ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina Il progetto dell'ospedale fu presentato nel 1935. Fu costruito dalla società italiana Impressa Urban. L'Ospedale venne denominato “Infermeria Autonoma Regia Marina”. Era un'infermeria autonoma della Regia Marina, con una capienza di 300 posti letto. Era gestito dalla comunità delle suore zelatrici del Sacro Cuore. L'ospedale ha servito i bisogni dell'intera isola. Nel primo semestre della sua attività, gennaio-giugno 1936, ricevette per consultazione 1.161 civili. Accanto all'ospedale fu costruita una piccola chiesa cattolica, con un campanile che ricorda le torri di Torre Littorio. Successivamente venne costruita la galleria dell'ospedale, con 150 posti letto e una sala operatoria. Nel 1943 l'ospedale fu distrutto da un bombardamento spietato e i servizi furono offerti nella tribuna. Il primario dell'ospedale era il tenente colonnello Salvatore Saitta, e il chirurgo era il maggiore Repetto, che operò incessantemente durante tutto il periodo dell'assedio aereo…..

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina Τα σχέδια του νοσοκομείου παρουσιάστηκαν το 1935. Κατασκευάστηκε από την ιταλική εταιρεία Impressa Urban. Το Νοσοκομείο ονομάστηκε «Infermeria Autonoma Regia Marina». Ήταν αυτόνομο αναρρωτήριο του Ιταλικού Βασιλικού Ναυτικού, χωρητικότητας 300 κλινών. Διευθύνθηκε από την κοινότητα των ζηλωτών καλογραιών αδελφών της Ιερής Καρδιάς. Το νοσοκομείο εξυπηρετούσε τις ανάγκες όλου του νησιού. Στο πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του, Ιανουάριος – Ιούνιος 1936, δέχθηκε 1.161 πολίτες για παροχή ιατρικής φροντίδας. Δίπλα στο νοσοκομείο κατασκευάστηκε μια μικρή Καθολική Εκκλησία, με ένα καμπαναριό που μοιάζει με τους πύργους Torre Littorio. Αργότερα κατασκευάστηκε το καταφύγιο του νοσοκομείου με 150 κλίνες και χειρουργείο. Το 1943, το νοσοκομείο καταστράφηκε από ανελέητους βομβαρδισμούς και οι υπηρεσίες προσφέρονταν στο καταφύγιο. Ο Αντισυνταγματάρχης Salvatore Saitta ήταν ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και ο χειρουργός ήταν ο ταγματάρχης Repetto, ο οποίος χειρουργούσε ασταμάτητα καθ' όλη τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών…..

"ΑΠΟΙΚΙΑ ΨΥΧΟΠΑΘΩΝ ΛΕΡΟΥ" - Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου

10 χρόνια μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα (1947), με το από 18-3-1957 Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύεται στις 7-5-1957 στο ΦΕΚ 76/57 Τ. Α΄ ιδρύεται η «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου» σε κτίρια της Ιταλικής Ναυτικής Βάσης, στην τοποθεσία «Γωνιά» του Λακκιού. Ο οργανισμός, ο οποίος κυρώνεται με ΒΔ στις 11-12-1957 και δημοσιεύεται 2-1-1958 στο ΦΕΚ 1/58 Τ. Α΄, προβλέπει δύναμη 650 κλινών και 101 άτομα προσωπικό από τα οποία: 6 γιατροί, 16 αδελφές νοσοκόμες (!), και 20 άτομα φύλακες ασθενών! Με το Βασιλικό Διάταγμα της 10-2-1965, που δημοσιεύεται στις 25-2-1965 στο ΦΕΚ 30/1965 Τ. Α΄, τροποποιείται ο Οργανισμός της «Αποικίας Ψυχοπαθών Λέρου», μετονομάζεται σε «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου» και προβλέπει 2.650 κλίνες και 625 άτομα προσωπικό από τα οποία : 33 γιατροί, 111 αδελφές νοσοκόμες (30 θέσεις προορίζονται για άνδρες νοσοκόμους) και 200 φύλακες ασθενών. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, η δύναμη ασθενών του ψυχιατρείου θα προσεγγίσει τους 2.400. Με το Προεδρικό Διάταγμα 874/16-11-1976 που δημοσιεύεται 30-11-1976 ΦΕΚ 318/76 Τ. Α΄ έχουμε τη συγχώνευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου με το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου (το οποίο είχε ιδρυθεί με το ΠΔ υπ’ αρ 444/18-6-1974, ΦΕΚ 174/25-6-1974 το οποίο είχε αντικαταστήσει το «Ασκληπιείο» που προϋπήρχε) με την ονομασία «Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου» (Κ.Θ.Λ.).

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

13 Σεπτεμβρίου 2022

Raynaud's Disease - Raynaud's Phenomenon

Πάθηση Reynaud - Φαινόμενο Reynaud

Εισαγωγικός Σχολιασμός: 
Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει όταν ξεχνάμε να φορέσουμε τα γάντια μας σε μέρες παγετού ή όταν κάνει πολύ κρύο. Τα δάχτυλά μας γρήγορα κρυώνουν, λευκαίνουν και μουδιάζουν. Αυτό είναι φυσιολογικό - το σώμα κλείνει τη ροή του αίματος στα άκρα για να εξοικονομήσει θερμότητα. 
Αν όμως αυτό συμβαίνει όταν κάποιος μπαίνει σε έναν καταψύκτη ή περπατά σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο τότε μιλάμε για την νόσο του Raynaud, μιας υπερδραστήριας αντίδρασης σε έκθεση στο κρύο και είναι ίσως η πιο κοινή ιατρική πάθηση για την οποία κανείς δεν έχει ακούσει ποτέ τίποτε.
Τι είναι η νόσος του Raynaud;
Η νόσος του Raynaud (ή το φαινόμενο Raynaud) είναι μια υπερβολική αντίδραση σε έκθεση στο ψύχος. Το σώμα διακόπτει τη ροή του αίματος στα δάχτυλα των χεριών, στα δάχτυλα των ποδιών ή μερικές φορές στα αυτιά, στη μύτη ή στις θηλές των μαστών όταν το σώμα εκτίθεται σε κρύο ή stress που κανονικά δεν θα προκαλούσε την φυσιολογική στο κρύο αντίδραση.
Το φαινόμενο Raynaud είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά δεν είναι ακριβώς γνωστό. 
Περίπου ένας στους είκοσι Αμερικανούς έχει την πάθηση, αλλά η συχνότητα εμφάνισης είναι ακόμη πιο αυξημένη στις γυναίκες (1 στις 5 γυναίκες). Για πολλούς ασθενείς, η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση. Για άλλους, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή και ακόμη και να αποτελεί απειλή για την υγεία.
Το φαινόμενο Raynaud δεν είναι ακριβώς μια «ασθένεια», αλλά μάλλον είναι ένα σύμπτωμα άλλων καταστάσεων που μπορεί να είναι πιο σοβαρές. 
ΣΣυνηθέστερα, το Raynaud είναι η πρώτη εκδήλωση συστηματικήςσκληροδερμίας, μιας ασθένειας του συνδετικού ιστού παρόμοια με τους ρευματισμούς. Αλλά το Raynaud μπορεί επίσης να προκληθεί από μια μεγάλη ποικιλία από διάφορες καταστάσεις και ασθένειες. 

Για να κατανοηθεί το Raynaud, είναι καλύτερα να γίνει κατανοητός ο τρόπος αντίδρασης του σώματος στο ψύχος. Το σώμα προστατεύεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες μέσω ενός πολύπλοκου καταρράκτη αντιδράσεων. Όταν τα νεύρα του δέρματος αντιληφθούν χαμηλές θερμοκρασίες, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα προκαλεί την απελευθέρωση ουσιών που προκαλούν σύσπαση και στένωση των αρτηριών. Ο στόχος είναι να παρεμποδιστεί η ροή του αίματος προς τα εξωτερικά στρώματα του σώματος (δέρμα) για τη διατήρηση της θερμότητας.

Οι μικρές αρτηρίες, που ονομάζονται αρτηρίδια, στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών είναι  στενές, επομένως δεν μένει πολύς χώρος όταν συστέλλονται. Η ροή του αίματος μέσω των αρτηριδίων μπλοκάρεται (ισχαιμία), με αποτέλεσμα τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών να ασπρίζουν, να μουδιάζουν και προκαλούν στον ασθενή ένα αίσθημα παραισθησίας - δυσαισθησίας (αίσθημα κεντρίσματος με καρφίτσες και βελόνες). 
Μετά από λίγο, οι ιστοί του δέρματος αποοξυγονώνονται και γίνονται μπλε. 
Όταν τα δάχτυλα ζεσταθούν, η ροή του αίματος αποκαθίσταται, κάνοντας τα δάχτυλα έντονα κόκκινα.


Αυτές οι εκδηλώσεις είναι ακριβώς και τα συμπτώματα του Raynaud, με την διαφορά ότι, αντί να προκαλούνται από το υπερβολικό κρύο, αυτή η απόκριση στο κρύο μπορεί να προκληθεί από ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο ή από την κατανάλωση ενός κρύου ροφήματος. Η έκθεση στο ψύχος μερικές φορές δεν είναι καν απαραίτητη. Το ένα τρίτο των επεισοδίωντου φαινομένου Raynaud πυροδοτείται από συναισθηματικό stress, μια άλλη κατάσταση που προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων.
Τα επεισόδια του φαινομένου Raynaud συνήθως διαρκούν περισσότερο από ό,τι μια φυσιολογική αντίδραση στο ψύχος. Η λευκή ή μπλε φάση του επεισοδίου του Raynaud διαρκεί συνήθως για 20 λεπτά. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν για ώρες μετά το συμβάν πυροδότησης.


Τι προκαλεί το φαινόμενο Raynaud; 
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αιτία είναι η «λειτουργική αγγειοσυσπαστική διαταραχή». Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πρωτοπαθές Raynaud (Νόσος Raynaud). Αυτή η κατάσταση αγγειόσπασμου είναι ήπια, συχνά προσωρινή και δεν αποτελεί απειλή για την υγεία. Το πρωτοπαθές Raynaud ξεκινά συνήθως μεταξύ 15 και 25 ετών, επηρεάζει κυρίως γυναίκες και αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής με στόχο να κρατιέται το σώμα ζεστό και να αποφευχθούν τα ψυχρά ερεθίσματα.
Το δευτεροπαθές Raynaud (Φαινόμενο Reynaud) είναι μια εκδήλωση άλλων ιατρικών καταστάσεων, και εδώ είναι που η ιστορία γίνεται πιο περίπλοκη. Το δευτεροπαθές Raynaud είναι συνήθως πιο σοβαρό. Τα επεισόδια είναι πιο συχνά, πιο σοβαρά, διαρκούν περισσότερο και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πληγές, ουλές και άλλες βλάβες στους ιστούς, όπως γάγγραινα. Για όλους αυτούς τους λόγους, ένας γιατρός πρέπει να εντοπίσει την υποκείμενη αιτία. 

Αυτές είναι οι παθήσεις που πρέπει να διερευνήσει ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάγνωση του Raynaud:
  • Κολλαγονώσεις (Ασθένειες συνδετικού ιστού). Το Raynaud μπορεί να είναι η πρώτη εκδήλωση πιο σοβαρών αυτοάνοσων ασθενειών του συνδετικού ιστού, συμπεριλαμβανομένου του σκληροδέρματος (που προκαλεί τη σκλήρυνση του δέρματος), της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και του συνδρόμου Sjögren.
  • Αρτηριακή νόσος. Αρτηριακές παθήσεις όπως η αθηροσκλήρωση (συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες), η πνευμονική υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες του πνεύμονα) ή η νόσος του Buerger (φλεγμονή και απόφραξη των αρτηριών στα χέρια και τα πόδια).
  • Νευρικά προβλήματα. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή βλάβη στα νεύρα στα χέρια ή τα πόδια.
  • Αιματολογικές διαταραχές. Η κρυοσφαιριναιμία (μη φυσιολογικές πρωτεΐνες στο αίμα) και η πολυκυτταραιμία (πλεόνασμα ερυθρών αιμοσφαιρίων) πυκνώνουν το αίμα και περιορίζουν τη ροή του αίματος, ιδιαίτερα όταν υπάρχει έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Τραυματισμοί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή τραυματισμοί από κραδασμούς (Repetitive or vibrational injuries). Η χρήση σφυριών, δονούμενων μηχανημάτων, η πληκτρολόγηση ή το παίξιμο πιάνου μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες και τα νεύρα στα δάχτυλα και το χέρι.
  • Άλλοι τραυματισμοί: Κρυοπαγήματα, κατάγματα, χειρουργική επέμβαση και διαστρέμματα εμπλέκονται στην πάθηση.
  • Έκθεση σε χημικά: Το κάπνισμα ή οι χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας, όπως το χλωριούχο βινύλιο, είναι κοινές αιτίες του Raynaud.
  • Φάρμακα για το κρυολόγημα ή την αλλεργία χωρίς ιατρική συνταγή, βοηθήματα διατροφής, β-αναστολείς (φάρμακα για την αρτηριακή πίεση), φάρμακα για την ημικρανία (εργοταμίνη), παράγοντες χημειοθεραπείας για τον καρκίνο, αντισυλληπτικά χάπια και οποιαδήποτε άλλα φάρμακα που προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το Raynaud.
  • Ιογενείς λοιμώξεις: Το σοβαρό Raynaud σχετίζεται μερικές φορές με λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C και παρβοϊό.
Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου του Raynaud;
Η πρώτη επίσκεψη στον γενικό ιατρό ή τον παθολόγο θα περιλαμβάνει ιστορικό και φυσική εξέταση. Πριν δουν έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, οι ασθενείς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απαντήσουν στις ακόλουθες ερωτήσεις:
1.Είναι τα δάχτυλα υπερβολικά ευαίσθητα στο κρύο;
2. Γίνονται άσπρα, μπλε και μετά, όταν ζεσταθούν, γίνονται έντονα κόκκινα;
3.Πόσο σοβαρή και επώδυνη είναι η προσβολή;
4. Πόσο διαρκεί;
5.Τι προκαλεί τα δάχτυλα να αλλάξουν χρώμα;
6. Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό;
7.Συμβαίνει και στα δύο χέρια ταυτόχρονα ή μόνο στο ένα χέρι;

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να εξετάσει το χέρι για οποιαδήποτε ένδειξη βλάβης των αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί επίσης να τοποθετήσει το χέρι σε κρύο νερό για να παρατηρήσει τις αλλαγές χρώματος, τη συμμετρία και την εξέλιξη της προσβολής του Raynaud.
Ο επαγγελματίας υγείας μπορεί επίσης να αξιολογήσει τους παράγοντες κινδύνου, όχι μόνο για το Raynaud, αλλά για να αναζητήσει μια πιθανή αιτία. Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρωτοπαθές Raynaud είναι γυναίκες, ηλικίας κάτω των 30 ετών και ζουν σε ψυχρότερα κλίματα. Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δευτεροπαθές Raynaud μπορεί να έχουν ενδείξεις ασθένειας του συνδετικού ιστού, να καπνίζουν, να εκτελούν επαναλαμβανόμενες ενέργειες όπως δακτυλογράφηση ή να λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα.
Εάν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το Raynaud, θα ακολουθήσει παραπομπή σε ρευματολόγο. Οι γιατροί της ρευματολογίας ειδικεύονται σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως το σκληρόδερμα. Ο ρευματολόγος θα κάνει εξετάσεις αίματος, εξετάσεις για αντισώματα τυπικά αυτοάνοσων νοσημάτων (ANA  - αντιπυρηνικά αντισώματα) και θα εξετάσει τα τριχοειδή αγγεία του δακτύλου χρησιμοποιώντας την μέθοδο της τριχοειδοσκόπησης των ονυχοδερματικών πτυχών (nailfold capillaroscopy). 


(a) Φυσιολογικό και (b) παθολογικά τριχοειδή ονυχοδερματικής πτυχής, με διεσταλμένα τριχοειδή, παραμόρφωση της φυσιολογικής δομής της ονυχοδερματικής πτυχής με περιοχές αγγειοερήμωσης (areas of avascularity).

Αυτή η μικροσκοπική εξέταση των τριχοειδών αγγείων κατά μήκος των νυχιών θα δείξει οποιαδήποτε τριχοειδική βλάβη τυπική για το σκληρόδερμα ή άλλες ασθένειες του συνδετικού ιστού.

Επιλογές θεραπείας της νόσου του Raynaud
Ένας γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να θεραπεύσει το πρωτοπαθές Raynaud, αλλά το δευτερπαθές Raynaud θα αντιμετωπιστεί συνήθως από έναν ρευματολόγο. Ωστόσο, ούτε το πρωτοπαθές ούτε το δευτεροπαθές Raynaud μπορεί να θεραπευτεί, επομένως η θεραπεία θα επικεντρωθεί στον περιορισμό της συχνότητας και της σοβαρότητας των προσβολών. Οι περισσότεροι ασθενείς με πρωτοπαθές Raynaud μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν φάρμακα ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση.
Δεν υπάρχει εξέταση αίματος ή ακτινογραφία για το Raynaud, επομένως οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μόνο με βάση τις αναφορές ασθενών. Υπάρχει διαθέσιμο ημερολόγιο καταγραφής βαθμονόμησης συμπτωμάτων που μπορεί να χρησιμοποιεί ο ασθνεής [Raynaud Condition Score (RCS)] που μετρά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των προσβολών, την ποιότητα ζωής και τον τρόπο με τον οποίο η πάθηση επηρεάζει τον ασθενή καθημερινά.

Raynaud Condition Score (RCS)



Αφαίρεση οποιασδήποτε υποκείμενης αιτίας
Το πρώτο βήμα στη θεραπεία του Raynaud είναι η αφαίρεση οποιασδήποτε πιθανής αιτίας για την πάθηση, όπως η χρήση μηχανημάτων δόνησης, το κάπνισμα, τα φάρμακα ή η έκθεση σε χημικά στην εργασία.
Αλλαγές τρόπου ζωής
Είτε έχουν διαγνωστεί με πρωτοπαθές είτε δευτεροπαθές Raynaud, οι ασθενείς θα κληθούν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να διαχειριστούν καλύτερα την πάθηση. Αυτά περιλαμβάνουν την αποφυγή της έκθεσης στο ψύχος, τη χρήση πιο ζεστών ρούχων, την άσκηση και τη διαχείριση του άγχους.
Φάρμακα
Το Raynaud είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα αρτηρίδια στα άκρα συστέλλονται. Αγγειοδιασταλτικά, ή φάρμακα που διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να μειώσουν τον αριθμό και τη σοβαρότητα των προσβολών.
Χειρουργική επέμβαση
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για τη διάσωση των δακτύλων. Η συμπαθεκτομή αφαιρεί τα συμπαθητικά νεύρα που ελέγχουν την αγγειοσύσπαση στα δάχτυλα και μειώνει τα συμπτώματα σε εννέα στους δέκα ασθενείς.

Φάρμακα για τη νόσο του Raynaud
Το Raynaud, ως κατάσταση που οφείλεται σε αγγειοσύσπαση, αντιμετωπίζεται με αγγειοδιασταλτικά. Οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής, αλλά πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν ισχυρότερους ή πιο άμεσους αγγειοδιασταλτικούς παράγοντες όπως αναστολείς PDE (φωσφοδιεστεράσης), νιτρογλυκερίνη ή, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, προσταγλανδίνες.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
Οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου (CCBs) είναι το φάρμακο πρώτης γραμμής για τη θεραπεία της νόσου του Raynaud. Αυτά τα φάρμακα, όπως η αμλοδιπίνη και η νιφεδιπίνη, δρουν χαλαρώνοντας τους μυς των αιμοφόρων αγγείων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως αναστολείς ΜΕΑ, αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (λοσαρτάνη) ή άλφα-αναστολείς (πραζοσίνη). Για ασθενείς με συστηματική σκλήρυνση και σοβαρή νόσο Raynaud, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το bosentan, ένα φάρμακο που συνταγογραφείται για την πνευμονική υπέρταση.
Αναστολείς Φωσφοδιεστεράσης (PDE Inhibitors)
Οι πιο γνωστοί αναστολείς PDE όπως το Viagra ή το Cialis, αυξάνουν δραστικά την διατομή των αρτηριών και των αρτηριδίων και αυξάνουν τη ροή του αίματος. Λειτουργούν αποτρέποντας τη διάσπαση του μονοξειδίου του αζώτου, ενός μικρού μορίου που προκαλεί χαλάρωση των λείων μυών στις αρτηρίες. Οι αναστολείς PDE όπως το sildenafil ή το vardenafil μπορούν να συνταγογραφηθούν μαζί με αναστολείς διαύλων ασβεστίου ή να χρησιμοποιηθούν ως μονοθεραπεία,
Τοπικά νιτρικά
Τα νιτρικά άλατα, όπως η νιτρογλυκερίνη, είναι «άμεσοι αγγειοδιασταλτικοί παράγοντες» που παρέχουν μονοξείδιο του αζώτου απευθείας στις αρτηρίες και τις φλέβες, προκαλώντας αγγειοδιαστολή και αύξηση της ροής του αίματος. Το πιο συνηθισμένο είναι η γέλη νιτρογλυκερίνης που εφαρμόζεται απευθείας στις πληγείσες περιοχές του δέρματος.
Προσταγλανδίνες
Οι προσταγλανδίνες παράγονται φυσικά από το σώμα ως απόκριση σε λοιμογόνο ή αλλεργιογόνο παράγοντα και μερικές είναι ισχυροί αγγειοδιασταλτικοί παράγοντες. Σε πολύ σπάνιες και σοβαρές περιπτώσεις Raynaud που προκαλείται από συστηματικό σκληρόδερμα, οι προσταγλανδίνες, όπως η ιλοπρόστη, χρησιμοποιούνται εκτός επίσημης ένδειξης και ενίονται ενδοφλεβίως. Μια ένεση προσταγλανδίνης μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ανοχή στο κρύο και λιγότερες κρίσεις για μερικές εβδομάδες.

Ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για τη νόσο του Raynaud;
Οι περισσότεροι ασθενείς με πρωτοπαθές Raynaud μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση χωρίς φάρμακα. Οι ασθενείς με δευτεροπαθές Raynaud, ωστόσο, μπορεί να χρειάζονται φάρμακα για τη μείωση των κρίσεων. Το πρώτης γραμμής και συνήθως το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για το Raynaud είναι οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, ένα αγγειοδιασταλτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση) και της στηθάγχης (πόνος στο στήθος).


Φάρμακα για την αντιμετώπιση του Raynaud­­­­­­­­­­

Όνομα Φαρμάκου

Φαρμακευτική Κατηγορία

Οδός Χορήγησης

Συνήθης 

Δόση

Ανεπιθύμητες Ενέργειες

 

Adalat (nifedipine)

Calcium channel blocker

Oral

10 mg Q8H

Dizziness, flushing, headache

 

Norvasc (amlodipine)

Calcium channel blocker

Oral

10 mg Q24H

Swelling, headache, fatigue

 

Viagra (sildenafil)

PDE (phosphodiesterase) inhibitor

Oral

100 mg /24h (50 mg Q12H)

Headache, flushing, stomach upset

 

Nitro-Bid (nitroglycerin cream)

(Rectogesic Cream)

Vasodilator

Topical

½ inch (7.5 mg) of 2% ointment applied to the most severely affected fingers for 6 to 12 hours

Headache, flushing, lowered blood pressure

 

Ποιες είναι οι συχνές παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής για τη νόσο του Raynaud;
Το Raynaud αντιμετωπίζεται κυρίως με αγγειοδιασταλτικά, ή φάρμακα που προκαλούν χαλάρωση και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Τα αγγειοδιασταλτικά χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, επομένως η πιο κοινή παρενέργεια όλων των φαρμάκων του Raynaud είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η πιο σοβαρή παρενέργεια, φυσικά, είναι μια επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή πτώση της αρτηριακής πίεσης που ονομάζεται υποτασικό σοκ. Για το λόγο αυτό, ασθενείς που έχουν ήδη χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα φάρμακα. Άλλες τυπικές παρενέργειες των αγγειοδιασταλτικών περιλαμβάνουν έξαψη, πονοκέφαλο, οίδημα και αίσθημα παλμών της καρδιάς.
Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
Εκτός από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου επιβραδύνουν την καρδιά. Ως αποτέλεσμα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αδυναμία, ζάλη και κόπωση.
Aναστολείς PDE
Οι αναστολείς PDE προκαλούν πολλές από τις ίδιες παρενέργειες με τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Οι πονοκέφαλοι είναι πολύ συχνοί. Οι αναστολείς PDE χρησιμοποιούνται πιο συχνά για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, επομένως οι επώδυνες ή μακροχρόνιες στύσεις μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια.
Τοπικά νιτρικά
Η πιο συχνή παρενέργεια των νιτρικών είναι ο πονοκέφαλος, συχνά αρκετά επώδυνος. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ασθενείς που χρησιμοποιούν νιτρικά άλατα θα εμφανίσουν πονοκέφαλο. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία και ζάλη. Τα τοπικά νιτρικά χάνουν γρήγορα την αποτελεσματικότητά τους, επίσης, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για 12 ώρες κάθε μέρα. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)