ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

ΕΛΛΑΣ - GREECE (HELLAS)

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

22 Ιουνίου 2011

Φλεβική Θρομβοεμβολή στην Α'βάθμια Φροντίδα Υγείας

Διάγνωση της Φλεβικής Θρομβοεμβολής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:

Κατευθυντήρια Οδηγία Κλινικής Πράξης από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών
και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών
(Annals of Internal Medicine 2007.146 454-458)

Οι οδηγίες που περιληπτικά αναπτύσσονται δημιουργήθηκαν από πολυσυλλεκτική ομάδα ειδικών από μέλη 2 επιστημονικών φορέων και συγκεκριμένα της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακών Ιατρών και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών.

Οι συστάσεις βασίσθηκαν σε προηγηθείσες δημοσιευμένες συστηματικές ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας και επικαιροποιήθηκαν από μέλη του Κέντρου Πράξης που βασίζεται σε ενδείξεις του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Η ποιότητα των ενδείξεων εκτιμήθηκε χρησιμοποιώντας την καθιερωμένη μέθοδο ταξινόμησης της ισχύος των ενδείξεων (Strength of Recommendation Taxonomy).

Αυτή η ταξινόμηση αναπτύχθηκε δίνοντας έμφαση στις παραμέτρους έκβασης των ασθενών που καταμετρούν αλλαγές στην νοσηρότητα και θνητότητα των υπό εξέταση παθήσεων.

Βάσει αυτής της ταξινόμησης διακρίνονται τα εξής επίπεδα ισχύος για τις διαμορφωμένες συστάσεις:

Επίπεδο 1: Υψηλότερη ποιότητα - από συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις υψηλής ποιότητας ερευνών ή τυχαιοποιημένων ελεγχομένων κλινικών μελετών με απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Επίπεδο 2: Περιορισμένη ποιότητα – από μη αξιολογημένους κλινικούς κανόνες λήψης αποφάσεων, συστηματικές ανασκοπήσεις ή μετα-αναλύσεις μελετών με ασαφή αποτελέσματα, και μελέτες μεμονωμένων περιπτώσεων ή μικρών ομάδων ασθενών.

Επίπεδο 3: Χαμηλή ποιότητα – θεωρούμενη συνηθισμένη πρακτική, γνώμες ή θέσεις που πηγάζουν από μη ολοκληρωμένες έρευνες.

Οι συστάσεις που προτάχθηκαν στη σύνταξη των κατευθυντήριων οδηγιών κλινικής πράξης βασίσθηκαν στην ομοφωνία απόψεων των ειδικών που διαμορφώθηκε εξετάζοντας κλινικά ερωτήματα που σχετίζονται με την ιδανική στρατηγική διάγνωσης και αντιμετώπισης της Φλεβικής Θρομβοεμβολής.

Οι συστάσεις απευθύνονται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν ασθενείς με εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή ηλικίας άνω των 18 ετών.


Σύσταση 1Αξιολογημένοι κανόνες κλινικής πρόβλεψης πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της προ-εργαστηριακής πιθανότητας ύπαρξης φλεβικής θρομβοεμβολής (εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής) και ως βάση για την ερμηνεία μεταγενέστερων εξετάσεων.
Υπάρχουν καλής ποιότητας ενδείξεις που υποστηρίζουν την χρήση κανόνων κλινικής πρόβλεψης για τον καθορισμό της προ-εργαστηριακής πιθανότητας ύπαρξης της νόσου.

Οι κανόνες πρόβλεψης του Wells για την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή έχουν αξιολογηθεί και χρησιμοποιούνται συχνά για να εκτιμηθεί η πιθανότητα ύπαρξης φλεβικής θρομβοεμβολής πριν την διενέργεια περισσότερο εξειδικευμένων εξετάσεων.

Ο κανόνας πρόβλεψης του Wells λειτουργεί καλύτερα σε νεότερους ασθενείς που δεν πάσχουν από άλλες παθήσεις ή δεν έχουν ιστορικό φλεβικής θρομβοεμβολής από ότι σε άλλους ασθενείς.

Σύσταση 2
Σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς με χαμηλή προ-εργαστηριακή πιθανότητα για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή, ο προσδιορισμός D-dimer με μέθοδο υψηλής ευαισθησίας είναι μια λογική επιλογή, και αν είναι αρνητικός, τότε η πιθανότητα για ύπαρξη φλεβικής θρομβοεμβολής είναι μικρή.

Σε επιλεγμένους ασθενείς με χαμηλή προ-εργαστηριακή πιθανότητα ύπαρξης φλεβικής θρομβοεμβολής όπως αυτή καθορίζεται από τον κανόνα πρόβλεψης του Wells, η αρνητική εξέταση των D-dimer με μέθοδο υψηλής ευαισθησίας έχει αρκετά υψηλή προγνωστική αξία για την μείωση της ανάγκης διενέργειας περαιτέρω απεικονιστικών εξετάσεων. 

Μέχρι τώρα, ο προσδιορισμός των D-dimmer με την μέθοδο της ενζυμικής ανοσοπροσρόφησης (ELISA), την μέθοδο της ποσοτικής ταχείας ELISA, και την μέθοδο του νεφελομετρικού προσδιορισμού αποτελούν προσδιορισμούς υψηλής ευαισθησίας (ευαισθησία 96% έως 100%) και η χρήση τους είναι πολύ πρακτική στην διάγνωση της φλεβικής θρομβοεμβολής.

Η αρνητική εξέταση των D-dimer έχει την υψηλότερη προγνωστική αξία όταν εφαρμόζεται για τον αποκλεισμό της διάγνωσης της φλεβικής θρομβοεμβολής σε νεώτερους ασθενείς χωρίς συνυπάρχοντα νοσήματα ή ιστορικό φλεβικής θρομβοεμβολής, και με συμπτώματα πρόσφατης έναρξης, επειδή τα κριτήρια του Wells έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στην πρόβλεψη για χαμηλή προ-εργαστηριακή πιθανότητα ύπαρξης φλεβικής θρομβοεμβολής σε τέτοιους ασθενείς.

Σε ηλικιωμένους ασθενείς, σε ασθενείς με άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις, και σε ασθενείς με από μακρού χρονολογούμενα συμπτώματα, η εξέταση των D-dimer από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή για τον αποκλεισμό της διάγνωσης της φλεβικής θρομβοεμβολής.

Σύσταση 3
Συνιστάται η διενέργεια υπερηχογραφήματος σε ασθενείς με ενδιάμεση έως υψηλή προ-εργαστηριακή πιθανότητα ύπαρξης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης στα κάτω άκρα.

Συνιστάται η διενέργεια υπερηχογραφήματος για την διάγνωση της συμπτωματικής θρόμβωσης στις κεντρικές φλέβες των κάτω άκρων σε ασθενείς με ενδιάμεση έως υψηλή προ-εργαστηριακή πιθανότητα ύπαρξης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης όπως αυτή καθορίζεται από τα κριτήρια του κανόνα πρόβλεψης του Wells.

Το υπερηχογράφημα έχει μικρότερη ευαισθησία σε ασθενείς που έχουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση που περιορίζεται στις φλέβες της γαστροκνημίας. Στις περιπτώσεις αυτές, το αρνητικό αποτέλεσμα σε υπερηχογράφημα δεν αποκλείει την διάγνωση της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Επανάληψη του υπερηχογραφήματος ή φλεβογραφία μπορεί να απαιτηθεί για ασθενείς με πιθανή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση στις φλέβες της γαστροκνημίας με αρνητικό αρχικό υπερηχογράφημα και σε ασθενείς με πιθανή εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης σε κεντρικά φλεβικά στελέχη των κάτω άκρων με αρχικό υπερηχογράφημα που είναι τεχνικά ανεπαρκές ή αμφίβολο.

Η διενέργεια φλεβογραφίας με σκιαγραφικό μέσο θεωρείται ακόμα και σήμερα η καθοριστική εξέταση για τον αποκλεισμό της διάγνωσης της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.  

Σύσταση 4
Σε ασθενείς με ενδιάμεση ή υψηλή προ-εργαστηριακή πιθανότητα για ύπαρξη πνευμονικής εμβολής απαιτείται η διενέργεια διαγνωστικών απεικονιστικών εξετάσεων.

Πιθανές επιλογές εξετάσεων περιλαμβάνουν: σπινθηρογράφημα αερισμού – αιμάτωσης [(V/Q) scan], πολυτομική σπειροειδής αξονική τομογραφία, και πνευμονική αγγειογραφία.

Πρόσφατες συστηματικές ανασκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η διενέργεια μόνο αξονικής τομογραφίας δεν είναι αρκετά ευαίσθητη εξεταστική μέθοδος για τον αποκλεισμό της διάγνωσης σε ασθενείς που έχουν υψηλή προ-εργαστηριακή πιθανότητα ύπαρξης πνευμονικής εμβολής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)