25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
ΟΛΗ Η ΔΟΞΑ, ΟΛΗ Η ΧΑΡΗ, ΑΓΙΑ ΜΕΡΑ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΧΑΙΡΕΤΑ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟ.....

ΛΑΒΑΡΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1821

ΛΑΒΑΡΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1821
ΛΑΒΑΡΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1821

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina Il progetto dell'ospedale fu presentato nel 1935. Fu costruito dalla società italiana Impressa Urban. L'Ospedale venne denominato “Infermeria Autonoma Regia Marina”. Era un'infermeria autonoma della Regia Marina, con una capienza di 300 posti letto. Era gestito dalla comunità delle suore zelatrici del Sacro Cuore. L'ospedale ha servito i bisogni dell'intera isola. Nel primo semestre della sua attività, gennaio-giugno 1936, ricevette per consultazione 1.161 civili. Accanto all'ospedale fu costruita una piccola chiesa cattolica, con un campanile che ricorda le torri di Torre Littorio. Successivamente venne costruita la galleria dell'ospedale, con 150 posti letto e una sala operatoria. Nel 1943 l'ospedale fu distrutto da un bombardamento spietato e i servizi furono offerti nella tribuna. Il primario dell'ospedale era il tenente colonnello Medico Salvatore Saitta (Capo Servizio Sanitario), Il Maggiore Medico G. Troilo (Capo Reparto Medicina) e il Maggiore Chirurgo E. Repetto (Capo Reparto Chirurgia) che operò incessantemente durante tutto il periodo dell'assedio aereo…..

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina Τα σχέδια του νοσοκομείου παρουσιάστηκαν το 1935. Κατασκευάστηκε από την ιταλική εταιρεία Impressa Urban. Το Νοσοκομείο ονομάστηκε «Infermeria Autonoma Regia Marina». Ήταν αυτόνομο αναρρωτήριο του Ιταλικού Βασιλικού Ναυτικού, χωρητικότητας 300 κλινών. Διευθύνθηκε από την κοινότητα των ζηλωτών καλογραιών αδελφών της Ιερής Καρδιάς. Το νοσοκομείο εξυπηρετούσε τις ανάγκες όλου του νησιού. Στο πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του, Ιανουάριος – Ιούνιος 1936, δέχθηκε 1.161 πολίτες για παροχή ιατρικής φροντίδας. Δίπλα στο νοσοκομείο κατασκευάστηκε μια μικρή Καθολική Εκκλησία, με ένα καμπαναριό που μοιάζει με τους πύργους Torre Littorio. Αργότερα κατασκευάστηκε το καταφύγιο του νοσοκομείου με 150 κλίνες και χειρουργείο. Το 1943, το νοσοκομείο καταστράφηκε από ανελέητους βομβαρδισμούς και οι υπηρεσίες προσφέρονταν στο καταφύγιο. Ο Αντισυνταγματάρχης Salvatore Saitta ήταν ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, ο Ταγματάρχης Ιατρός G. Troilo (Διευθυντής Παθολογίας) και ο Ταγματάρχης Χειρουργός E. Repetto (Διευθυντής Χειρορυγικής), ο οποίος χειρουργούσε ασταμάτητα μέσα στο νοσοκομείο - καταφύγιο καθ' όλη τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών…..

"ΑΠΟΙΚΙΑ ΨΥΧΟΠΑΘΩΝ ΛΕΡΟΥ" - Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 μέσα στο στρατόπεδο του Λακκίου λειτουργεί το Ναυτικό Ιαταλικό Νοσοκομείο (Infermeria Autonoma Regia Marina) το οποίο μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου (1947) μετατρέπεται σε Πολιτικό Νοσοκομείο και την λειτορυγία του αναλαμβάνει επίσημα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (1952 - 1975). Το Πολιτικό Νοσοκομείο μετονομάζεται σε Ασκληπιείο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου. Το Νοσοκομείο λειτουργεί και ως Σανατόριο μετατρέποντας 130 απο τις κλίνες σε σανατοριακές, δεδομένου ότι τα λοιμώδη νοσήματα μετά τον πόλεμο βρίσκονταν σε έξαρση και έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα, επειδή οι σανατοριακές κλίνες των μεγάλων νοσοκομείων των πόλεων δεν επαρκούσαν για την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών. Έτσι το πρώην Ναυτικό Νοσοκομείο των Ιταλών, που ήταν ένας σωρός από ερείπια, επισκευάζεται από το 1948 έως το 1952, μετά την εισήγηση της βασίλισσας Φρειδερίκης, για να βοηθήσει στην ανακούφιση χιλιάδων παιδιών που έπασχαν τότε από φυματίωση των οστών. Το Ασκληπιείο της Λέρου, νοσηλεύει από το 1952 έως το 1963 πάνω από 1000 πάσχοντες από κλειστή φυματίωση των οστών, διαθέτοντας 130 σανατοριακές κλίνες αφήνοντας μόνο 20 κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο. Το Νοσοκομείο παύει οριστικά να λειτουργεί ως Σανατόριο το 1963. Το Ασκληπιείο έπαψε να λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΕΕΣ το 1975, οπότε και επαναλειτουργεί ως Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Λέρου. Στη συνέχεια συγχωνέυεται με το Ψυχιατρείο, λόγω έλλειψης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, με την επωνυμία Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου. Με το Προεδρικό Διάταγμα 874/16-11-1976 που δημοσιεύεται 30-11-1976 ΦΕΚ 318/76 Τ. Α΄ έχουμε τη συγχώνευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου με το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου (το οποίο είχε ιδρυθεί με το ΠΔ υπ’ αρ 444/18-6-1974, ΦΕΚ 174/25-6-1974 το οποίο είχε αντικαταστήσει το «Ασκληπιείο» που προϋπήρχε) με την ονομασία «Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου» (Κ.Θ.Λ.).Σχετικά πρόσφατα, το 1993, το ΚΘΛ συγχωνεύει και το ΠΙΚΠΑ. Πιο αναλυτικά για το Ψυχιατρείο Λέρου: 10 χρόνια μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα (1947), με το από 18-3-1957 Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύεται στις 7-5-1957 στο ΦΕΚ 76/57 Τ. Α΄ ιδρύεται η «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου» σε κτίρια της Ιταλικής Ναυτικής Βάσης, στην τοποθεσία «Γωνιά» του Λακκιού. Ο οργανισμός, ο οποίος κυρώνεται με ΒΔ στις 11-12-1957 και δημοσιεύεται 2-1-1958 στο ΦΕΚ 1/58 Τ. Α΄, προβλέπει δύναμη 650 κλινών και 101 άτομα προσωπικό από τα οποία: 6 γιατροί, 16 αδελφές νοσοκόμες (!), και 20 άτομα φύλακες ασθενών! Με το Βασιλικό Διάταγμα της 10-2-1965, που δημοσιεύεται στις 25-2-1965 στο ΦΕΚ 30/1965 Τ. Α΄, τροποποιείται ο Οργανισμός της «Αποικίας Ψυχοπαθών Λέρου», μετονομάζεται σε «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου» και προβλέπει 2.650 κλίνες και 625 άτομα προσωπικό από τα οποία : 33 γιατροί, 111 αδελφές νοσοκόμες (30 θέσεις προορίζονται για άνδρες νοσοκόμους) και 200 φύλακες ασθενών. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, η δύναμη ασθενών του ψυχιατρείου θα προσεγγίσει τους 2.400.

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

23 Μαΐου 2013

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΝΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ - ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΠΡΟΘΡΟΜΒΙΝΗΣ (PROTHROMBIN COMPLEX CONCENTRATE - KCENTRA)

Έγκριση από το FDA του σκευάσματος Kcentra, για την επείγουσα αναστροφή της αντιπηκτικής δράσης των ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ.
Το FDA έδωσε έγκριση για την κυκλοφορία του σκευάσματος Kcentra, CSL Behring, στις 29 Απριλίου 2013. 

Πρόκειται για προϊόν που προέρχεται από το πλάσμα του αίματος και είναι συμπυκνωμένο σύμπλεγμα προθρομβίνης (prothrombin complex concentrate - PCC) με κύρια ένδειξη την επείγουσα αναστροφή της αντιπηκτικής δράσης των από του στόματος χορηγουμένων αντιπηκτικών (Warfarin, Sintrom) που ανήκουν στην κατηγορία των ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ (Vitamin K Antagonist – VKA).

Το συμπυκνωμένο σύμπλεγμα προθρομβίνης μπορεί να χορηγηθεί πιο γρήγορα από το φρέσκο κατεψυγμένο πλάσμα (fresh frozen plasma – FFP) και σε ποσότητα πολύ μικρότερη από αυτό. Σε αντίθεση με το πλάσμα δεν απαιτούνται εξετάσεις προσδιορισμού της ομάδας αίματος και συμβατότητας πριν την χορήγηση του.

Η χορήγηση του συμπυκνωμένου συμπλέγματος προθρομβίνης,όπως εξ άλλου και του πλάσματος, πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με συγχορήγηση και βιταμίνης Κ.

Το FDA για την χορηγηθείσα έγκριση στηρίχθηκε στα αποτελέσματα μιας μελέτης 216 ατόμων που ελάμβαναν αγωγή με από του στόματος χορηγούμενα αντιπηκτικά της κατηγορίας των ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ. Η μελέτη κατέδειξε ότι η νέα θεραπεία είχε παρόμοια δράση με αυτή του πλάσματος στην αναστροφή της αντιπηκτικής δράσης και ίδια ικανότητα στον έλεγχο οξείας μαζικής αιμορραγίας.

Υπάρχει προειδοποίηση ασφάλειας από την χρήση του προϊόντος για κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων. Για τον λόγο αυτό οι κλινικοί γιατροί που χορηγούν αυτό το φάρμακο πρέπει να ελέγχουν τους ασθενείς που θεραπεύουν για εμφάνιση συμπτωμάτων και σημείων θρομβοεμβολής. 
Τέλος σημειώνεται ότι το συμπυκνωμένο σύμπλεγμα προθρομβίνης προέρχεται από δεξαμενή πλάσματος από υγιείς δότες και υπόκειται σε ειδική επεξεργασία για την μείωση του κινδύνου μετάδοσης ιογενών και άλλων λοιμωδών παθήσεων.

18 Μαΐου 2013

Ανθεκτική Υπέρταση – 4 πολύτιμες συμβουλές για την καθημερινή κλινική πράξη

Ανθεκτική Υπέρταση – 4 πολύτιμες συμβουλές για την καθημερινή κλινική πράξη Resistant Hypertension: Four Pearls for Everyday Clinical Practice 

By Jeffrey Hertzberg, MD, MS

Μια ομάδα ειδικών παρουσίασε μια γενική στρατηγική στην διερευνητική εκτίμηση ασθενών με ανθεκτική υπέρταση (Refractory Hypertension), τονίζοντας όμως την σπουδαιότητα της μη συμμόρφωσης στη θεραπεία και της απόδοσης της παρουσίας ανθεκτικής υπέρτασης σε αυτήν, μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Τα πιο σημαντικά σημεία για την ανθεκτική υπέρταση αναφέρονται παρακάτω:

1. Η 7η Εθνική Επιτροπή για την μελέτη της Υπέρτασης (JNC-7) ορίζει ως ανθεκτική υπέρταση την ανικανότητα επίτευξης ελέγχου της αρτηριακής πίεσης παρά την μέγιστη ή υπο-μέγιστη δοσολογία τριών ή περισσότερων συχγορηγούμενων αντι-υπερτασικών φαρμάκων.

2. Στην εργαστηριακή διερεύνηση δευτεροπαθούς υπέρτασης (secondary hypertension) πρέπει να ελέγχουμε για ύπαρξη πρωτοπαθούς υπεραλδοστερονισμού (primary hyperaldosteronism) και / ή ύπαρξη 
όγκου των επινεφριδίων (adrenal tumor ), καταστάσεις που απαντώνται συχνότερα από ότι γενικά υπολογίζεται. Άλλες καταστάσεις που πρέπει να ελεγχθούν είναι η νεφρική ανεπάρκεια (renal insufficiency), στένωση του ισθμού της αορτής (coarctation of the aorta), σύνδρομο Cushing’s (Cushing’s Syndrome), παθήσεις θυρεοειδούς / παραθυρεοειδούς, φαρμακευτική υπέρταση (από συνταγογραφούμενα φάρμακα ή παράνομες ουσίες), φαιοχρωμοκύττωμα (pheochromocytoma), ή νεφραγγειακή πάθηση (renovascular disease).

3. Πριν ξεκινήσει ο έλεγχος για διερέυνηση όγκων και άλλων πιο σπάνιων καταστάσεων πρέπει να εξαντλείται η διαγνωστική διαδικασία για τον αποκλεισμό ύπαρξης μη συμμόρφωσης προς την θεραπεία. Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες ορολογικές εξετάσεις προσδιορισμού θεραπευτικών επιπέδων διαφόρων αντι-υπερτασικών φαρμάκων στο πλάσμα. Σε περίπτωση μη διάθεσης αυτών των εξετάσεων, η επιτροπή συνστά την εισαγωγή του ασθενούς και την χορήγηση των φαρμάκων στον ασθενή παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού για να επιβεβαιωθεί η σωστή χορήγηση.

4. Η συνδυασμένη χορήγηση διαφόρων αντι-υπερτασικών φαρμάκων έχει πιο αποτελεσματική δράση στον έλεγχο της υπέρτασης από την χορήγηση ενός μόνο φαρμάκου. Παρ’ όλα αυτά η επιτροπή συμφωνεί ότι η θεραπευτική προσέγγιση στην αντι-υπερτασική αγωγή με την χορήγηση ενός μόνο φαρμάκου μια φορά την ημέρα καταγράφεται ως πιο αποτελεσματική στην πράξη ίσως γιατί οι ασθενείς καταφέρνουν να παίρνουν σωστά το φάρμακο τους ενώ η συνδυασμένη χορήγηση περισσοτέρων φαρμάκων δεν είναι επιβοηθητική στην διατήρηση της συμμόρφωσης.
Resistant Hypertension: highlights from a presentation at ACC.11, April 3, 2011, New Orleans.
Chair: Suzanne Oparil, MD
Panel: Wanpen Vongpatansin, MD, William Elliot, MD, Ronald Victor, MD, William White, MD

17 Μαΐου 2013

Κατάποση φακελίσκων υγρού απορρυπαντικού – Νέος κίνδυνος τοξικότητας για τα μικρά παιδιά


Κατάποση φακελίσκων υγρού απορρυπαντικού – Νέος κίνδυνος τοξικότητας για τα μικρά παιδιά
Ingesting Liquid Laundry Packets Is a New Hazard for Children
NEW YORK (Reuters Health) Apr 08, 2013

Η κατάποση φακελίσκων συσκευασίας δόσεων απορρυπαντικού πλυσίματος (Laundry packet ingestions) είναι ένας καινούργιος σημαντικός κίνδυνος τοξικότητας στην παιδιατρική που εμφανίζεται με γαστρεντερικές, αναπνευστικές, οφθαλμικές και  μεταβολικές διαταραχές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας  νέας μελέτης.
Οι φακελίσκοι συσκευασίας δόσεων απορρυπαντικού για πλύσιμο ρούχων εισήχθησαν στα πολυκαταστήματα των ΗΠΑ στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012.
Η Αμερικάνικη Ένωση των Κέντρων Ελέγχου Δηλητηριάσεων (American Association of Poison Control CentersAAPCC) άρχισε την συλλογή δεδομένων που αφορούσαν έκθεση σε αυτά τα προϊόντα όταν έγινε φανερό ότι παιδιά που κατά λάθος έβαλαν στο στόμα τους ή κατάπιαν το περιεχόμενο αυτών των φακελίσκων παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με την αναφορά του συγγραφέα της μελέτης Dr. Rais Vohra, associate medical director of the California Poison Control System's Fresno-Madera Division.
Ο Dr. Vohra και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κέντρου Ελέγχου Δηλητηριάσεων της Καλιφόρνια (California Poison Control System Electronic Database) για να μελετήσουν τις τοξικές δράσεις από την έκθεση σε υγρό απορρυπαντικού πλυσίματος ρούχων σε συσκευασία φακελίσκου (liquid laundry packets), καθώς και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, τις κλινικές πτυχές και την νοσοκομειακή πορεία των ασθενών, αποτυπώνοντας την τάση αυτών των παραμέτρων στον χρόνο αλλά και εντοπίζοντας τα στερεότυπα ή πρότυπα παρουσίασης αυτών των δηλητηριάσεων.
Τα δεδομένα που αναλύθηκαν αφορούσαν τις περιπτώσεις κλήσεων που καταγράφηκαν τους πρώτους 9 μήνες στον Κέντρο Δηλητηριάσεων της Καλιφόρνια (California Poison Control SystemCPCS) και φάνηκε ότι οι φακελίσκοι απορρυπαντικού μονήρους δόσεως (Single-Use Detergent SacsSUDS), μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ανεπιθύμητες δράσεις στα παιδιά.
Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα από την έρευνα τους σε αναρτημένη ανακοίνωση στις 17 Μαρτίου 2013, στην Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ιατρικής Τοξικολογίας (American College of Medical Toxicology Annual Scientific Meeting), στο San Juan, του Puerto Rico.
Εντοπίσθηκαν συνολικά 589 εκθέσεις σε φακελίσκους απορρυπαντικού από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2012. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο αριθμός των παιδιών με ηλικία κάτω των 5 ετών ανέρχεται σε 2.5 εκατομμύρια στην πολιτεία της Καλιφόρνια (U.S. Census Bureau 2011), φαίνεται ότι η συχνότητα αυτής της δηλητηρίασης είναι πιθανόν πολύ μικρή.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν παιδιά που εκτέθηκαν σε αυτό το προϊόν στο οικιακό περιβάλλον, και η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 2 έτη.
Τα παιδιά που κατάπιαν SUDS (n=523) εμφάνισαν γαστρεντερικές, αναπνευστικές, μεταβολικές διαταραχές και νευρολογικές εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίσθηκαν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και έλαβαν εξιτήριο ( ποσοστό 81%). Για τα περιστατικά που εισήχθηκαν και νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο, η διάρκεια της νοσηλείας τους κυμάνθηκε από 1 έως  6 μέρες. Οι εκδηλώσεις των διαταραχών που παρουσιάσθηκαν ήταν ήπιες στο 56% των περιπτώσεων, μέτριας βαρύτητας στο 5%, και σοβαρές στο 4%.
Συνολικά, τα 3 πιο συχνά προβλήματα σε παιδιά που κατάπιαν υγρό απορρυπαντικό αφορούσαν:
·        Συνδυασμό γαστρεντερικών-αναπνευστικών εκδηλώσεων, όπως έμετο, διάρροια, φαρυγγαλγία, κοιλιακό άλγος, σιελόρροια, και λαρυγγικό οίδημα) σε 370 περιστατικά (70.7%)
·        Έμετο (προκλητός σε 8 περιπτώσεις) σε 328 περιπτώσεις (62,7%)
·        Κανένα σύμπτωμα στο 1/5 των ασθενών, 113 περιπτώσεις (21,6%)
Επτά παιδιά παρουσίασαν βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού λόγω επαφής του απορρυπαντικού με τα μάτια.
Τέσσερα παιδιά χρειάσθηκε να διασωληνωθούν.
Έντεκα παιδιά εισήχθησαν για νοσηλεία σε Παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Pediatric Intensive Care UnitPICU) ενώ δεν αναφέρθηκαν καθόλου θάνατοι.
Οι τρεις κύριες μάρκες των φακελίσκων συσκευασίας μονήρους δόσης υγρού απορρυπαντικού (SUDS), Tide Pods, Purex UltraPacks, και All Mighty Packs, είχαν διαφορετικότητα στην σοβαρότητα των εκδηλώσεων και βαρύτητα στην κλινική  παρουσίαση. Δυο προϊόντα βρέθηκαν δυσανάλογα υπεύθυνα για τις μέτριας και σοβαρής βαρύτητας τοξικές δράσεις: αυτά είναι το Purex UltraPacks και το Alls Mighty Packs.
Τα έντονα φωτεινά χρώματα στη συσκευασία αυτών των προϊόντων που προσελκύουν πολύ εύκολα τα μικρά παιδιά, και η ευκολία με την οποία αυτοί οι φακελίσκοι μασώνται, αποτελούν τους 2 βασικούς παράγοντες της αυξημένης πιθανότητας έκθεσης των μικρών παιδιών σε αυτούς τους παράγοντες σε αντίθεση με άλλα προϊόντα πολύ πιο τοξικά που δεν έχουν όμως αυτά τα χαρακτηριστικά.
Το γιατί μερικά παιδιά παρουσιάζουν έντονες εκδηλώσεις τοξικότητας ενώ άλλα παραμένουν ασυμπτωματικά, παραμένει άγνωστο και οι ερευνητές αναφέρουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την επεξήγηση των μηχανισμών τοξικότητας και τον εντοπισμό στρατηγικών θεραπευτικής αντιμετώπισης των επιπλοκών της τοξικής έκθεσης.
Πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια συγκεκριμένα χημικά συστατικά ή ουσίες προκαλούν τις σοβαρές τοξικές δράσεις.
Από την σκοπιά της δημόσιας υγείας, η πρόληψη και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των βλαβών του οργανισμού από έκθεση σε προϊόντα οικιακής χρήσεως, αποτελεί σχηματικά ένα κύκλο στον οποίο οι προκλήσεις ανανεώνονται μετά από κάθε καινούργιο προϊόν που λανσάρεται στην αγορά.
Οι γονείς και οι πάροχοι υγείας πρέπει συνεχώς να επανελέγχουν τους προστατευτικούς μηχανισμούς για την διαφύλαξη της ζωής των παιδιών, και να εξασφαλίζουν με σημαντικό βαθμό βεβαιότητας την ασφάλεια των νέων προϊόντων ώστε αυτά να μην αποβαίνουν καινούργιοι παράγοντες τοξικότητας.
Ο Dr. Paul M. Wax, executive director of the American College of Medical Toxicology and a surgeon at the University of Texas Southwestern Medical School in Dallas, πρότεινε σαν μέτρο πρόληψης στην έκθεση των μικρών παιδιών σε αυτούς τους παράγοντες, να αλλάξουν οι εταιρείες παραγωγής αυτών των προϊόντων τα ζωηρά χρώματα στις συσκευασίες ώστε να μην προσελκύουν την περιέργεια των μικρών παιδιών.
Σε απάντηση αυτής της πρότασης οι διάφορες εταιρείες παραγωγής αυτών των προϊόντων προχώρησαν σε διορθωτικές κινήσεις, όπως:
·        αλλαγή στα ζωηρά χρώματα της συσκευασίας
·        αλλαγή στην ίδια την συσκευασία με την τοποθέτηση των φακελίσκων σε δοχείο με μηχανισμό ασφαλείας στο άνοιγμα του δοχείου για να μην  μπορεί εύκολα να ανοιχθεί από τα παιδιά
·        εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για φύλαξη των απορρυπαντικών σε ψηλά ράφια ή ντουλάπια μέσα στο σπίτι για να είναι απρόσιτα στα παιδιά και στα κατοικίδια
·        τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων για υπενθύμιση στην τήρηση όλων των μέτρων προφύλαξης και ασφάλειας
Τέλος, οι συγγραφείς ενθαρρύνουν το κοινό να αναφέρει κάθε περιστατικό έκθεσης σε αυτούς του παράγοντες ώστε να διευκολυνθεί η συλλογή δεδομένων για αποτελεσματική επιτήρηση και ανάλυση της έκθεσης σε αυτό τον νεο-εμφανισθέντα τοξικολογικό παράγοντα. 

01 Μαΐου 2013

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ


Εργατική Πρωτομαγιά 

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.
Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας. 

Τα γεγονότα του Σικάγου 

Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους. Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές. 


Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα επτά παιδιά τους.

Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά. Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισε πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης.

Την επομένη αποφασίστηκε συλλαλητήριο καταδίκης της αστυνομικής βίας στην Πλατεία Χεϊμάρκετ, με πρωτοστατούντες τους αναρχικούς. Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής και ειρηνική. Το κακό, όμως, δεν άργησε να γίνει. Οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν εντολή να διαλύσουν δια της βίας τη συγκέντρωση και τότε από το πλήθος των απωθούμενων διαδηλωτών ρίφθηκε μια χειροβομβίδα προς το μέρος τους, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά βούληση κατά των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές και να τραυματιστεί απροσδιόριστος αριθμός, ενώ έξι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από πυρά (φίλια ή των διαδηλωτών παραμένει ανεξακρίβωτο), ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε επτά.

Για τη βομβιστική επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο του αστυνομικού, κατηγορήθηκαν οι αναρχοσυνδικαλιστές Άουγκουστ Σπις, Γκέοργκ Έγκελ, Άντολφ Φίσερ, Λούις Λινγκ, Μίκαελ Σβαμπ, Σάμουελ Φίλντεν, Όσκαρ Νίμπι και Άλμπερτ Πάρσονς, που ήταν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Όλοι, εκτός του Πάρσονς και του Φίλντεν, ήταν γερμανοί μετανάστες. Η δίκη των οκτώ ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 1886. Ο εισαγγελέας Τζούλιους Γκρίνελ ζήτησε τη θανατική ποινή και για τους οκτώ κατηγορουμένους, χωρίς να προσκομίσει κανένα στοιχείο που να τους συνδέει με τη βομβιστική επίθεση. Απλώς, είπε ότι οι κατηγορούμενοι ενθάρρυναν με τους λόγους τους τον άγνωστο βομβιστή να πραγματοποιήσει την αποτρόπαια πράξη του, γι' αυτό κρίνονται ένοχοι συνωμοσίας.

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση έκανε λόγο για προβοκάτσια και συνέδεσε τη βομβιστική επίθεση με το διαβόητο πρακτορείο ντετέκτιβ «Πίνκερτον», που συχνά χρησιμοποιούσαν οι εργοδότες ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Οι ένορκοι εξέδωσαν την ετυμηγορία τους στις 20 Αυγούστου 1886 κι έκριναν ενόχους και τους οκτώ κατηγορούμενους. Οι Σπις, Έγκελ, Φίσερ, Λινγκ, Σβαμπ, Φίλντεν και Πάρσονς καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ ο Νίμπι σε κάθειρξη 15 ετών. Μετά την εξάντληση και του τελευταίου ενδίκου μέσου, ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόις, Ρίτσαρντ Όγκλεσμπι, μετέτρεψε σε ισόβια τις θανατικές ποινές των Σβαμπ και Φίλντεν, ενώ ο Λιγκ αυτοκτόνησε στο κελί του. Έτσι, στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι Σπις, Πάρσονς, Φίσερ και Έγκελ οδηγήθηκαν στην αγχόνη, τραγουδώντας τη "Μασσαλιώτιδα". Η δίκη των οκτώ θεωρείται από διαπρεπείς αμερικανούς νομικούς ως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κακοδικίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Στις 26 Ιουνίου 1893 ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζον Πίτερ Άλτγκελντ παραδέχθηκε ότι και οι οκτώ καταδικασθέντες ήταν αθώοι και κατηγόρησε τις αρχές του Σικάγου ότι άφησαν ανεξέλεγκτους τους ανθρώπους του «Πίνκερτον». Ως μια ύστατη πράξη δικαίωσης έδωσε χάρη στους φυλακισμένους Φίλντεν, Νίμπε και Σβαμπ. Αυτό ήταν και το πολιτικό του τέλος. Αργότερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, που έδωσε την εντολή για τη διάλυση της συγκέντρωσης, καταδικάσθηκε για διαφθορά. Μέχρι σήμερα παραμένει ανεξακρίβωτο ποιος ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης.

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα


Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα. 


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι. Η «Εφημερίς» τους υπολόγισε μόνο σε 200 και σημείωνε σε άρθρο της: «Οι πλείστοι εξ αυτών ήσαν εργάται, ευπρεπώς κατά το πλείστον ενδεδυμένοι, με ερυθράς κονκάρδας επί της κομβιοδόχης, και πολύ ήσυχοι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι πρώτοι σοσιαλισταί εν Ελλάδι, και συνήλθον χθες εις το πρώτον αυτών εν Αθήναις συλλαλητήριον». 

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα το οποίο είχε ως εξής:
«Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν:
Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ' όλην την ημέραν, και οι πολίται ν' αναπαύωνται.
Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν.
Γ) Ν' απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
Δ) Το συμβούλιον του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν.»

Το ψήφισμα επεδόθη, τελικά, στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου 1893 από τον Σταύρο Καλλέργη. Ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής ανήλθε στη συνέχεια στο δημοσιογραφικό θεωρείο και περίμενε με ανυπομονησία από τον Πρόεδρο της Βουλής να το εκφωνήσει. Αυτός κωλυσιεργούσε και «ησχολείτο εις την ανάγνωσιν ετέρων αναφορών προερχομένων εκ διαφόρων προσώπων και πραγματευομένων κατά το μάλλον και ήττον περί ανέμων και υδάτων», όπως έγραψε στον «Σοσιαλιστή».

Ο Καλλέργης διαμαρτυρήθηκε μεγαλοφώνως και με εντολή του Προέδρου συνελήφθη για διατάραξη της συνεδρίασης. Οι στρατιώτες της φρουράς, αφού τον κτύπησαν με τα κοντάκια των όπλων τους, τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε επί διήμερο. Στις 9 Δεκεμβρίου 1983 δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών, τις οποίες εξέτισε στις φυλακές του Παλαιού Στρατώνα. Με τον περιπετειώδη αυτό τρόπο έληξε και τυπικά ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)