7-5-1957 στο ΦΕΚ 76/57 Τ. Α΄ ιδρύεται η «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου» σε κτίρια της Ιταλικής Ναυτικής Βάσης, στην τοποθεσία «Γωνιά» του Λακκιού. Ο οργανισμός, ο οποίος κυρώνεται με ΒΔ στις 11-12-1957 και δημοσιεύεται 2-1-1958 στο ΦΕΚ 1/58 Τ. Α΄, προβλέπει δύναμη 650 κλινών και 101 άτομα προσωπικό από τα οποία: 6 γιατροί, 16 αδελφές νοσοκόμες (!), και 20 άτομα φύλακες ασθενών! Με το Βασιλικό Διάταγμα της 10-2-1965, που δημοσιεύεται στις 25-2-1965 στο ΦΕΚ 30/1965 Τ. Α΄, τροποποιείται ο Οργανισμός της «Αποικίας Ψυχοπαθών Λέρου», μετονομάζεται σε «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου» και προβλέπει 2.650 κλίνες και 625 άτομα προσωπικό από τα οποία : 33 γιατροί, 111 αδελφές νοσοκόμες (30 θέσεις προορίζονται για άνδρες νοσοκόμους) και 200 φύλακες ασθενών. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, η δύναμη ασθενών του ψυχιατρείου θα προσεγγίσει τους 2.400.

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

24 Μαρτίου 2012

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΙΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΟ ΤΕΠ - ΜΕΡΟΣ 04

Ιστορικό και Φυσική Εξέταση

Το ιστορικό και η φυσική εξέταση μπορεί να δώσουν χρήσιμα στοιχεία για την διάγνωση οργανικών αιτίων που μπορεί να ευθύνονται για εμφάνιση διέγερσης και βίας.

Το ιστορικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σε μια αναδρομική μελέτη που αφορούσε ασθενείς που παρουσιάσθηκαν στο ΤΕΠ με ψυχιατρικού τύπου αιτιάσεις και ενοχλήματα, το ιστορικό, η φυσική εξέταση, τα ζωτικά σημεία, και ο εργαστηριακός έλεγχος είχαν ευαισθησία 94%, 51%, 17% και 20% αντίστοιχα στο να εντοπίσουν την ύπαρξη οργανικής διαταραχής

Ορισμένες πτυχές του ιστορικού και της φυσικής εξέτασης είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην διαπίστωση ύπαρξης οργανικών διαταραχών.

Οξεία εγκατάσταση διεγερτικής συμπεριφοράς συνηγορεί υπέρ οργανικής διαταραχής, όπως επίσης η ηλικία του ασθενούς.

Λειτουργικές διαταραχές σπανίως εμφανίζονται για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 45 ετών.

Οργανικής αιτιολογίας πρέπει να θεωρείται και η εμφάνιση διέγερσης σε ένα υπερήλικα ασθενή χωρίς ατομικό αναμνηστικό ψυχιατρικής νόσου, μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Τυπικά, ο διεγερτικός ασθενής λόγω οργανικής διαταραχής παρουσιάζει επιπρόσθετα σύγχυση και διαταραχές προσανατολισμού, νοητική βραδύτητα και νοητικά ελλείμματα.

Η ομιλία μπορεί να είναι κολλώδης, να υπάρχουν οπτικές ψευδαισθήσεις, και τα ζωτικά σημεία να είναι διαταραγμένα.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι ψυχιατρικοί ασθενείς είναι σε εγρήγορση, χωρίς διαταραχές προσανατολισμού και έχουν ατομικό αναμνηστικό ψυχιατρικής νόσου.(ΠΙΝΑΚΑΣ 2).

Υπάρχουν τέσσερα κριτήρια διαλογής που προσδιορίζουν τους περισσότερους ασθενείς με οργανική διαταραχή:

  1. Αποπροσανατολισμός
  2. Διαταραγμένα ζωτικά σημεία
  3. Θόλωση διανοίας
  4. Ηλικία άνω των 40 ετών χωρίς ατομικό αναμνηστικό ψυχιατρικής πάθησης.



ΠΙΝΑΚΑΣ 2. ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΑΙΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ


ΕΥΡΗΜΑΤΑ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ


ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΣΟΣ
Ηλικία πρώτης εμφάνισης
Εφηβεία μέχρι την ηλικία των 45 ετών
Οποιαδήποτε ηλικία
Οξύτητα έναρξης
Υποξεία έναρξη (ημέρες – εβδομάδες)
Οξεία έναρξη
Προηγούμενο Ψυχιατρικό ιστορικό
Σύνηθες
Ναι / Όχι




ΕΞΕΤΑΣΗ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΣΟΣ
Εγρήγορση
Φυσιολογική ή Αυξημένη
Διαταραγμένη
Προσανατολισμός
Φυσιολογικός ως προς τα πρόσωπα, τον τόπο και τον χρόνο
Διαταραγμένος
Μνήμη
Συνήθως ανεπηρέαστη
Διαταραχή άμεσης και πρόσφατης μνήμης
Ομιλία
Πιεσμένη ή φυσιολογική
Κολλώδης, αφασία, δυσαρθρία
Ψευδαισθήσεις
Ακουστικές
Οπτικές ή απτικές
Παραισθήσεις
Παράνοια ιδέες αναφοράς (οι άλλοι μιλάνε για αυτούς), θρησκευτικό παραλήρημα, παραλήρημα μεγαλείου
Υπερισχύει ο αποπροσανατολισμός και η αποδιοργάνωση




ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ


ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΣΟΣ
Ζωτικά Σημεία
Συνήθως φυσιολογικά – Ταχυκαρδία
Συνήθως διαταραγμένα – Πυρετός


Κλινικά Σημεία


Συνήθως φυσιολογικά
Πολλαπλά ευρήματα που συνηγορούν για ύπαρξη παθολογικής νόσου:
Βρογχοκήλη, Μυκητίαση βλεννογόνου στόματος, σημάδια φλεβοκέντησης, σημεία ΚΕΚ



Adapted from: Young, GP: «The agitated patient in the emergency department» Emerg Med Clin North Am 1987;5(4):765; Gallagher EJ, Lewin NA.

Neurologic principles: In: Goldfrank RL, ed. Toxicologic Emergencies, ed. 6. Stamford, CT: Appleton-Lange; 1998:313-315.

Ιστορικό


Το ιστορικό για την παρούσα κατάσταση πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία για ψυχιατρικά και παθολογικά προβλήματα, και πληροφορίες για το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Επιπρόσθετα πρέπει να ερευνάται η χρήση φαρμάκων και οποιαδήποτε πρόσφατη αλλαγή σε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Σχόλια από την μεριά του ασθενούς για άρνηση λήψης ή για προτροπή χορήγησης συγκεκριμένων γνωστών φαρμάκων αποτελεί σημαντικό στοιχείο για ύπαρξη προηγούμενων ψυχιατρικού τύπου προβλημάτων.

Επειδή ο διεγερτικός ασθενής δεν είναι αξιόπιστος πληροφοριοδότης, μέλη της οικογένειας ή φίλοι του ασθενούς μπορούν να παράσχουν χρήσιμες πληροφορίες.

Όταν αυτά τα πρόσωπα είναι διαθέσιμα, πρέπει να ερωτώνται χωριστά από τον ασθενή.

Στοιχεία από τυχόν προϋπάρχοντα ιατρικό φάκελο νοσηλείας με πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες οργανικές παθήσεις και ψυχιατρικά προβλήματα καθώς επίσης και προηγούμενα επεισόδια βίαιης συμπεριφοράς είναι χρήσιμα.

Σημαντικό κομμάτι από το ιστορικό αποτελούν οι πληροφορίες σχετικά με χρήση φαρμάκων και αιθυλικής αλκοόλης, επειδή η κατάχρηση ουσιών σχετίζεται σημαντικά με βίαιη συμπεριφορά.

Εξέταση Νοητικής Κατάστασης (Mental Status Examination)


Η εξέταση της νοητικής κατάστασης του ασθενούς αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κλινικής εξέτασης.

Τα επιμέρους σημεία αυτής της εξέτασης γενικά είναι:

  • Η γενική εμφάνιση του ασθενούς
  • Η εγρήγορση (το επίπεδο συνείδησης)
  • Ο προσανατολισμός (στα πρόσωπα, στον χώρο και στον χρόνο)
  • Η διάθεση (χαρά, λύπη)
  • Το συναίσθημα (επίπεδο, φυσιολογικό, ευμετάβλητο, κατάλληλο, ακατάλληλο)
  • Η μνήμη (άμεση, πρόσφατη, απώτερη)
  • Το περιεχόμενο σκέψης (έμμονες ιδέες, παραισθήσεις, αυτοκτονικός ή ανθρωποκτονικός ιδεασμός)
  • Οι ψευδαισθήσεις (οπτικές, απτικές, ακουστικές, οσφρητικές)
  • Η προσοχή και η συγκέντρωση
  • Η ομιλία (πιεσμένη, κολλώδης, αποδιοργανωμένη)
  • Η κρίση

Κλινική Εξέταση


Εάν ο ασθενής δεν είναι καθηλωμένος και δυνητικά βίαιος, ζητήστε πρώτα την άδεια του για να τον εξετάσετε.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί σωματική καθήλωση του ασθενή για να εκτελεσθεί έστω και μια βασική εξέταση.

Προσπαθήστε να κάνετε μια όσο το δυνατόν λεπτομερή εξέταση ερευνώντας για πιθανά αίτια εκδήλωσης βίαιης συμπεριφοράς καθώς επίσης για οποιαδήποτε σημάδια τραύματος που πιθανόν να έχουν προκληθεί λόγω της βίαιης συμπεριφοράς.

Υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα της λήψης των συνηθισμένων ζωτικών σημείων και ιδιαίτερα της θερμοκρασίας σώματος διότι αυτά παρέχουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την ύπαρξη οργανικών διαταραχών.

Έχει αποδειχθεί ότι το πιο σημαντικό ζωτικό σημείο που λείπει από το έντυπο φυσικής εξέτασης βίαιων και επιθετικών ασθενών είναι η θερμοκρασία σώματος.

Παρόλο που η θερμομέτρηση από το ορθό μπορεί να είναι μια επικίνδυνη διαδικασία σε ένα μη καθηλωμένο παρανοϊκό σχιζοφρενή, κάποια άλλη μέθοδος θερμομέτρησης πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόζεται πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος για αποκλεισμό ύπαρξης οργανικής πάθησης.

Η ύπαρξη πυρετού σε συνδυασμό με διαταραχή της νοητικής κατάστασης σε ένα ασθενή αποτελεί δυσμενές σημείο πρόγνωσης και σηματοδοτεί την ύπαρξη απειλητικών για την ζωή καταστάσεων όπως λόγου χάριν σηπτική κατάσταση ή υπερθερμία φαρμακευτικής αιτιολογίας.

Παρατηρήστε την γενική εμφάνιση του ασθενούς εκτιμώντας την θρέψη, την τοξική εμφάνιση, τον βαθμό εφίδρωσης, την ύπαρξη αναπνευστικής δυσχέρειας και την ύπαρξη σημείων τραύματος.

Προσέξτε για ύπαρξη χαρακτηριστικών οσμών από απόπνοια αλκοόλης, κετόνης ή υδρογονανθράκων.

Εξετάστε το δέρμα για σημάδια από φλεβοκεντήσεις ή πετέχιες.

Ο κλινικός γιατρός πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει τις κλινικές παρουσιάσεις μερικών συνδρόμων τοξικότητας (toxidromes), όπως του αντιχολινεργικού συνδρόμου, του συμπαθομιμητικού ή του χολινεργικού  συνδρόμου. (Πίνακας 3 και 4).

Στη νευρολογική εξέταση δίνεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ευρήματα δυσαρθρίας, αταξίας, νυσταγμού και διαταραχών μεγέθους στις κόρες των οφθαλμών συνηγορούν για ύπαρξη οργανικής διαταραχής ως αιτία βίαιης συμπεριφοράς.

Ο κάθετος νυσταγμός είναι κλασσικό εύρημα στην δηλητηρίαση από φαινυκυκλιδίνη (PCP), που αποτελεί συχνή αιτία εκδήλωσης βίας σε αστικές περιοχές.

Παρά τον κεντρικό ρόλο που κατέχει η νευρολογική εξέταση στην διαδικασία της διαφορικής διάγνωσης ψυχιατρικών και οργανικών διαταραχών, εντούτοις συχνά παραλείπεται κατά την διάρκεια της εκτίμησης για αποκλεισμό ύπαρξης οργανικής διαταραχής.



ΠΙΝΑΚΑΣ 3. ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΤΟΞΙΚΩΣΗΣ


ΑΠ
ΣΦ
ΑΝ
Θ
ΚΟΡΕΣ
ΔΕΡΜΑ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Συμπαθομιμητικά
Αύξηση
Αύξηση
Αύξηση
Αύξηση
Μυδρίαση
Εφίδρωση
Κοκαΐνη
Αντιχολινεργικά
-/+
Αύξηση
-/+
Αύξηση
Μυδρίαση
Ξηρότητα
Ατροπίνη
Χολινεργικά
-/+
-/+
-
-
Μύσις
Εφίδρωση
Παρασιτοκτόνα
Οπιοειδή
Μείωση
Μείωση
Μείωση
Μείωση
Μύσις
-
Μορφίνη
Ηρεμιστικά
Μείωση
Μείωση
Μείωση
Μείωση
-/+
-
Λοραζεπάμη








ΑΠ = αρτηριακή πίεση, ΣΦ = Σφύξεις, ΑΝ = Αναπνοές, Θ = Θερμοκρασία, (-/+) = μεταβλητότητα, (-) = χωρίς αλλαγή



Adapted from: Goldfrank LR - Flomenbaum NE - Lewin NA. “Vital signs and toxic syndromes”, in: Goldfrank RL, ed. Toxicologic Emergencies, ed 6. Stamford,

CT: Appleton-Lange; 1998:277-283.



ΠΙΝΑΚΑΣ 4. ΣΥΝΗΘΗ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΥΠΟΤΑΣΗ
ΥΠΕΡΤΑΣΗ
ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑ
ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ
Αντιϋπερτασικά
Αμφεταμίνες
Βήτα Αποκλειστές
Αμφεταμίνες
Οπιοειδή
Κοκαΐνη
Δακτυλίτιδα
Αντιϊσταμινικά
Φαινοθειαζίνες
Μόλυβδος
Οπιοειδή
Αντιχολινεργικά
Ηρεμιστικά
PCP
Κλονιδίνη
Θεοφυλλίνη
Θεοφυλλίνη
Ψευδοεφεδρίνη

Θυροξίνη



Κοκαΐνη




ΒΡΑΔΥΠΝΟΙΑ
ΤΑΧΥΠΝΟΙΑ
ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ
ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ
Βαρβιτουρικά
Τοξικές αλκοόλες
Μονοξείδιο του άνθρακα
Αμφεταμίνες
Οπιοειδή
Σαλικυλικά
Υπογλυκαιμικά
Αντιχολινεργικά
Ηρεμιστικά
Συμπαθομιμητικά
Αιθανόλη
Κοκαΐνη
Αιθανόλη
Οργανοφωσφορικά
Οπιοειδή
Σαλικυλικά



PCP



Θεοφυλλίνη



Θυροξίνη



Adapted from: Goldfrank LR, Flomenbaum NE, Lewin NA. Vital signs and toxic syndromes. In: Goldfrank RL, ed. Toxicologic Emergencies, ed 6. Stamford,

CT: Appleton-Lange; 1998:277-283.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)