ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

03 Μαρτίου 2013

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΜΕ ΥΠΟΝΑΤΡΙΑΙΜΙΑ / ΥΠΕΡΝΑΤΡΙΑΙΜΙΑ

Πρακτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της υπονατριαιμίας και της υπερνατριαιμίας σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
Πηγή: Critical Care Medicine

Christian Overgaad-Steensen
Department of Neuroanaesthesiology, Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, DK-2100 Copenhagen, Denmark
Institute of Clinical Medicine, Aarhus University, Aarhus University Hospital, DK-8200 Skejby, Denmark
Troels Ring
Department of Nephrology, Aarhus University Hospital, DK-9000 Aalborg, Denmark

Οι διαταραχές στην συγκέντρωση του νατρίου στο πλάσμα είναι συνηθισμένες στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς και σχετίζονται με αυξημένη θνητότητα.
Η βασική αρχή στην θεραπεία και στην πρόληψη αυτών των διαταραχών έγκειται στην κατανόηση του γεγονότος ότι η συγκέντρωση του νατρίου στο πλάσμα  (P [Na+]) καθορίζεται από το εξωτερικώς προσλαμβανόμενο νερό και τις συνθήκες που διέπουν την ισορροπία των κατιόντων.
Η συγκέντρωση του νατρίου στο πλάσμα (P [Na+]), καθορίζει την τονικότητα του πλάσματος. Μια σημαντική εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα είναι η περίπτωση της υπεργλυκαιμίας, όπου το νάτριο του πλάσματος μπορεί να είναι μειωμένο παρά την υφιστάμενη υπερτονικότητα. (Ψευδής Υπονατριαιμία).
Ο βαρέως πάσχων ασθενής πρώτα αντιμετωπίζεται ως προς την εξασφάλιση της βατότητας του αεραγωγού, του αερισμού και της κυκλοφορίας, για την αποφυγή δευτερογενούς οργανικής βλάβης.
 
ΥΠΟΝΑΤΡΙΑΙΜΙΑ
Η παρουσία συμπτωμάτων είναι πολύ σημαντικός παράγοντας όταν αντιμετωπίζεται ασθενής με υπονατριαιμία. Επί παρουσίας σοβαρών συμπτωμάτων χορηγούνται εγχύσεις υπέρτονου διαλύματος NaCl 3% σε δόση 2 ml/kg (IV bolus infusions), ανεξάρτητα από την υποτιθέμενη χρονιότητα της υπονατριαιμίας. Ο στόχος είναι να μειωθούν τα συμπτώματα από το ΚΝΣ (π.χ. σπασμοί). Οι κατά ώσεις εγχύσεις (bolus infusions) εξασφαλίζουν άμεση αλλά και ελεγχόμενη αύξηση της συγκέντρωσης του νατρίου στο πλάσμα.
Μπορούν να χορηγηθούν μέχρι 3 εγχύσεις με στόχο η συγκέντρωση του νατρίου πλάσματος να αυξηθεί κατά 6 mEq/L. Σε όλους τους ασθενείς με υπονατριαιμία πρέπει να αποφεύγεται η διόρθωση της συγκέντρωσης του νατρίου στο πλάσμα σε ρυθμό που να ξεπερνά τα 10 mEq/L το 24ωρο, για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων οσμωτικής απομυελίνωσης.
Η κλασσική ταξινόμηση της υπονατριαιμίας βάσει των αιτίων που την προκαλούν είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί στην κλινική πράξη διότι πολλές φορές υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες ταυτόχρονα.

ΥΠΕΡΝΑΤΡΙΑΙΜΙΑ
Η υπερνατριαιμία εμφανίζεται λιγότερο συχνά από την υπονατριαιμία, αλλά η παρουσία της υποδηλώνει ότι ο ασθενής είναι σε βαρύτερη κατάσταση και έχει χειρότερη πρόγνωση.
Μια πρακτική προσέγγιση αντιμετώπισης περιλαμβάνει αφενός την θεραπεία της υποκείμενης νόσου και αφετέρου την αποκατάσταση του ελλείμματος σε νερό και την ισορροπία του άλατος στο πλάσμα.
Πολλαπλοί συνδυασμένοι μηχανισμοί υπεισέρχονται αιτιοπαθογενετικά στην εμφάνιση της υπερνατριαιμίας και πρέπει να αναζητούνται και να αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Τέλος είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υπερνατριαιμία δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ζήτημα ελλείμματος ύδατος (water deficit), και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχει όριο στην συνεχιζόμενη χορήγηση υπότονων διαλυμάτων η οποία πρέπει να διακόπτεται στο όριο των 20 λίτρων (με αντίστοιχο θετικό ισοζύγιο ύδατος που αντικατοπτρίζεται και με αύξηση του σωματικού βάρους) ειδικά στον βαρέως πάσχοντα. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει συνδυασμός και αρνητικού ισοζυγίου κατιόντων.
Πολύ σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της υπερνατριαιμίας / υπερτονικότητας του πλάσματος είναι και ο ρυθμός μείωσης της συγκέντρωσης του νατρίου στο πλάσμα που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 12 mEq/L το 24ωρο προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού οιδήματος (rebound brain oedema).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)