ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

10 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ (ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ) - MULTIPLE SCLEROSIS (10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ



Πολλαπλή Σκλήρυνση (Multiple Sclerosis - MS): 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ο μη ειδικός ιατρός.

By Aliza Ben-Zacharia, DrNP, ANP-BC
Dr. Ben-Zacharia is Neurology Teaching Assistant and a Nurse Practitioner at The Corinne Goldsmith Dickinson Center for Multiple Sclerosis at The Mount Sinai Medical Center in New York City.

1] Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη ασθένεια, και γι' αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να είναι πειθαρχημένοι στη λήψη αγωγής με τροποποιητικούς της ασθένειας παράγοντες (σε ενέσιμη μορφή ή σε από του στόματος φάρμακο) και στην τακτική τους παρακολούθηση από ομάδα ειδικών για την αντιμετώπιση της νόσου.

2] Κατανοείστε τις δράσεις των νεομφανιζόμενων θεραπειών για την Σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίες μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσουν στην εμφάνιση λοιμώξεων ή να τροποποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νεοπλασμάτων. Μην υποεκτιμάτε την σπουδαιότητα της παρακολούθησης των ασθενών με διενέργεια εξετάσεων γενικής αίματος, βιοχημείας πλάσματος και ηπατικών ενζύμων.

3] Μάθετε την συσχέτιση και το παράδοξο της μη συσχέτισης μεταξύ επιδείνωσης της νόσου και των ευρημάτων στην μαγνητική τομογραφία (MRI). Επιπρόσθετα, κατανοείστε την συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων της νόσου και των βλαβών στο νωτιαίο μυελό που συνήθως οδηγούν σε απώλεια λειτουργικότητας.



Αυτή είναι μια μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ενός ασθενούς με πολλαπλή σκλήρυνση από 10-ετίας με πρόσφατη μετάπτωση από διαλειπόντως - υποτροπιάζουσα πορεία (relapsing-remitting course) σε δευτερογενώς επιδεινούμενη πορεία (secondary progressive course). Η τεχνική απεικόνισης FLAIR του εγκεφάλου δείχνει συρρέουσες βλάβες τυπικές για σκλήρυνση κατά πλάκας, με περικοιλιακή και φλοιώδη εντόπιση (periventricular and juxtacortical lesions).
* FLAIR: Fluid-Attenuated Inversion Recovery (Ανάστροφη ανάκτηση εξασθενημένης σκιαγράφησης υγρού).

4] Τα συμπτώματα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας μπορεί να έχουν διακυμάνσεις διαλειπόντως και οι ασθενείς να έχουν ¨άσχημες¨ ή "καλές" μέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η νόσος τους χειροτερεύει. Η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος λόγω stress, σωματικής άσκησης ή λόγω κάποιου κρυολογήματος, μερικές φορές προκαλεί παροδική έξαρση των συμπτωμάτων, κατάσταση που είναι γνωστή με τον όρο Uhthoff's phenomenon.

5] Τα συμπτώματα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας μπορεί να δημιουργήσουν ένα φαύλο κύκλο. Ως εκ τούτου ο γιατρός μπορεί να χρειάζεται να θεραπεύσει πρωτογενή (αρχικά) συμπτώματα της νόσου τα οποία προκαλούν δευτερογενώς άλλα ενοχλήματα. Για παράδειγμα, πρέπει να αντιμετωπίζεται το σύμπτωμα της κόπωσης το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νοητική δυσλειτουργία ή κατάθλιψη.

6] Όλα τα συμπτώματα του ασθενούς δεν σχετίζονται υποχρεωτικά με την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Πρέπει να γίνεται έλεγχος και για άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, η κόπωση που νοιώθει ο ασθενής μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό ή αναιμία.

7] Επιχειρείται θεραπεία των συμπτωμάτων με μη-φαραμακολογικά μέσα αρχικά και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται φάρμακα. Παραπομπή του ασθενούς για φυσική αποκατάσταση και επιστράτευση άλλων μεθόδων για την διατήρηση της βέλτιστης δυνατής λειτουργίας και αισθήματος ευεξίας.

8] Πάντα πρέπει να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος της λοίμωξης, ο οποίος μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο έξαρσης της νόσου (MS attack). Μπορεί να πρόκειται για ψευδοϋποτροπή (pseudorelapse) ή για πραγματικό επεισόδιο υποτροπής. Οι λοιμώξεις μπορεί να πυροδοτήσουν πραγματική υποτροπή, και στην περίπτωση αυτή απαιτείται ταυτόχρονη θεραπεία της λοίμωξης αλλά και της ίδιας της υποτροπής με πιο στενή παρακολούθηση του ασθενούς. Οι ασθενείς συνήθως εμφανίζουν έξαρση των συμπτωμάτων της νόσου κατά την διάρκεια της λοίμωξης, τα οποία υποχωρούν, με τον ασθενή να επιστρέφει στην συνηθισμένη του κατάσταση μετά την θεραπεία της λοίμωξης. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ψευδοϋποτροπή. Η ψευδοϋποτροπή συμβαίνει συχνά σε κατάσταση αυξημένου stress ή σωματικής καταπόνησης ενώ παρατηρείται επίσης και σε υψηλό πυρετό.

Επειδή οι λοιμώξεις μπορούν να πυροδοτήσουν και πραγματική υποτροπή, συνιστάται οι ασθενείς να εμβολιάζονται έναντι της γρίπης αλλά και έναντι του πνευμονιοκόκκου (Pneumovax) εάν βρίσκονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από άσθμα, κ.λ.π.). Τα εμβόλια με "ζωντανούς" εξασθενημένους ιούς συνήθως δεν συνιστώνται αλλά είναι σημαντικό να λαμβάνεται η γνώμη των ειδικών στην ομάδα αντιμετώπισης και να συζητώνται θέματα οφέλους - κινδύνου για διενέργεια εμβολιασμών ειδικά μάλιστα αν πρόκειται ο ασθενής να ταξιδέψει σε χώρες όπου απαιτούνται τέτοιοι εμβολιασμοί.





9] Υπογράμμιση της σημασίας της υγιεινής διατροφής και της φυσικής άσκησης και δραστηριότητας. Συμβουλέψτε τον ασθενή να αυξήσει σταδιακά την σωματική του άσκηση και την φυσική του δραστηριότητα με ταυτόχρονη λήψη μέτρων για την μείωση της θερμοκρασίας του σώματος με την λήψη δροσερών υγρών ή με την χρήση άλλων μέσων. 

10] Παραπομπή του ασθενούς για ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική (psychological counseling) ειδικά αν αυτός εμφανίζεται με ψυχοκοινωνικού και συναισθηματικού τύπου συμπτώματα τα οποία είναι συνηθισμένα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση λόγω βιοχημικών αλλαγών στον εγκέφαλο, της αλλαγής στον τρόπο ζωής, αλλά και λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών από τα χορηγούμενα φάρμακα.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)