ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina Il progetto dell'ospedale fu presentato nel 1935. Fu costruito dalla società italiana Impressa Urban. L'Ospedale venne denominato “Infermeria Autonoma Regia Marina”. Era un'infermeria autonoma della Regia Marina, con una capienza di 300 posti letto. Era gestito dalla comunità delle suore zelatrici del Sacro Cuore. L'ospedale ha servito i bisogni dell'intera isola. Nel primo semestre della sua attività, gennaio-giugno 1936, ricevette per consultazione 1.161 civili. Accanto all'ospedale fu costruita una piccola chiesa cattolica, con un campanile che ricorda le torri di Torre Littorio. Successivamente venne costruita la galleria dell'ospedale, con 150 posti letto e una sala operatoria. Nel 1943 l'ospedale fu distrutto da un bombardamento spietato e i servizi furono offerti nella tribuna. Il primario dell'ospedale era il tenente colonnello Salvatore Saitta, e il chirurgo era il maggiore Repetto, che operò incessantemente durante tutto il periodo dell'assedio aereo…..

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina Τα σχέδια του νοσοκομείου παρουσιάστηκαν το 1935. Κατασκευάστηκε από την ιταλική εταιρεία Impressa Urban. Το Νοσοκομείο ονομάστηκε «Infermeria Autonoma Regia Marina». Ήταν αυτόνομο αναρρωτήριο του Ιταλικού Βασιλικού Ναυτικού, χωρητικότητας 300 κλινών. Διευθύνθηκε από την κοινότητα των ζηλωτών καλογραιών αδελφών της Ιερής Καρδιάς. Το νοσοκομείο εξυπηρετούσε τις ανάγκες όλου του νησιού. Στο πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του, Ιανουάριος – Ιούνιος 1936, δέχθηκε 1.161 πολίτες για παροχή ιατρικής φροντίδας. Δίπλα στο νοσοκομείο κατασκευάστηκε μια μικρή Καθολική Εκκλησία, με ένα καμπαναριό που μοιάζει με τους πύργους Torre Littorio. Αργότερα κατασκευάστηκε το καταφύγιο του νοσοκομείου με 150 κλίνες και χειρουργείο. Το 1943, το νοσοκομείο καταστράφηκε από ανελέητους βομβαρδισμούς και οι υπηρεσίες προσφέρονταν στο καταφύγιο. Ο Αντισυνταγματάρχης Salvatore Saitta ήταν ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και ο χειρουργός ήταν ο ταγματάρχης Repetto, ο οποίος χειρουργούσε ασταμάτητα καθ' όλη τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών…..

"ΑΠΟΙΚΙΑ ΨΥΧΟΠΑΘΩΝ ΛΕΡΟΥ" - Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου

10 χρόνια μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα (1947), με το από 18-3-1957 Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύεται στις 7-5-1957 στο ΦΕΚ 76/57 Τ. Α΄ ιδρύεται η «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου» σε κτίρια της Ιταλικής Ναυτικής Βάσης, στην τοποθεσία «Γωνιά» του Λακκιού. Ο οργανισμός, ο οποίος κυρώνεται με ΒΔ στις 11-12-1957 και δημοσιεύεται 2-1-1958 στο ΦΕΚ 1/58 Τ. Α΄, προβλέπει δύναμη 650 κλινών και 101 άτομα προσωπικό από τα οποία: 6 γιατροί, 16 αδελφές νοσοκόμες (!), και 20 άτομα φύλακες ασθενών! Με το Βασιλικό Διάταγμα της 10-2-1965, που δημοσιεύεται στις 25-2-1965 στο ΦΕΚ 30/1965 Τ. Α΄, τροποποιείται ο Οργανισμός της «Αποικίας Ψυχοπαθών Λέρου», μετονομάζεται σε «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου» και προβλέπει 2.650 κλίνες και 625 άτομα προσωπικό από τα οποία : 33 γιατροί, 111 αδελφές νοσοκόμες (30 θέσεις προορίζονται για άνδρες νοσοκόμους) και 200 φύλακες ασθενών. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, η δύναμη ασθενών του ψυχιατρείου θα προσεγγίσει τους 2.400. Με το Προεδρικό Διάταγμα 874/16-11-1976 που δημοσιεύεται 30-11-1976 ΦΕΚ 318/76 Τ. Α΄ έχουμε τη συγχώνευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου με το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου (το οποίο είχε ιδρυθεί με το ΠΔ υπ’ αρ 444/18-6-1974, ΦΕΚ 174/25-6-1974 το οποίο είχε αντικαταστήσει το «Ασκληπιείο» που προϋπήρχε) με την ονομασία «Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου» (Κ.Θ.Λ.).

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

25 Ιουλίου 2024

Σύγχρονοι και Ετερόχρονοι (Μετάχρονοι) Καρκίνοι [Synchronous and Metachronous Cancers]: An Update

Σύγχρονοι και Ετερόχρονοι (Μετάχρονοι) Καρκίνοι [Synchronous and Metachronous Cancers]: An Update

Subhashish Das*
Department of Pathology, Sri Devaraj Urs University, India

*Corresponding author: Subhashish Das, Department of Pathology, Sri Devaraj Urs Medical College, Sri Devaraj Urs University, Tamaka, Kolar, India



Published: 30 Jun, 2017
Cite this article as: Das S. Synchronous and Metachronous Cancers: An Update. Ann Clin Case Rep. 2017; 2: 1388.

Άρθρο Σύνταξης (Editorial)

Οι πολλαπλές πρωτοπαθείς κακοήθειες (Multiple Primary Malignancies - MPM) περιγράφηκαν για πρώτη φορά το 1879 από τον Billroth [1]. Τα νεοπλάσματα μπορεί να περιορίζονται σε ένα μόνο όργανο ή μπορεί να αφορούν πολλαπλά ξεχωριστά ανατομικά όργανα.

Η Βορειοαμερικανική Ένωση Κεντρικών Μητρώων Καρκίνου (NAACCR) ταξινομεί τα Πολλαπλά Πρωτοπαθή Νεοπλάσματα (MPM) σε δύο κατηγορίες:

(1) Σύγχρονα, στην οποία οι καρκίνοι εμφανίζονται ταυτόχρονα (ο ορισμός του προγράμματος επιδημιολογίας επιτήρησης και τελικών αποτελεσμάτων (SEER) είναι εντός δύο μηνών) και 

2) Μετάχρονα, στο οποίο οι καρκίνοι ακολουθούν διαδοχικά, δηλαδή με διαφορά άνω των έξι μηνών. [1].

Σύμφωνα με τα κριτήρια του Warren Gates, η διάγνωση των Πολλαπλών Πρωτοπαθών Νεοπλασμάτων  απαιτεί να πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

(α) κάθε όγκος πρέπει να παρουσιάζει μια σαφή εικόνα κακοήθειας

(β) κάθε όγκος πρέπει να είναι ιστολογικά διακριτός

(γ) η πιθανότητα ο ένας να είναι μετάσταση του άλλου πρέπει να έχει αποκλειστεί [2].

Οι μετα-αναλύσεις δείχνουν τη συχνότητα του δεύτερου πρωτοπαθούς όγκου (Second Primary Tumor - SPT) ως 3-5%, του τρίτου όγκου (TT) ως 0,5% και του τέταρτου όγκου (QT), ως 0,3%, σε διαφορετικά όργανα και με διαφορετική ιστογένεση.

Τα μετάχρονα πρωτοπαθή κακοήθη νεοπλάσματα γίνονται όλο και πιο συχνά λόγω της αύξησης του αριθμού των ηλικιωμένων που επιβιώνουν από καρκίνο, της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης και των βελτιωμένων διαγνωστικών εξετάσεων [3].

Η ακριβής παθοφυσιολογία για τα πολλαπλά πρωτοπαθή νεοπλάσματα παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, έχουν πιθανολογηθεί ορισμένοι παράγοντες που περιλαμβάνουν τους συνηθισμένους επαγωγικούς παράγοντες καρκινογένεσης για εμφάνιση πολλαπλών καρκίνων σε μια εκτεθειμένη επιθηλιακή επιφάνεια, που ονομάζεται «πεδίο καρκινοποίησης» [ “field-cancerization” ] όπως φαίνεται στους όγκους κεφαλής - τραχήλου. Επιπλέον, άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την ιονίζουσα ακτινοβολία, την αύξηση στη διάδοση της μεταμόσχευσης οργάνων και την αυξανόμενη χρήση νεότερων θεραπευτικών μεθόδων όπως ο ορμονικός χειρισμός, οι θεραπείες στόχου, οι γενετικοί χειρισμοί και οι ανοσοτροποποιητές [4].

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τους Chakrabarti et al. [5] έχει αναφερθεί ότι σε διάστημα 2 ετών, εντοπίστηκαν 12 περιπτώσεις πολλαπλών πρωτοπαθών νεοπλασμάτων έναντι συνολικά 1255 περιπτώσεων καρκίνου. Από αυτές, πέντε περιπτώσεις ήταν σύγχρονες κακοήθειες και επτά ήταν μετάχρονες.

Η κεφαλή και ο τράχηλος ήταν η συχνότερη θέση του αρχικού κακοήθους νεοπλάσματος (νεόπλασμα δείκτης - index malignancy) με επτά περιπτώσεις, ακολουθούμενο από τον καρκίνο του μαστού με τρεις περιπτώσεις και στη συνέχεια να ακολουθούν οι γυναικολογικές κακοήθειες με δύο περιπτώσεις. Οι πιο συχνές θέσεις για δεύτερες πρωτοπαθείς κακοήθειες (Second Primary Malignancies - SPM) ήταν η κεφαλή και ο τράχηλος με (τέσσερις περιπτώσεις). Η αναλογία ανδρών προς γυναίκες ήταν 1:1,5 στη ομάδα των σύγχρονων πρωτοπαθών και 1:1,3 στη ομάδα των μετάχρονων πρωτοπαθών. Η διάμεση ηλικία εμφάνισης του πρωτοπαθούς όγκου ήταν 52 έτη και 6 μήνες. Το ηλικιακό εύρος για την εμφάνιση του δεύτερου πρωτοπαθούς νεοπλάσματος  ήταν 17-72 έτη με την υψηλότερη επίπτωση στην 6η δεκαετία της ζωής. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο σχετικός κίνδυνος για εμφάνιση δεύτερου πρωτοπαθούς νεοπλάσματος (SPM) κυμαίνεται από 1,08 έως 1,3. [6]  Τα δεύτερα πρωτοπαθή νεοπλάσματα συχνά χάνονται κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και εντοπίζονται τυχαία. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δεύτερα πρωτοπαθή νεοπλάσματα έχει επίσης αποτρέψει τη διαμόρφωση πρωτοκόλλου προσυμπτωματικού ελέγχου στον πληθυσμό. [7].

Πολλαπλοί όγκοι που έχουν επιβεβαιωθεί παθολογοανατομικά τη στιγμή της παρουσίασης θα πρέπει να αξιολογούνται και να σταδιοποιούνται ως ανεξάρτητοι όγκοι. Το σχέδιο θεραπείας θα πρέπει να αποφασίζεται μετά τη σταδιοποίηση τόσο του πρωτοπαθούς όσο και του δευτερογενούς όγκου προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη κλινική ανταπόκριση. Η σωστή συμβουλευτική και η κατανόηση του φορτίου της νόσου από τον ασθενή είναι πρωταρχικής σημασίας [8]. Το χειρουργήσιμο σύγχρονο δεύτερο πρωτοπαθές νεόπλασμα μπορεί να χειρουργηθεί στον ίδιο χρόνο με ελάχιστη νοσηρότητα και με καλύτερη επιβίωση και είναι λιγότερο επιβαρυντικό για τον ασθενή και το συγγενή του τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά. Μια τακτική παρακολούθηση του ασθενούς από τον κλινικό ιατρό αυξάνει τις πιθανότητες έγκαιρης ανίχνευσης του μετάχρονου δεύτερου πρωτοπαθούς νεοπλάσματος (SPM) και διαμορφώνει το σχέδιο θεραπείας νωρίτερα με καλύτερη συνολική επιβίωση [9].
Η διαθεσιμότητα δεδομένων σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης Πολλαπλών Πρωτοπαθών Νεοπλασμάτων (
MPM), ιδιαίτερα δε σε αναπτυσσόμενες χώρες είναι πολύ περιορισμένη και ως εκ τούτου απαιτούνται περαιτέρω μελέτες. Το SEER εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο να καθορίσει και να αναπτύξει κατάλληλα και αξιόπιστα κριτήρια για τους σύγχρονους και μετάχρονους καρκίνους. Είναι επιτακτική ανάγκη ο ασθενής με πρωτοπαθείς κακοήθεις όγκους να παρακολουθείται διεξοδικά, στενά και τακτικά. Πρέπει να δοθεί έμφαση στη γενετική συμβουλευτική, την εκτίμηση κινδύνου, τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου και τη χημειοθεραπεία. Πρέπει να σχεδιαστεί και να ενσωματωθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου κατάλληλη στρατηγική πρόληψης του καρκίνου με την κατάλληλη έμφαση στην εμφάνιση πολλαπλών σύγχρονων και μετάχρονων καρκίνων καθώς οι πολλαπλοί πρωτοπαθείς καρκίνοι έχουν μοναδική, βιολογική συμπεριφορά που απαιτεί ειδική διαγνωστική και θεραπευτική ερμηνεία.

 

References

  1. SEER Program Code Manual, Third Edition. Bethesda (MD): National Cancer Institute. January 1998.
  2. Warren S, Gates O. A survey of the literature and statistical study. Am J Cancer. 1932; 16: 1358-4142.
  3. Bittorf B, Kessler H, Merkel S, Bruckl W, A Ballhausen WG, Hohenberger W, Günther K. Multiple primary malignancies: An epidemiological and pedigree analysis of 57 patients with atleast three tumours. Eur J Surg Onocl. 2001; 27: 302-313.
  4. Braakhuis BJ, Tabor MP, Leemans CR, van der Waal l, Snow GB, Brakenhoff RH. Second primary tumors and field cancerization in oral and oropharyngeal cancer: Molecular techniques provide new insights and definitions. Head Neck. 2002; 24: 198-206.
  5. Chakrabarti S, Chakrabatri PR, Desai SM, Agarwal D, Mehta DY, Somanath S. Spectrum of second primary malignant neoplasms in central India: case series from a tertiary care centre. Niger Postgard Med J. 2015; 22: 233-236.
  6. Curtiz RE, Freedom DM, Ron E, Ries LA, Hacker DG, Edwards BK, et al. New malignancies among cancer survivors: SEER Cancer Registries, 1973-2000. NIH Publ: National Cancer Institute; 2006.
  7. Buchler T, Kubankova P, Boublikova L, Donatova Z, Foldyna M, Kanakova J, et al. Detection of second malignancies during long-term follow-up of testicular cancer survivors. Cancer. 2011; 117: 4212-4218.
  8. Morris LG, Sikora AG, Hayes RB, Patel SG, Ganly I. Anatomic sites at elevated risk of second primary cancer after an index head and neck cancer. Cancer Causes Control. 2011; 22: 671-679.
  9. Shin DW, Kim YW, Oh JH, Kim SW, Chung KW, Lee WY, et al. Knowledge, attitudes, risk perception, and cancer screening behaviors among cancer survivors. Cancer. 2011; 117: 3850-3859.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)