ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

18 Ιανουαρίου 2016

ΤΡΕΙΣ ΙΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ (MOSQUITO-BORNE VIRUSES)

Ιογενείς Λοιμώξεις που μεταδίδονται από τα κουνούπια: Αιτία αυξανόμενης ανησυχίας (Mosquito-borne Viruses a Growing Concern)

Author: Paul G. Auwaerter, MD
Professor of Medicine, John Hopkins University School of Medicine; Clinical Director, Division of Infectious Diseases, Johns Hopkins Hospital, Baltimore, Maryland
Στον τομέα των λοιμώξεων που σχετίζονται με τα ταξίδια (travel-related infections), τα δυο τελευταία χρόνια, τρεις ιοί προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας, δημιουργώντας προβλήματα όχι μόνο για τους ταξιδιώτες αλλά και για τους πληθυσμούς των ανθρώπων που ζουν στην Κεντρική και Νότια Αμερική και στην Καραϊβική.Ο ιός Chikungunya, πρωταρχικά σάρωσε εδώ και δυο χρόνια, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα. Το 2014, άρχισαν να ταυτοποιούνται κρούσματα μεταξύ ταξιδιωτών που επέστρεφαν στις ΗΠΑ.[1]
Ο ιός Chikungunya προκαλεί σχετικά σοβαρό μυοσκελετικό άλγος και σπάνια νευρολογικές και μακροχρόνιες αρθριτικές επιπτώσεις. Έχει επίσης καταγραφεί μετάδοση του ιού σε τοπικό επίπεδο, στην Florida, Puerto Rico και στα Virgin Islands.
Εκτός από τον ιό Chikungunya, ένας άλλος πιο λοιμογόνος ιός είναι ο ιός του Δάγγειου πυρετού (Dengue virus), ο οποίος βρίσκεται στην προσοχή πολλών δημόσιων υγειονομικών αρχών για πολλά χρόνια. Ο Δάγγειος επίσης προκαλεί πυρετό, κεφαλαλγία, και μυϊαλγίες – αρθραλγίες. Η διάκριση μεταξύ αυτών των δυο ιών είναι δύσκολη. Η ύπαρξη οπισθοβολβικού άλγους, μπορεί να είναι χρήσιμο διακριτικό χαρακτηριστικό στον Δάγγειο.Οι αιμορραγικές εκδηλώσεις είναι πιο συχνές στον Δάγγειο, και μπορεί να έχουν την μορφή πετεχειώδους εξανθήματος ή να εκδηλώνονται με την πιο επικίνδυνη επιπλοκή του Δάγγειου, τον αιμορραγικό πυρετό.
Ο ιός του Δάγγειου είναι γνωστό ότι ενδημεί στα Virgin Islands και στο Puerto Rico, αλλά έχει εντοπισθεί και στο Texas και στην Νότια Florida. H Hawaii πρόσφατα βιώνει μια μικρής έκτασης επιδημία στο Big Island (πιθανότατα από εισαγόμενο κρούσμα), όπου περισσότερα από 181 περιστατικά έχουν αναφερθεί από τον Σεπτέμβρη του 2015.[2]
Η Βραζιλία αυτή την εποχή βιώνει μια επιδημία δραματικών διαστάσεων δάγγειου πυρετού, με περισσότερες από 1.5 εκατομμύρια περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα. Αυτός ο μεγάλος αριθμός ανάγκασε τις υγειονομικές αρχές της χώρας να εγκρίνουν το εμβόλιο έναντι του δάγγειου της Sanofi Pasteur, το οποίο ήδη έχει μελετηθεί σε κλινικές μελέτες.[3]
Το εμβόλιο φαίνεται να προστατεύει έναντι τεσσάρων ορότυπων του δάγγειου, και έχει δείξει μείωση κατά περίπου 60% στη νόσηση των παιδιών. Μπορεί να προστατεύει περισσότερο έναντι της βαρείας νόσου και της ανάγκης για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, παρόλο που μετά τον τρίτο χρόνο μετά τον εμβολιασμό παρατηρείται μια άνοδος στην ανάγκη για νοσηλεία σε μικρότερης ηλικίας παιδιά, φαινόμενο το οποίο δεν είναι ακριβώς κατανοητό ακόμη.
Εντούτοις, το εμβόλιο έχει εντυπωσιάσει τις υγειονομικές αρχές, όχι μόνο στη Βραζιλία αλλά και σε άλλες δυο χώρες, τις Φιλιππίνες και το Μεξικό, σαν ένα από τα λιγοστά μέσα πέρα από την καθιερωμένη εφορμογή μέτρων για την αποφυγή κουνουπιών, που βοηθά στη μάχη εναντίον της επιδημίας του δάγγειου.
Τώρα, ένας τρίτος ιός, ο ιός Zika, έχει δημιουργήσει ανησυχία. Αυτός ο ιός που πτωτοπεριγράφθηκε στην Αφρική και στην Νοτιο-Ανατολική Ασία, φαίνεται ότι αυτό τον καιρό προκαλεί επιδημία στη Βραζιλία
Κρούσματα από τον ίδιο ιό έχουν αναφερθεί επίσης στο Μεξικό και χωρίς αμφιβολία και αλλού, με την ίδια κατανομή και στα δύο, Βόρειο και Νότιο, Ημισφαίρια.[4] 
Πρόκειται για ιό του γένους flavivirus, ο οποίος μοιάζει με τον ιό του δάγγειου ή του κίτρινου πυρετού. Μπορεί να προκαλέσει πυρετό, εξάνθημα, αρθραλγίες, και επιπεφυκίτιδα, αλλά γενικά δεν προκαλεί θάνατο ή σοβαρή νόσηση.
Παρόλα αυτά, μπορεί να προκαλείται διαγνωστική σύγχυση επειδή ο ιός Zika είναι ο τρίτος ιός που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν στη διαδικασία της διαφορικής διάγνωσης και που δύσκολα μπορεί να διακριθεί από τους άλλους ιούς επί κλινικής βάσεως.Έχει επίσης υπάρξει ανησυχία, λόγω της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης συγγενών βλαβών (birth defects) που παρατηρήθηκαν στη Βραζιλία, και ειδικά μικροκεφαλίας.Η αιτιολογική συσχέτιση δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά η πιθανότητα γεννήσεων παιδιών με μικροκεφαλία δημιούργησε σοβαρή ανησυχία σε έγγυες γυναίκες στη χώρα αυτή.
Για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες, δυστυχώς, το εμβόλιο του δάγγειου δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο. Για τον λόγο αυτό, η αποφυγή των κουνουπιών είναι το μόνο πρακτικό μέσο για την πρόληψη του δάγγειου πυρετού. 
Υπάρχουν οδηγίες σε έντυπη μορφή που έχει εκδώσει το Centers for Disease Control and Prevention (CDC)[5] που περιγράφουν τρόπους για την αποφυγή των κουνουπιών και που πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά από κάθε ταξιδιώτη που σκοπεύει να ταξιδέψει σε περιοχές όπου θα μπορούσαν να μολυνθούν από κάποιον από τους προαναφερθέντες ιούς που μεταφέρουν τα κουνούπια (mosquito-borne illness).
Ο ιός Zika είναι νέος στο διαγνωστικό πεδίο, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμες εξετάσεις για την διάγνωσή του.[6] 
Η διάγνωση γίνεται με δείγμα αίματος που εξετάζεται με την μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (polymerase chain reaction) ή με εξέταση ειδικού αντιγόνου (antigen testing).
Συμπερασματικά, υπενθυμίζεται ότι, ο κλινικός ιατρός θα πρέπει να υποπτεύεται νόσηση από ένα από τους προαναφερθέντες ιούς (Chikungunya, Dengue, Zika) σε κάθε ταξιδιώτη που επιστρέφει από την Κεντρική και Νότιο Αμερική και ο οποίος παρουσιάζει πυρετό, εξάνθημα και αρθραλγίες.

Σημείωση (Πηγή: Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας)
Μελέτες για τις αποστάσεις μετακίνησης των κουνουπιών (flight range studies) δείχνουν ότι τα θηλυκά κουνούπια περνούν όλο τον κύκλο της ζωής τους μέσα ή γύρω από τα σπίτια όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και συνήθως μπορούν να μετακινηθούν πετώντας, καλύπτοντας απόσταση 400 μέτρων κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι είναι οι άνθρωποι μάλλον που ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, οι οποίοι ευθύνονται για την εξάπλωση των νόσων που μεταδίδονται από τα κουνούπια σε απομακρυσμένες μεταξύ τους περιοχές, παρά τα ίδια τα κουνούπια.

Βιβλιογραφικές παραπομπές1. Centers for Disease Control and Prevention. Chikungunya virus in the United States. http://www.cdc.gov/chikungunya/geo/united-states.html Accessed December 30, 2015.
2. Hawaii.gov. Dengue Fever – Hawaii Island Outbreak. http://health.hawaii.gov/docd/dengue-outbreak-2015/ Accessed December 30, 2015.
3. Hadinegoro SR, Arredondo-García JL, Capeding MR, et al; CYD-TDV Dengue Vaccine Working Group. Efficacy and long-term safety of a dengue vaccine in regions of endemic disease. N Engl J Med. 2015;373:1195-1206. Abstract4. Centers for Disease Control and Prevention. Zika virus. http://www.cdc.gov/zika/ Accessed December 30, 2015.
5. Centers for Disease Control and Prevention. Mosquito bite prevention for travelers. 2015. http://www.cdc.gov/chikungunya/pdfs/fs_mosquito_bite_prevention_travelers.pdf
6. Centers for Disease Control and Prevention. Zika virus. For health care providers: diagnostic testing. http://www.cdc.gov/zika/hc-providers/diagnostic.html Accessed December 30, 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)