Τρομοκρατικά Κτυπήματα στο Παρίσι – Πως τέθηκε σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών με την κωδική ονομασία «Λευκό Σχέδιο» (“White Plan” – Medical Emergency Plan)
Πηγή: Medscape / Dr Isabelle Catala
ΠΑΡΙΣΙ – Στις 14 Νοεμβρίου 2015, ο Γάλλος Υπουργός Υγείας , Marisol Touraine, και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Francois Hollande, απέτισαν φόρο τιμής στις ομάδες ιατρικού προσωπικού που συνέβαλαν αποφασιστικά στην θεραπευτική αντιμετώπιση των τραυματιών θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Χάρη στην υποδειγματική εργασία που συντελέσθηκε από αυτές τις ομάδες ιατρών και νοσηλευτών, σημειώθηκαν μόνο 3 θάνατοι στο σύνολο 100 τραυματιών που κατηγοριοποίηθηκαν ως «Απολύτως Επείγοντα» Περιστατικά (Absolute Emergencies).
Δύο συντονισμένα συστήματα στήθηκαν άμεσα για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού τραυματιών:
1] Κινητές Μονάδες Αντιμετώπισης Συμβάντων Μαζικών Καταστροφών κοντά στα σημεία των επιθέσεων και
2] Ενεργοποίηση του Σχεδίου “White Plan” για την κινητοποίηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και για την τροποποίηση λειτουργίας των νοσοκομείων της περιοχής.
Αυτή η μορφή απάντησης περιλαμβάνεται και αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου, του σχεδίου ORSAN (ακρώνυμου που σχηματίζεται από τα αρχικά των λέξεων Organization of the Response by the healthcare System to an exceptional medical situation), το οποίο έχει καταρτισθεί και ισχύει από το 2014.
Ένας γιατρός επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (Paris SAMU emergency ambulance docror), και ένας γιατρός επείγουσας ιατρικής [Paris Accident & Emergency (A&E) physician], εξηγούν πως κινητοποιήθηκε το υγειονομικό προσωπικό για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως.
Στο Paris SAMU Emergency Ambulance Service
Μόλις έφθασαν οι πρώτες αναφορές για τα τρομοκρατικά κτυπήματα, μια μονάδα συντονισμού (coordination unit) σχηματίσθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων του Paris SAMU (Service d’ Aide Medicale Urgente – SAMU) στο Νοσοκομείο Necker (Necker Hospital) στο Παρίσι.
Οι κτιριακές εγαταστάσεις αμέσως ασφάλιστικαν με αστυνομική φύλαξη, επειδή διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ο κίνδυνος επίθεσης στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων.
Ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Συντονιστού Ιατρικού Προσωπικού (Medical Response Director) και των αναπληρωτών του (Deputies) σε συγκεκριμένα άτομα προκειμένου να συντονισθούν οι ενέργειες της επιχείρησης αντιμετώπισης της κρίσης στον τόπο του συμβάντος σε συνεργασία με την αρμόδια κρατική διοικητική υπηρεσία (Office of the Prefect), την Νομαρχιακή Υγειονομική Αρχή (Regional Health Agency), την Αστυνομία (Police), την Πυροσβεστική Υπηρεσία (Fire Brigade) και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (Civil Protection Service).
Κινητοποίηθηκαν άμεσα Κινητές Μονάδες Ανάνηψης - SMUR (Service Mobile d’ Urgence et Reanimation) (Advanced Life Support Mobile Units) από τα περίχωρα του Παρισιού για ενίσχυση.
Στους τόπους των επιθέσεων, η αντιμετώπιση της κατάστασης διέφερε ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα στα σημεία των επιθέσεων που έγιναν στα Bar και στα εστιατόρια, μετά από μια αρχική διαλογή που οργανώθηκε από τα πληρώματα των ασθενοφόρων SAMU, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν απευθείας σε νοσοκομεία του Παρισιού όπου είχαν ήδη ενεργοποιήσει το σχέδιο τροποποιημένης λειτουργίας εκτάκτων αναγκών σύμφωνα με το σχέδιο White Plan.
Ενώ κοντά στο θέατρο Bataclan, στήθηκε ένας Προκεχωρημένος Σταθμός Ιατρικής Βοήθειας (Advanced Medical Post) σύμφωνα με τις αρχές αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών (Triage Collection Point – Field Hospital).
Οι τραυματίες κατηγοριοποίηθηκαν με σύστημα τριών επιπέδων κατηγορίας προτεραιότητας ως «Απολύτως Επείγon» (“Absolute Emergency”) – «Σοβαρό Επείγον» (“Serious Emergency”) – «Επείγον» (“Emergency”). Η διαδικασία της διαλογής σε αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε εντός 2 ωρών μετά την λήξη του συμβάντος της επίθεσης.
Τρία επίπεδα κατηγοριοποίησης στην διαδικασία της διαλογής (Three Degrees of Emergency: U1 – U2 – U3)
Οι περισσότεροι από τους τραυματίες που κατηγοριοποίηθηκαν ως “Absolute Emergency – U1” μεταφέρθηκαν κατευθεία στις αίθουσες ανάνηψης και αντιμετώπισης τραύματος των ΤΕΠ ώστε να βρίσκονται κοντά σε ΜΕΘ και Χειρουργικές Αίθουσες. Αυτή η κατηγορία ασθενών συμπεριελάμβανε περιπτώσεις τραυμάτων από πυροβόλα όπλα (gunshot wounds) συνήθως πολλαπλών, στις οποίες απαιτήθηκε θωρακοχειρουργική, γαστρεντερολογική, και ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί της υπηρεσίας SAMU και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέλαβαν την ευθύνη της υποστήριξης αυτών των ασθενών μέχρι την παραλαβή τους στην αίθουσα ανάνηψης τωνΤΕΠ.
Οι τραυματίες που κατηγοριοποίηθηκαν ως “Relative Emergency – U2” μεταφέρθηκαν στους κανονικούς χώρους εξέτασης των ΤΕΠ των Νοσκομείων του Παρισιού και των πλησιέστερων περιχώρων με την συνδρομή ασθενοφόρων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ερυθρού Σταυρού.
Οι λιγότερο σοβαρά τραυματισμένοι ασθενείς κατηγοριοποιήθηκαν ως “Slight Emergency - U3” αντιμετωπίσθηκαν στον τόπο του συμβάντος και έλαβαν οδηγίες να επισκεφθούν ένα ΤΕΠ σε μερικές μέρες αν η κατάστασή τους το απαιτούσε.
Άτομα που υπέφεραν από ψυσολογικό stress προσκλήθηκαν για να λάβουν βοήθεια από το προσωπικό της ομάδας ψυχολογικής υποστήριξης που δημιουργήθηκε γιια αυτό τον σκοπό.
Διαβολική Σύμπτωση ή Καλά οργανωμένη κρατική υπηρεσία; - “Prova Generale” (“Dress Rehearsal” από την υπηρεσία Paris SAMU το ίδιο πρωϊνό πριν την επίθεση.
Το πρωϊνό της 13ης Νοεμβρίου 2015 λίγες ώρες πριν την εκδήλωση των τρομοκρατικών κτυπημάτων, οι ομάδες άμεσης απάντησης της υπηρεσίας Paris SAMU διεξήγαγαν άσκηση ετοιμότητας για την εμπέδωση των βημάτων ενεργειών και δράσεων του σχεδίου White Plan, σε συνθήκες εξομοίωσης πολλαπλών θέσεων τρομοκρατικής επίθεσης (simulating multisite terrorist attacks). Αυτός ο αξιοσημείωτος συγχρονισμός (extraordinary timing) υποδηλώνει μάλλον το μέγιστο επίπεδο επαγρύπνησης σε μια καλά σχεδιασμένη κρατική υπηρεσία παρά μια διαβολική σύμπτωση.
Στα Νοσοκομεία
Μόλις έγινε γνωστή η κλίμακα μεγέθους και σοβαρότητας του συμβάντος, τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο White Plan σε τοπικό, νομαρχιακό και εθνικό επίπεδο. Εντός κάθε νοσοκομείου ενημερώθηκε πρώτα ο υπεύθυνος διοικητής (duty administrator) και στη συνέχεια ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας (Director), και σχηματίσθηκε άμεσα η ομάδα διαχείρισης κρίσεως (crisis unit) με πρωταρχικό καθήκον την ενημέρωση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού που βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας στο νοσοκομείο.
Στη συνέχεια ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία ανάπτυξης διαθέσιμων κλινών και η εκτίμηση της δυνατότητας του κάθε νοσοκομείου για παροχή υπηρεσιών στους τραυματίες ανάλογα με την σχέση του αριθμού των ασθενών και των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών (Surgical Treatment Capacity).
Λόγω του γεγονότος ότι πολλοί από τους τραυματισμούς ήταν από σφαίρες πυροβόλων όπλων, ενεργοποιήθηκαν και νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού που είχαν την δυνατότητα διενέργειας θωρακοχειρουργικών επεμβάσεων, ακόμη κι αν τελικά δεν υποδέχονταν κανένα περιστατικό.
Οι Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, οι Υπεύθυνοι Τμημάτων και Κλινικών κάθε νοσοκομείου έλαβαν την εντολή να «αδειάσουν» τα ΤΕΠ από τον κόσμο που βρισκόταν εκεί την ώρα που εξελισσόταν το συμβάν της επίθεσης. Σε όσους από τους ασθενείς αυτούς είχαν ανάγκη νοσηλείας γινόταν εισητήριο σε κλίνες που είχαν κρατηθεί από πριν για προγραμματισμένες εισαγωγές, ενώ όλες οι μη επείγουσες επεμβάσεις και θεραπείες πήραν αναβολή. Επιπρόσθετα με την διαδικασία της επίσπευσης λήψης εξιτηρίου απελευθερώθηκαν όσο το δυνατόν περισσότερες ενδονοσοκομειακές κλίνες.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν ήταν σε υπηρεσία ενημερώθηκε για να είναι διαθέσιμο να παρουσιασθεί στη θέση του αν αυτό χρειαζόταν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να υποβάλλετε σχόλια χρησιμοποιώντας κόσμιες εκφράσεις σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα των άλλων.