ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina Il progetto dell'ospedale fu presentato nel 1935. Fu costruito dalla società italiana Impressa Urban. L'Ospedale venne denominato “Infermeria Autonoma Regia Marina”. Era un'infermeria autonoma della Regia Marina, con una capienza di 300 posti letto. Era gestito dalla comunità delle suore zelatrici del Sacro Cuore. L'ospedale ha servito i bisogni dell'intera isola. Nel primo semestre della sua attività, gennaio-giugno 1936, ricevette per consultazione 1.161 civili. Accanto all'ospedale fu costruita una piccola chiesa cattolica, con un campanile che ricorda le torri di Torre Littorio. Successivamente venne costruita la galleria dell'ospedale, con 150 posti letto e una sala operatoria. Nel 1943 l'ospedale fu distrutto da un bombardamento spietato e i servizi furono offerti nella tribuna. Il primario dell'ospedale era il tenente colonnello Salvatore Saitta, e il chirurgo era il maggiore Repetto, che operò incessantemente durante tutto il periodo dell'assedio aereo…..

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina Τα σχέδια του νοσοκομείου παρουσιάστηκαν το 1935. Κατασκευάστηκε από την ιταλική εταιρεία Impressa Urban. Το Νοσοκομείο ονομάστηκε «Infermeria Autonoma Regia Marina». Ήταν αυτόνομο αναρρωτήριο του Ιταλικού Βασιλικού Ναυτικού, χωρητικότητας 300 κλινών. Διευθύνθηκε από την κοινότητα των ζηλωτών καλογραιών αδελφών της Ιερής Καρδιάς. Το νοσοκομείο εξυπηρετούσε τις ανάγκες όλου του νησιού. Στο πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του, Ιανουάριος – Ιούνιος 1936, δέχθηκε 1.161 πολίτες για παροχή ιατρικής φροντίδας. Δίπλα στο νοσοκομείο κατασκευάστηκε μια μικρή Καθολική Εκκλησία, με ένα καμπαναριό που μοιάζει με τους πύργους Torre Littorio. Αργότερα κατασκευάστηκε το καταφύγιο του νοσοκομείου με 150 κλίνες και χειρουργείο. Το 1943, το νοσοκομείο καταστράφηκε από ανελέητους βομβαρδισμούς και οι υπηρεσίες προσφέρονταν στο καταφύγιο. Ο Αντισυνταγματάρχης Salvatore Saitta ήταν ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και ο χειρουργός ήταν ο ταγματάρχης Repetto, ο οποίος χειρουργούσε ασταμάτητα καθ' όλη τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών…..

"ΑΠΟΙΚΙΑ ΨΥΧΟΠΑΘΩΝ ΛΕΡΟΥ" - Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου

10 χρόνια μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα (1947), με το από 18-3-1957 Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύεται στις 7-5-1957 στο ΦΕΚ 76/57 Τ. Α΄ ιδρύεται η «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου» σε κτίρια της Ιταλικής Ναυτικής Βάσης, στην τοποθεσία «Γωνιά» του Λακκιού. Ο οργανισμός, ο οποίος κυρώνεται με ΒΔ στις 11-12-1957 και δημοσιεύεται 2-1-1958 στο ΦΕΚ 1/58 Τ. Α΄, προβλέπει δύναμη 650 κλινών και 101 άτομα προσωπικό από τα οποία: 6 γιατροί, 16 αδελφές νοσοκόμες (!), και 20 άτομα φύλακες ασθενών! Με το Βασιλικό Διάταγμα της 10-2-1965, που δημοσιεύεται στις 25-2-1965 στο ΦΕΚ 30/1965 Τ. Α΄, τροποποιείται ο Οργανισμός της «Αποικίας Ψυχοπαθών Λέρου», μετονομάζεται σε «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου» και προβλέπει 2.650 κλίνες και 625 άτομα προσωπικό από τα οποία : 33 γιατροί, 111 αδελφές νοσοκόμες (30 θέσεις προορίζονται για άνδρες νοσοκόμους) και 200 φύλακες ασθενών. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, η δύναμη ασθενών του ψυχιατρείου θα προσεγγίσει τους 2.400. Με το Προεδρικό Διάταγμα 874/16-11-1976 που δημοσιεύεται 30-11-1976 ΦΕΚ 318/76 Τ. Α΄ έχουμε τη συγχώνευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου με το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου (το οποίο είχε ιδρυθεί με το ΠΔ υπ’ αρ 444/18-6-1974, ΦΕΚ 174/25-6-1974 το οποίο είχε αντικαταστήσει το «Ασκληπιείο» που προϋπήρχε) με την ονομασία «Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου» (Κ.Θ.Λ.).

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

23 Μαΐου 2015

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ- ΕΡΩΤΗΣΗ 001



Απίστευτα παράξενες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις στον κόσμο της Ιατρικής


About Niall Hamilton

Medical Registrar who is fascinated by the quirky history of medicine and those crazy microbes.


Ερώτηση 001

Ποιά συσχέτιση υπάρχει μεταξύ της παρακάτω φωτογραφίας και των σεισμών του 2010 στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας; 






Απάντηση:

Takotsubo

Η εικόνα δείχνει μια Γιαπωνέζικη Παγίδα για χταπόδια (Japanese octopus pot or trap) που αποκαλείται tako tsubo.

Η κορυφαία διάταση (apical ballooning) που παρατηρείται στην μυοκαρδιοπάθεια από stress μοιάζει με αυτό το σκεύος, εξ ού και το όνομα Μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo (Takotsubo Cardiomyopathy).

Μετά από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το 2010 στην πόλη Christchurch στη Νέα Ζηλανδία, συνολικά 27 ασθενείς διαγνώσθηκαν σε καρδιολογικά τμήματα της χώρας πληρώντας τα κριτήρια διάγνωσης της Takotsubo Μυοκαρδιοπάθειας.


11 Μαΐου 2015

ΔΙΑΛΟΓΗ (TRIAGE) ΣΤΟ ΤΕΠ - ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ "ΔΕΙΚΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ" (EMERGENY SEVERITY INDEX - ESI)

ΔΙΑΛΟΓΗ (TRIAGE) ΣΤΟ ΤΕΠ - ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ "ΔΕΙΚΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ" (EMERGENY SEVERITY INDEX - ESI)


Mark Reiter, MD, MBA, is CEO of Emergency Excellence (www.emergencyexcellence.com) and is a faculty member at the emergency medicine residency program at St. Luke’s Hospital in Bethlehem, PA

Tom Scaletta, MD, is President of Emergency Excellence and is the medical director at Edward Hospital in Naperville, IL.

Ο χρόνος άφιξης – ολοκλήρωσης διαλογής ή Χρόνος Άφιξης - Διαλογής (Door-to-Triage Time) ορίζεται ως το χρονικό διάστημα (σε λεπτά της ώρας - minutes) που μεσολαβεί από την στιγμή της άφιξης ενός ασθενούς στο ΤΕΠ μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαλογής του σε κάποια από τις κατηγορίες προτεραιότητας εξέτασης, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασής του.
Η κατηγοριοποίηση των ασθενών μέσω της διαδικασίας της διαλογής σε κατηγορίες προτεραιότητας για εξέταση ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασής τους, γρήγορα και με ακρίβεια, αποτρέπει την παραμέληση των βαρέως πασχόντων ασθενών από τον παρατεταμένο χρόνο αναμονής για εξέταση, ειδικότερα κατά την διάρκεια περιόδων με αυξημένο φορτίο προσελεύσεων.
Ο χρόνος άφιξης – διαλογής αποτελεί κρίσιμης σημασίας ορόσημο (critical benchmark) επειδή ασθενείς με προβλήματα που η έκβασή τους εξαρτάται πολύ από τον χρόνο αντιμετώπισης (time-sensitive conditions) βρίσκονται σε κίνδυνο μέχρι να εξετασθούν και να αντιμετωπισθούν. Επιπρόσθετα, καθυστερήσεις στη ολοκλήρωση της διαλογής (triage score assignment), είναι ενδεικτικές ελαττωματικής ή προβληματικής διαδικασίας, ή υποστελέχωσης προσωπικού στο χώρο υποδοχής και διαλογής των ασθενών στο ΤΕΠ, ή  συνδυασμού και των δύο.
Συστήματα διαλογής τριών (3)-επιπέδων κατηγοριοποίησης (Three-level Triage Systems) ήταν τα πιο ευρέως διαδεδομένα, μέχρι την εμφάνιση των περισσότερο λεπτομερών συστημάτων πέντε (5)-επιπέδων (Five-level Triage Systems).
Τα συστήματα διαλογής (3)-επιπέδων κατηγοριοποιούν τους ασθενείς σε ομάδες:
1.      «κρίσιμων περιστατικών» (“emergent cases”) [οι ασθενείς αυτοί δεν μπορούν να περιμένουν με ασφάλεια να εξετασθούν μέχρι να βρεθεί διαθέσιμη εξεταστική κλίνη στον χώρο εξέτασης και θεραπείας του ΤΕΠ ή με άλλα λόγια οι ασθενείς αυτοί πρέπει να εξετάζοντα άμεσα κατά απόλυτη προτεραιότητα].
2.      «επειγόντων περιστατικών» (“urgent cases”) [οι ασθενείς αυτοί μπορούν με ασφάλεια να περιμένουν για λίγη ώρα μέχρι να βρεθεί διαθέσιμη εξεταστική κλίνη στο ΤΕΠ ή με άλλα λόγια οι ασθενείς αυτοί πρέπει να εξετάζονται σύντομα κατά σχετική προτεραιότητα]
3.      «μη-επειγόντων περιστατικών» (“non-urgent cases”) [οι ασθενείς αυτοί μπορούν με ασφάλεια να περιμένουν αρκετή ώρα μέχρι να βρεθεί διαθέσιμη εξεταστική κλίνη στο ΤΕΠ ή με άλλα λόγια οι ασθενείς αυτοί θα μπορούσαν να ζητήσουν ιατρική φροντίδα και σε άλλες δομές υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως π.χ. Οικογενειακό Ιατρό, Κέντρο Υγείας, Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο κλπ]
Στην εποχή μας, πάνω από τα μισά ΤΕΠ στις ΗΠΑ εφαρμόζουν συστήματα διαλογής (5)-επιπέδων (όπως π.χ. Emergency Severity Index (ESI), CTAS/Canadian, Australian or modified versions).
Ο Δείκτης Βαρύτητας Επείγοντος [Emergency Severity Index (ESI)], είναι το πλέον διαδεδομένο σύστημα διαλογής (5)-επιπέδων που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, και κατηγοριοποιεί του ασθενείς σε (5) ομάδες ή επίπεδα βαρύτητας, ως ακολούθως:
ESI-1: Βαρέως πάσχοντες ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση με αιμοδυναμική ή αναπνευστική αστάθεια, οι οποίοι πρέπει να εξετασθούν άμεσα από γιατρό, και που συχνά απαιτείται η εφαρμογή επεμβατικών χειρισμών για την σταθεροποίησή τους (ενδοτραχειακή διασωλήνωση, ενδαγγειακή προσπέλαση κ.λ.π.). Περιστατικά της κατηγορίας αυτής αντιπροσωπεύουν το 2% των συνολικών προσελεύσεων. Το 73% αυτών των περιστατικών εισάγεται στο νοσοκομείο.
ESI-2: Δυνητικά ασταθείς ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να εξετασθούν σύντομα (εντός 10 min) από γιατρό, και που χρειάζεται να υποβληθούν σε παρακλινικές εξετάσεις (εξετάσεις αίματος – ακτινολογικό έλεγχο), να λάβουν φαρμακευτική αγωγή και συχνά να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Αντιπροσωπεύουν το 22% των συνολικών προσελεύσεων και το 54% από αυτά τα περιστατικά εισάγονται τελικά στο νοσοκομείο.
ESI-3: Σταθεροί ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να εξετασθούν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος (εντός 30 min) από γιατρό, και που χρειάζεται να υποβληθούν σε παρακλινικές εξετάσεις ή να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, που συχνά όμως λαμβάνουν εξιτήριο. Αντιπροσωπεύουν το 39% των συνολικών προσελεύσεων και το 24% από αυτά τα περιστατικά εισάγονται τελικά στο νοσοκομείο.
ESI-4: Σταθεροί ασθενείς, οι οποίοι μπορεί να εξετασθούν σε μη επείγουσα βάση από γιατρό, που χρειάζονται ελάχιστες εξετάσεις ή θεραπευτικές παρεμβάσεις, και που αναμένεται να λάβουν εξιτήριο. Αντιπροσωπεύουν το 27% των συνολικών προσελεύσεων και το 2% από αυτά τα περιστατικά εισάγονται τελικά στο νοσοκομείο.
ESI-5: Σταθεροί ασθενείς, οι οποίοι μπορεί να εξετασθούν σε μη επείγουσα βάση από γιατρό, που δεν χρειάζονται κανενός είδους παρακλινική εξέταση ή θεραπευτική παρέμβαση, και που αναμένεται να λάβουν εξιτήριο. Αντιπροσωπεύουν 10% των συνολικών προσελεύσεων και 0% από αυτά τα περιστατικά εισάγονται τελικά στο νοσοκομείο.
Σημείωση: Ο όρος «σταθεροί ασθενείς» χρησιμοποιείται πιο πάνω από την σκοπιά της πιθανότητας για επιδείνωση για το χρονικό διάστημα της αναμονής τους για να εξετασθούν από γιατρό.
Η αντιστοίχιση των κατηγοριών βαρύτητας και προτεραιότητας εξέτασης από το σύστημα (5)-επιπέδων στο σύστημα (3)-επιπέδων έχει ως ακολούθως:
·        Οι κατηγορίες ESI-1 και ESI-2 αντιστοιχούν στην κατηγορία των «κρισίμων περιστατικών»
·        Η κατηγορία ESI-3 αντιστοιχεί στην κατηγορία των «επειγόντων περιστατικών»
·        Οι κατηγορίες ESI-4 και ESI-5 αντιστοιχούν στην κατηγορία των «μη-επειγόντων περιστατικών»
Επειδή το σύστημα Emergency Severity Index (ESI) έχει τυποποιηθεί (standardized) και δοκιμασθεί (tested), η χρήση του επιτρέπει στα ΤΕΠ που το εφαρμόζουν, να μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους ως προς τον βαθμό της βαρύτητας των προσελεύσεων αλλά και ως προς την διακίνηση των εισαγωμένων ασθενών με βάση την χρήση των κλινών (compared by acuity and inpatient bed utilization).
Επιπρόσθετα, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο αριθμός των απαιτούμενων κλινών για νοσηλεία εισαγωμένων ασθενών λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον αριθμό των ατόμων μιας συγκεκριμένης κατηγορίας διαλογής, πριν ακόμη οι κλίνες ζητηθούν από το ΤΕΠ (predict the number of inpatient beds needed before they are requested).
Σε μια μελέτη 32,000 ασθενών στους οποίους εφαρμόσθηκε διαδικασία διαλογής σε νοσοκομεία της Ευρώπης (χρησιμοποιώντας το Canadian Emergency Department Triage and Acuity Scale CTAS), η διαδικασία ολοκληρώθηκε εντός 10 min από την στιγμή της άφιξης στο ΤΕΠ στο 85% των περιπτώσεων. Στο 98% των περιπτώσεων, η συνολική διάρκεια της διαδικασίας της διαλογής ήταν κάτω από τα 5 min. Ο χρόνος άφιξης – διαλογής κατά μέσο όρο ήταν τα 5 min,  με τον καλύτερο χρόνο στο 1 min. Επιπλέον, ο χρόνος που απαιτήθηκε για να διεξαχθεί η διαδικασία της διαλογής ήταν κατά μέσο όρο τα 4 min, με τον καλύτερο χρόνο στα 2 min.
Για την μείωση του χρόνου άφιξης – διαλογής (door-to-triage time) απαιτείται η στελέχωση του τμήματος υποδοχής-καταγραφής-διαλογής με τον κατάλληλο αριθμό προσωπικού (Appropriate front-end staffing). Η στελέχωση του τμήματος με προσωπικό διαλογής (Triage Staffing) πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα για να ανταποκρίνεται σε αυξημένο φορτίο προσελεύσεων κατά την διάρκεια της πρωϊνής βάρδιας ή την χρονική περίοδο που σημειώνονται αυξημένες προσελεύσεις ασθενών στο τμήμα. Συχνά αυτό μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια αν κοιτάξει κανείς προηγούμενες τάσεις.
Πρέπει να έχουν καταρτισθεί πρωτόκολλα εκ των προτέρων, για τον τρόπο προσωρινής ενίσχυσης του προσωπικού διαλογής του τμήματος όποτε οι συνθήκες το απαιτούν παρά να σπεύδει κανείς να βρεί επιπρόσθετο προσωπικό όταν πλέον έχει συσσωρευθεί μεγάλος αριθμός ασθενών στην αίθουσα αναμονής. Βοηθητικό προσωπικό θα πρέπει να βοηθά το νοσηλευτικό προσωπικό της διαλογής (triage nurses) εκτελώντας διάφορες εργασίες που δεν απαιτούν ιδιαίτερη εκπαίδευση ή γνώση όπως π.χ. να εντοπίζει άδειες κλίνες, να ετοιμάζει τα άδεια διαθέσιμα φορεία, να παίρνει τα ζωτικά σημεία, επιτρέποντας έτσι στο νοσηλευτικό προσωπικό να είναι πολύ πιο παραγωγικό.
Μια αναποτελεσματική διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις και αύξηση του χρόνου άφιξης – διαλογής (door-to-triage time).
Μη-ιατρικές διαδικασίες (Νοn-patient care processes) όπως π.χ. η καταγραφή της προσέλευσης του ασθενούς και το άνοιγμα ιατρικού φακέλου (registration) πρέπει να γίνονται εκ παραλλήλου με τις καθαρά ιατρικές διαδικασίες όπως είναι η διαλογή, ώστε να συντομεύεται ο χρόνος για την εξέταση και την θεραπεία των ασθενών.
Πολλά ΤΕΠ πέτυχαν να μειώσουν τον χρόνο άφιξης – διαλογής δημιουργώντας κινητές ομάδες καταγραφής και διαλογής (mobile registration and triage workstations) με εκ παραλλήλου διενέργεια καταγραφής και διαλογής δίπλα στην εξεταστική κλίνη του ασθενούς.
Κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση μπορεί να βοηθήσει άπειρες νοσηλεύτριες στην διαδικασία της διαλογής, να γίνουν γρήγορα πολύ αποτελεσματικές στον τομέα αυτό. Συστήματα Διαλογής όπως ο Δείκτης Βαρύτητας Επείγοντος (Emergency Severity Index ESI) μπορούν να διδαχθούν εύκολα και αποτελεσματικά, ειδικά με την διαδεδομένη χρήση έντυπου υλικού σαν οδηγό.
Όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλό φορτίο προσελεύσεων), οι ασθενείς πρέπει να οδηγούνται στον κύριο χώρο εξέτασης του ΤΕΠ κάθε φορά που υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες εξεταστικές κλίνες, παρακάμπτοντας την διαδικασία της διαλογής. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία της καταγραφής και της διαλογής γίνονται εκ παραλλήλου δίπλα στην εξεταστική κλίνη του ασθενούς.
Εάν όλο το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εκπαιδευθεί στη διαδικασία της διαλογής, η διαλογή μπορεί να γίνεται σε πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα και να ολοκληρώνεται γρήγορα, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο άφιξης – διαλογής (door-to-triage time) καθώς επίσης και τον χρόνο άφιξης – ιατρικής εξέτασης (door-to-doctor time). Προϋπόθεση για το ανωτέρω είναι να υπάρχουν αρκετές ατομικές θέσεις εξέτασης στον χώρο της διαλογής.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται ο συνωστισμός στον χώρο της διαλογής – υποδοχής ειδικά σε ώρες αιχμής φορτίου πρσελεύσεων, όταν υπάρχει ένα μόνο άτομο για να διενεργήσει καταγραφή και διαλογή.
Για πολύ απλά περιστατικά υπάρχει η δυνατότητα ταχείας εκτίμησης και διεκπεραίωσης (fast track cases).
Ο χρόνος άφιξης – διαλογής (door-to-triage time) είνα ένας δείκτης – κλειδί εκτίμησης της διακίνησης των ασθενών μέσα στο ΤΕΠ, και αποτελεί μια μετρήσιμη παράμετρο λειτουργικής απόδοσης (operational metric) του Τμήματος που πρέπει να καταγράφεται συνεχώς. Ο στόχος είναι σε κάθε ΤΕΠ να μπορεί να ολοκληρώνεται η διαδικασία της διαλογής – καταγραφής για κάθε ασθενή σε λιγότερο από 5 min.

04 Μαΐου 2015

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑ FOREST



Ενδοσκοπική Ταξινόμηση Γαστρεντερικής Αιμορραγίας Ανωτέρου Πεπτικού κατά Forest
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ

Ι

ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

(Active Bleeding)

Ιa


Ορατό αγγείο με σφύζουσα αιμορραγία (Spurting Vessel)

Ib


Ορατό αγγείο με τριχοειδική αιμορραγία (Oozing Vessel)

ΙΙ


ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ

(Stigmata of recent hemorrhage without bleeding)

IIa


Ορατό αγγείο (Visible Vessel)

IIb


Προσκολλημένος Θρόμβος (Adherent Clot)

IIc


Επίπεδη κηλίδα αιματίνης στην βάση του έλκους

(Hematin on ulcer base – Flat pigmented spot)


III


Καθαρή βάση του έλκους χωρίς αιμορραγία

(Clean ulcer base with no bleeding)

Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)