ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina

OSPEDALE NAVALE Infermeria Autonoma Regia Marina Il progetto dell'ospedale fu presentato nel 1935. Fu costruito dalla società italiana Impressa Urban. L'Ospedale venne denominato “Infermeria Autonoma Regia Marina”. Era un'infermeria autonoma della Regia Marina, con una capienza di 300 posti letto. Era gestito dalla comunità delle suore zelatrici del Sacro Cuore. L'ospedale ha servito i bisogni dell'intera isola. Nel primo semestre della sua attività, gennaio-giugno 1936, ricevette per consultazione 1.161 civili. Accanto all'ospedale fu costruita una piccola chiesa cattolica, con un campanile che ricorda le torri di Torre Littorio. Successivamente venne costruita la galleria dell'ospedale, con 150 posti letto e una sala operatoria. Nel 1943 l'ospedale fu distrutto da un bombardamento spietato e i servizi furono offerti nella tribuna. Il primario dell'ospedale era il tenente colonnello Salvatore Saitta, e il chirurgo era il maggiore Repetto, che operò incessantemente durante tutto il periodo dell'assedio aereo…..

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina

ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Infermeria Autonoma Regia Marina Τα σχέδια του νοσοκομείου παρουσιάστηκαν το 1935. Κατασκευάστηκε από την ιταλική εταιρεία Impressa Urban. Το Νοσοκομείο ονομάστηκε «Infermeria Autonoma Regia Marina». Ήταν αυτόνομο αναρρωτήριο του Ιταλικού Βασιλικού Ναυτικού, χωρητικότητας 300 κλινών. Διευθύνθηκε από την κοινότητα των ζηλωτών καλογραιών αδελφών της Ιερής Καρδιάς. Το νοσοκομείο εξυπηρετούσε τις ανάγκες όλου του νησιού. Στο πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του, Ιανουάριος – Ιούνιος 1936, δέχθηκε 1.161 πολίτες για παροχή ιατρικής φροντίδας. Δίπλα στο νοσοκομείο κατασκευάστηκε μια μικρή Καθολική Εκκλησία, με ένα καμπαναριό που μοιάζει με τους πύργους Torre Littorio. Αργότερα κατασκευάστηκε το καταφύγιο του νοσοκομείου με 150 κλίνες και χειρουργείο. Το 1943, το νοσοκομείο καταστράφηκε από ανελέητους βομβαρδισμούς και οι υπηρεσίες προσφέρονταν στο καταφύγιο. Ο Αντισυνταγματάρχης Salvatore Saitta ήταν ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και ο χειρουργός ήταν ο ταγματάρχης Repetto, ο οποίος χειρουργούσε ασταμάτητα καθ' όλη τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών…..

"ΑΠΟΙΚΙΑ ΨΥΧΟΠΑΘΩΝ ΛΕΡΟΥ" - Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου

10 χρόνια μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα (1947), με το από 18-3-1957 Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύεται στις 7-5-1957 στο ΦΕΚ 76/57 Τ. Α΄ ιδρύεται η «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου» σε κτίρια της Ιταλικής Ναυτικής Βάσης, στην τοποθεσία «Γωνιά» του Λακκιού. Ο οργανισμός, ο οποίος κυρώνεται με ΒΔ στις 11-12-1957 και δημοσιεύεται 2-1-1958 στο ΦΕΚ 1/58 Τ. Α΄, προβλέπει δύναμη 650 κλινών και 101 άτομα προσωπικό από τα οποία: 6 γιατροί, 16 αδελφές νοσοκόμες (!), και 20 άτομα φύλακες ασθενών! Με το Βασιλικό Διάταγμα της 10-2-1965, που δημοσιεύεται στις 25-2-1965 στο ΦΕΚ 30/1965 Τ. Α΄, τροποποιείται ο Οργανισμός της «Αποικίας Ψυχοπαθών Λέρου», μετονομάζεται σε «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου» και προβλέπει 2.650 κλίνες και 625 άτομα προσωπικό από τα οποία : 33 γιατροί, 111 αδελφές νοσοκόμες (30 θέσεις προορίζονται για άνδρες νοσοκόμους) και 200 φύλακες ασθενών. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, η δύναμη ασθενών του ψυχιατρείου θα προσεγγίσει τους 2.400. Με το Προεδρικό Διάταγμα 874/16-11-1976 που δημοσιεύεται 30-11-1976 ΦΕΚ 318/76 Τ. Α΄ έχουμε τη συγχώνευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου με το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου (το οποίο είχε ιδρυθεί με το ΠΔ υπ’ αρ 444/18-6-1974, ΦΕΚ 174/25-6-1974 το οποίο είχε αντικαταστήσει το «Ασκληπιείο» που προϋπήρχε) με την ονομασία «Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου» (Κ.Θ.Λ.).

TRANSLATOR (ΒΟΗΘΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ)

21 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΑΙΘΑΝΟΛΗ (ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΞΕΙΑΣ ΜΕΘΗΣ)

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ από ΑΙΘΑΝΟΛΗ (ETHANOL INTOXICATION)
 · Προϊόντα που περιέχουν ΑΙΘΑΝΟΛΗ
- Οινοπνευματώδη,- Κολόνιες,- Αρώματα,- Διαλύματα στοματικών πλύσεων,- Ελιξίρια

· Μηχανισμός Τοξικότητας

1.Καταστολή του ΚΝΣ
2.Υπογλυκαιμία

Σημείωση: Η δηλητηρίαση από αιθανόλη εκθέτει το άτομο που την υφίσταται σε επικίνδυνες για την ζωή του καταστάσεις όπως   

-Τραύμα: Συνήθως πρόκειται για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από πτώση, οι οποίες σε συνδυασμό με διαταραχές πηκτικότητας που συνυπάρχουν σε χρόνια κατάχρηση αιθανόλης καταλήγουν σε σχηματισμό υποσκληρίδιων αιματωμάτων.


-Υποθερμία από έκθεση σε ψύχος: Άτομα σε κατάσταση οξείας μέθης λόγω διαταραχής του επιπέδου συνειδήσεως μπορεί να παραμείνουν για μακρό χρονικό διάστημα σε ψυχρό περιβάλλον και να παρουσιάσουν υποθερμία.

· Τοξική δόση
Γενικά, δόση καθαρής αιθανόλης 0,7 g/Kg (περίπου 3-4 ποτά), προκαλεί συγκέντρωση αιθανόλης στο αίμα ίση με 100 mg/dl, που θεωρείται νομικώς ως όριο για τον ορισμό της οξείας μέθης, σε πολλά κράτη.

Συγκέντρωση αιθανόλης στο αίμα ίση με 100 mg/dl, είναι αρκετή για να προκαλέσει υπογλυκαιμία, μέσω αναστολής της γλυκονεογένεσης, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει κώμα.

Επίπεδα αιθανόλης στο αίμα ίσα με 300 mg/dl συνήθως προκαλούν κώμα σε νεομυημένους αλκοολικούς, ενώ χρόνιοι αλκοολικοί μπορεί να παραμένουν ξύπνιοι. ακόμη και με επίπεδα αιθανόλης ίσα με 500-600 mg/dl.

· Κλινική Παρουσίαση

Α] Οξεία Δηλητηρίαση

1. Ελαφρά Δηλητηρίαση
Εκδηλώνεται με ευφορία, ελαφρά διαταραχή στο συντονισμό των κινήσεων, αταξία, νυσταγμό, διαταραχή στην κρίση και στις αντιδράσεις, δυσαρθρία.
Επίσης παρατηρείται κατάργηση των κοινωνικών αναστολών στην συμπεριφορά, που εκδηλώνεται με επιθετικότητα.
Μπορεί να παρατηρηθεί υπογλυκαιμία στον παρακλινικό έλεγχο.

2. Βαριά Δηλητηρίαση
Εκδηλώνεται με κώμα και καταστολή της αναπνοής. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εισρόφηση. Οι κόρες των οφθαλμών είναι μικρές σε διάμετρο ενώ τα ζωτικά σημεία χαρακτηρίζονται από υποθερμία, υπόταση, βραδυσφυγμία.
Μπορεί να παρατηρηθεί ραβδομυόλυση από παρατεταμένη ακινησία ή από καταπλάκωση των άκρων από το ίδιο το σώμα του παθόντος.

· Διάγνωση

Η διάγνωση στηρίζεται στην συνύπαρξη των ακόλουθων ευρημάτων:

- απόπνοια αιθανόλης - νυσταγμόςαταξία - διαταραχή επιπέδου συνείδησης
Είναι απαραίτητο να αποκλεισθούν καταστάσεις που μπορεί να συνυπάρχουν ή και να μιμούνται την δηλητηρίαση από αιθανόλη, όπως – υπογλυκαιμία - κρανιοεγκεφαλικές κακώσειςυποθερμίαμηνιγγίτις - δηλητηρίαση από άλλες ουσίες που καταστέλλουν το ΚΝΣ.       

· Παρακλινικές Εξετάσεις

Επίπεδα αιθανόλης στο αίμαΓενικά υπάρχει φτωχή συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου της αιθανόλης στο αίμα και της κλινικής κατάστασης του ασθενούς. Πάντως επίπεδα αιθανόλης στο αίμα μικρότερα από 300 mg/dl σε ασθενή που βρίσκεται σε κώμα πρέπει να μας οδηγούν στην διερεύνηση ύπαρξης άλλων αιτιών διαφορετικών από την δηλητηρίαση με αιθανόλη.

Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσου προσδιορισμού των επιπέδων αιθανόλης στο αίμα, τότε η συγκέντρωση της αιθανόλης μπορεί να εκτιμηθεί από τον υπολογισμό του οσμωτικού χάσματος.

Εργαστηριακός Έλεγχος

-Γενική αίματος, -Σάκχαρο, -Ηλεκτρολύτες, -Ούρια, -Κρεατινίνη, -Τρανσαμινάσες, ΡΤ-INR, Mg, ABG, Ακτινογραφία θώρακος.

Σε περίπτωση που υπάρχει σοβαρή υπόνοια κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης τότε απαιτείται CT Scan εγκέφαλου.

· Θεραπευτική αντιμετώπιση οξείας δηλητηρίασης από Αιθυλική Αλκοόλη

Οξεία Δηλητηρίαση

α] Προστασία αεραγωγών:
Έλεγχος βατότητας αεραγωγών και ύπαρξης ικανοποιητικής ανεμπόδιστης αναπνοής.
Αναρρόφηση τραχειοβρογχικών εκκρίσεων και εμεσμάτων από τον στοματοφάρυγγα.
Τοποθέτηση στοματοφαρυγγικού αεραγωγού για διατήρηση βατότητας των αεροφόρων οδών και τοποθέτηση του θύματος σε αριστερή πλάγια κατακεκλιμένη θέση, για αποφυγή εισρόφησης σε περίπτωση εμετού.
Ενδοτραχειακή διασωλήνωση και υποστήριξη της αναπνοής σε περίπτωση καταστολής του κέντρου της αναπνοής.

β] Εγκατάσταση ενδοφλέβιας οδού:
Χρειάζεται η εγκατάσταση σίγουρης ενδοφλέβιας οδού που σε περίπτωση ασθενούς σε διέγερση, θα απαιτηθεί η καθήλωση των άκρων και του κορμού του θύματος με ειδικούς ιμάντες καθήλωσης, για την εξασφάλιση της.
Χορηγείται υπέρτονο διάλυμα D/W 50% 50 ml (25 g) IV για ενήλικα ή D/W 25% 2 ml/Kg IV για παιδί.
Υπενθυμίζεται ότι η εξωαγγειακή χορήγηση υπέρτονου διαλύματος γλυκόζης είναι πολύ ερεθιστική για τους ιστούς.
Το διάλυμα εκλογής για την συνέχιση της χορήγησης υγρών είναι D/W 2,5%, λόγω της υπερόσμωσης που προκαλεί η αιθανόλη.
Τα χορηγούμενα υγρά βέβαια προσαρμόζονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς.
Έτσι π.χ. σε ασθενή με πολλούς εμετούς πρέπει να χορηγείται και NaCl 0,9 % για την αντιμετώπιση υποχλωραιμικής αλκάλωσης που προκαλείται από την απώλεια γαστρικού υγρού.
Χορηγείται Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) 100 mg IV , IM
Τέλος υπάρχουν ανεπίσημες αναφορές για αναστροφή της καταστολής του ΚΝΣ από την αιθανόλη μετά από χορήγηση Naloxone (Narcan), σε δόση 2-5mg IV.

γ] Αντιμετώπιση Υποθερμίας:
Υποπτευθείτε την υποθερμία από το ιστορικό ρωτώντας που βρέθηκε το θύμα πριν την προσκόμιση του στο ΤΕΠ, από την χαμηλή θερμοκρασία, την υπόταση και την βραδυσφυγμία στην κλινική εξέταση.
Στο ΗΚΓ παρατηρούνται ανώμαλες τελικές αποκλίσεις του συμπλέγματος QRS (J wave or Osborne wave).
Αρτηριακή πίεση γύρω στο 90-70 mmHg δεν χρειάζεται υπερβολική χορήγηση υγρών για την αντιμετώπιση της όπως επίσης δεν χρειάζεται αντιμετώπιση η βραδυκαρδία διότι τα ζωτικά σημεία βελτιώνονται με την σταδιακή επαναθέρμανση του θύματος. Συνήθως η κάλυψη του σώματος με κουβέρτες είναι ότι απαιτείται για την αντιμετώπιση των ελαφρών περιπτώσεων.

δ] Αντιμετώπιση σπασμών:
Χορηγείται Διαζεπάμη (Diazepam, Stedon-Valium) 0,1-0,2 mg/Kg IV κάθε 10-15 min μέχρι συνολικής δόσης 30 mg (ενήλικας) 5 mg (μικρό παιδί) 10 mg (μεγαλύτερο παιδί).
Επί εμμονής των σπασμών χορηγείται Διφαινυλυδαντοΐνη (Epanutin), δόση φόρτισης 15-20 mg/Kg IV με ρυθμό χορήγησης που να μην ξεπερνά τα 50 mg/min ή το 1 mg/Kg/min σε παιδιά. Σκεύασμα Epanutin amp. 10 ml (50 mg/ml ).

· Απομάκρυνση αιθανόλης από τον οργανισμό
Η πρόκληση εμετού ή η πλύση στομάχου έχουν θέση στην αντιμετώπιση της οξείας δηλητηρίασης από αιθανόλη μόνο όταν δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30-45 min από την λήψη της αιθανόλης.
Η χορήγηση ενεργού άνθρακα έχει θέση μόνο σε περίπτωση που υπάρχει υπόνοια συγχορήγησης άλλων ουσιών μαζί με την αλκοόλη. Ο ενεργός άνθρακας δεν απορροφά ικανοποιητικά την αιθανόλη.

Η απομάκρυνση της αιθανόλης από τον οργανισμό γίνεται με σταθερό ρυθμό 20-40 mg/dl/hour.

H αιμοκάθαρση είναι αποτελεσματικός τρόπος αποβολής της αιθανόλης από τον οργανισμό, ενώ η εξαναγκασμένη διούρηση δεν είναι αποτελεσματική. 

20 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΗ ΑΝΤΙΡΟΠΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΟΞΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΚΑΜΨΗ / ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟ ΟΙΔΗΜΑ)

ΜΗ ΑΝΤΙΡΟΠΟΥΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΚΑΜΨΗΣ - ΠΕΝΥΜΟΝΙΚΟΥ ΟΙΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΕΠ
  


 Άμεσες ενέργειες:

1) Χορήγηση οξυγόνου με απλή προσωπίδα και ροή 10 L/min

2) Εγκατάσταση ενδοφλέβιας οδού με διάλυμα D/W 5% και σύστημα 3-way stop-cock.

3) Λήψη ζωτικών σημείων (ΑΠ, ΣΦ, O2 SAT, ΑΝ, Θ)

4) Σύνδεση ασθενούς στο ECG / O2 SAT Monitor

5) Λήψη ΗΚΓ 12 απαγωγών

6) Τοποθέτηση Foley ουροκαθετήρα για παρακολούθηση της διούρησης


7) Ακτινογραφία Θώρακος (Μετά την σταθεροποίηση του ασθενούς ή με φορητό μηχάνημα)

 
Εκτίμηση για ύπαρξη Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας και Αιμοδυναμικής Αστάθειας


ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ

Α) Στην περίπτωση που διαπιστώνεται βαρειά αναπνευστική δυσχέρεια με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Διαταραχή επιπέδου συνείδησης 

2. Κόπωση αναπνευστικών μυών / Αναποτελεσματικός αερισμός

3. Αιμοδυναμική Αστάθεια / Shock


Τότε συνιστάται Ενδοτραχειακή Διασωλήνωση και Μηχανικός Αερισμός.


Β) Στην περίπτωση που διαπιστώνεται μετρίας βαρύτητας αναπνευστική δυσχέρεια με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Μη διεγερτικός ασθενής – Δυνατότητα συνεργασίας

2. Απουσία αιμοδυναμικής αστάθειας

Τότε συνιστάται Μη επεμβατικός Αερισμός με συσκευή CPAP/BiPAP


ΥΠΟΤΑΣΗ (ΣΑΠ < 115 mmHg)

Σε περίπτωση ύπαρξης υπότασης πρέπει να ερευνάται ο ασθενής για:

1. Εκτεταμένο STEMI


2. Διαχωρισμός Αορτής

3. Οξεία ρήξη βαλβίδας

ενώ διαφοροδιαγνωστικά πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο για: Σήψη / Σηπτικό Shock


Σε περίπτωση που διαπιστώνεται υπόταση και αιμοδυναμική αστάθεια προχωρούμε σε:

1. Άμεσο Υπερηχογράφημα Triplex Καρδιάς (Stat Echocardiogram)

2. Άμεση γνωμοδότηση και εκτίμηση από Καρδιολόγο / Καρδιοχειρουργό


Ο ασθενής πρέπει να οδηγείται το συτνομότερο δυνατό, ανάλογα με την περίπτωση, σε:

1. Cath Lab (Τμήμα Καρδιακού Καθετηριασμού)

2. OR (Χειρουργείο)

3. CCU (Στεφανιαία Μονάδα)




ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΗ ΑΝΤΙΡΟΠΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Επί αναπνευστικής δυσχέρειας και Υπερτάσεως

ΝΙΤΡΩΔΗ


Ø  Υπογλώσσια χορήγηση Pensordil tabl 5 mg ή Νitrolingual spray ενώ γίνεται προσπάθεια για εγκατάσταση ενδοφλέβιας οδού.

Ø  Ενδοφλέβια χορήγηση Nitrolingual 0,5 mcg/kg/min και σταδιακά αυξάνοντας τον ρυθμό χορήγησης μέχρι ανταπόκρισης των συμπτωμάτων ή ελέγχου της υπερτάσεως

Ø  Αντένδειξη χορήγησης νιτρωδών σε άτομα που βρίσκονται υπό αγωγή με Sildenafil (Viagra)

ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ


Ø  Χορήγηση Φουροσεμίδης (Lasix inj 20 mg / 2 ml amp) 40 mg  IV bolus

Ø  Έναρξη ενδοφλέβιας έγχυσης Φουροσεμίδης (Lasix inj 20 mg / 2 ml amp) με ρυθμό 20-40 mg/h και τιτλοποίηση της δόσης μέχρι να επιτευχθεί διούρηση της τάξεως των 100 ml/h

Ανάμειξη 5 amp Lasix (100 mg) σε 250 ml N/S 0,9% προς σχηματισμό διαλύματος συγκέντρωσης 0,4 mg/ml.

Για να επιτύχουμε ρυθμό έγχυσης 20 mg/h πρέπει το σύστημα χορήγησης μικροσταγόνων να ρυθμιστεί στη ροή των 50 ml/h

Για να επιτύχουμε ρυθμό έγχυσης 40 mg/h πρέπει το σύστημα χορήγησης μικροσταγόνων να ρυθμιστεί στη ροή των 100 ml/h

Ø  Αποφυγή διουρητικών σε διαστολική δυσλειτουργία και υπόταση


ΜΟΡΦΙΝΗ


Morphine – Aguettant 10 mg/ml (1 amp of 1 ml)

Δόση : 2-4 mg IV boluses ανάλογα με την ανταπόκριση


ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ ΟΞΕΙΑΣ ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ


Ø  Κλινική Εξέταση

Ø  Μυοκαρδιακά Ένζυμα

Ø  ΗΚΓ

Ø  Ακτινογραφία Θώρακος

Ø  Βιοχημικές εξετάσεις (Νεφρική λειτουργία) / BNP / NT – proBNP

Αξιολόγηση των επιπέδων ΒΝΡ στην διάγνωση της Συμφορητικής Καρδιακής Ανεπάρκειας

Α) Αν τα επίπεδα ΒΝΡ < 100 pg/ml τότε: η ύπαρξη Οξείας Καρδιακής Κάμψης είναι απίθανη.

Β) Αν τα επίπεδα ΒΝΡ κυμαίνονται μεταξύ 100 – 500 pg/ml τότε: πιθανές διαγνώσεις μπορεί να είναι:
  1. η δυδλειτουργία αριστερής κοιλίας,
  2. η χρονία πνευμονική καρδία,
  3. η οξεία πνευμονική εμβολή, και
  4. η πιθανή μη αντιροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια
Γ) Αν τα επίπεδα ΒNP > 500 pg/ml τότε: η ύπαρξη Οξείας Καρδιακής Κάμψης / Μη αντιροπούμενης Καρδιακής Ανεπάρκειας είναι η πλεόν πιθανή διάγνωση.

19 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΙΚΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ (PNEUMONIA SEVERITY INDEX - PSI)


ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ (PNEUMONIA SEVERITY INDEX)


(Adapted with permission, from Fine et al.: A prediction rule to identify low-risk patients with community-acquired pneumonia, N Engl J Med 1997; 336:246-247)

1ο Βήμα

Εξετάζουμε αν υπάρχει τουλάχιστον 1 από τις παρακάτω παραμέτρους για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Αν δεν υπάρχει καμία από τις παρακάτω καταστάσεις τότε ο ασθενής κατατάσσεται στην Κατηγορία Κινδύνου I (Risk Class I) με θνητότητα 0,1%

Παράμετρος
Παρουσία (ναι /όχι)
Ηλικία > 50 έτη

Νεοπλασματική Νόσος

Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Νεφρική Νόσος

Διαταραχή επιπέδου συνείδησης

Συχνότητα Σφυγμού > 125 / min

Συχνότητα Αναπνοών > 30 / min

Συστολική ΑΠ < 90 mmHg

Θερμοκρασία < 35 C ή > 40 C


 2ο Βήμα

Προσθέτουμε τους αντίστοιχους βαθμούς κάθε χαρακτηριστικού ή παραμέτρου που υποδεικνύεται στον παρακάτω πίνακα για να προκύψει το τελικό σύνολο βαθμών ανάλογα με το οποίο ο ασθενής κατατάσσεται σε μια από τις υπόλοιπες κατηγορίες κινδύνου.

Χαρακτηριστικά
Βαθμοί
Ασθενής
Ηλικία (Άρρεν)
Έτη ηλικίας

Ηλικία (Θήλυ)
Έτη ηλικίας - 10

Διαμονή σε Γηροκομείο
+10

Συνυπάρχουσες Παθήσεις

Νεοπλασματική Νόσος
+30

Ηπατική Νόσος
+20

Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια
+10

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
+10

Νεφρική Νόσος
+10

Ευρήματα Κλινικής Εξέτασης

Διαταραχή Επιπέδου Συνείδησης

+20

Συχνότητα Αναπνοών > 30 /min

+20

Συστολική ΑΠ < 90 mmHg

+20

Θερμοκρασία < 35 C ή > 40 C

+15

Συχνότητα Σφυγμού > 125 /min

+10

Ευρήματα Παρακλινικού Ελέγχου



pH (ABG) < 7,35

+30

Ουρία > 50 mg/dL

+20

Na+ < 130 mEq / L

+20

Glucose > 250 mg / dL

+10

Hct < 30%

+10

PaO2 < 60 mmHg or O2 sat < 90%

+10

Πλευριτική Συλλογή

+10

 

Σύνολο

Σύνολο Βαθμών < ή =70

Risk Class II
Mortality 0,6%

Σύνολο Βαθμών 71 90

Risk Class III
Mortality 0,9%

Σύνολο Βαθμών 91 130

Risk Class IV
Mortality 9,5%

Σύνολο Βαθμών > 130

Risk Class V
Mortality 26,7 %


Φόρμα Επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο καιρός στη Λέρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε την διάθεση ασθενοφόρου είναι ο ακόλουθος:
1) Καλέστε το νούμερο 166
2) Δώστε την ακριβή διεύθυνση του τόπου που βρίσκεται ο ασθενής ή ο τραυματίας
3) Πείτε στον τηλεφωνητή τον αριθμό τηλεφώνου απ’ όπου καλείτε
4) Πρέπει να μας πείτε αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του ή αν δεν αναπνέει
5) Μην κλείνετε το τηλέφωνο πάνω στον πανικό σας.
6) Ο τηλεφωνητής ή ο γιατρός του ΕΚΑΒ θα σας ζητήσει άλλες χρήσιμες πληροφορίες και θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο κοντά σας.
7) Όταν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα έχουν κτυπήσει και αν υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι πριν στείλουμε το ασθενοφόρο στον τόπο του συμβάντος.
8) Είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε μερικά λεπτά αλλά να έρθουμε με την πιο κατάλληλη βοήθεια κοντά σας, παρά να φθάσουμε γρήγορα χωρίς να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σωστά.
9) Πολλές φορές πάνω στον πανικό μας υπερεκτιμούμε την βαρύτητα ενός τραυματισμού και κινητοποιούμε το ασθενοφόρο για “ψύλλου πήδημα”. Απαντήστε στις ερωτήσεις του γιατρού του ΤΕΠ ή του ΕΚΑΒ με ψυχραιμία και μην στερήσετε, λόγω του πανικού σας, το ασθενοφόρο από κάποιον άλλο συνάνθρωπο μας που πραγματικά κινδυνεύει και το χρειάζεται άμεσα. Το ασθενοφόρο δεν είναι “οριζόντιο” ταξί.
10) Ο γιατρός του ΤΕΠ θα σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής αν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά του με ασθενοφόρο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΠ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι στην διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επείγουσες καταστάσεις και σε απειλητικά για την ζωή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αιφνίδια και απρόβλεπτα.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και η δική σας βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά και αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα μας.

Όταν φθάσετε στο ΤΕΠ πρέπει να γνωρίζετε ότι εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα τα πιο βαριά περιστατικά και δεν κρατιέται σειρά προτεραιότητας.
Για τον λόγο αυτό μην έρχεσθε στο ΤΕΠ για να γράψετε μια συνταγή φαρμάκων ή για να μετρήσετε απλώς την πίεση σας ή για αλλαγές επιδεσμικού υλικού σε τραύματα.
Αυτά μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Υγείας και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ δεν είναι ο καλύτερος τόπος για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.
Το ΤΕΠ είναι για να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα που προκύπτουν αιφνίδια και μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς ή του τραυματία.
Κατά την διάρκεια αντιμετώπισης οξέων περιστατικών οι συγγενείς του ασθενούς δεν μπορούν να συνωστίζονται στους χώρους εξέτασης του ΤΕΠ γιατί δυσκολεύουν την δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται άνεση χώρου και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση για να είναι πιο αποτελεσματικοί.
Με την δική σας κατανόηση και συνεργασία μας βοηθάτε να σας βοηθήσουμε καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) Management Algorithm

PORT-A-CATH

COVID-19 Vaccine Development

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ....
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Donning and Doffing of PPE

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ACLS 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑΣ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ BLS & AED 2010 EEKAA - ERC

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 2010 (ΕΕΚΑΑ - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 2010 (EEKAA - ERC)

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εάν δεν έχεις αποτύχει ποτέ, τότε δεν έχεις ποτέ πραγματικά αγωνιστεί για κάτι καινούργιο. (Αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς που πιστεύουν στην αξία της Επείγουσας Ιατρικής και παλεύουν για την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά βρίσκουν τις πόρτες κλειστές......)